Kultni zadarski slogan osmislio je Ivan Černak 1971., ali u nešto drugačijem obliku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Bog je stvorija čovika, Zadar košarku
Autor: 
Kad sam 1971. godine bio djelatnik u Vinilplastici pred jednu važnu utakmicu izradio sam dva transparenta s različitim sloganima. Napravio sam ih od plastične tende i platna s podlogom crven-bijeli-plavi i sloganima Bog je stvorija Zemlju, a Zadrani košarku i U Jazinama šale nema, KK Zadar svima poraz sprema, prisjeća se Černak
Marin GOSPIĆ
Dijelom izmijenjen, ali apsolutno prihvaćen, ovaj je slogan ostao poruka iz Jazina

Vjerojatno nema Zadranina, također i osoba izvan Zadra koje prate zadarsku košarku, a da ne znaju za kultni košarkaški slogan "Bog je stvorija čovika, Zadar košarku", koji već gotovo pola stoljeća stoji u košarkaškoj dvorani Jazine. No vrlo rijetko tko zna kako taj slogan nije izvorni, nego dijelom promijenjeni, a gotovo nitko ne zna tko je njegov autor, iako ga susrećemo gotovo svakodnevno na Trgu ili na kavici kod Četiri kantuna. U cijeloj ovoj neobičnoj priči posebice je dojmljivo kako je autor najkošarkašijeg slogana danas 68-godišnji Ivan Černak iz najkošarkaškijeg otočnog mjesta, koje je i kolijevka najkošarkaša Hrvatske u povijesti Krešimira Ćosića. A sve te košarkaške naj dala je Dobropoljana s otoka Pašmana. Ivan Černak iz prve je generacije tornadovaca, strastveni navijač i jedno vrijeme i košarkaški sudac kome je zadarska košarka u venama.

- Kad sam 1971. godine bio djelatnik u Vinilplastici pred jednu važnu utakmicu izradio sam dva transparenta s različitim sloganima. Napravio sam ih od plastične tende i platna s podlogom crven-bijeli-plavi i sloganima Bog je stvorija Zemlju, a Zadrani košarku i U Jazinama šale nema, KK Zadar svima poraz sprema. Kako ja na utakmicu zbog posla nisam mogao tranasparente su nosili drugi navijači iz naše tvornice, no kad su ih pokazali u dvorani, policija je oba zaplijenila. Bilo je to doba kad političkom sistemu takvi slogani i još s podlogom hrvatske trobojnice bez zvijezde nisu odgovarali. Slogani su na nekoliko godina zaboravljeni, a onda se pojavio ovaj koji je i danas u Jazinama. Bilo mi je krivo zašto je dijelom izmijenjen, jer košarku nije mogao stvoriti Zadar, nego njegovi građani, a tako je i moja poruka dijelom oskvrnuta. Ipak dobro je što i ovaj novi kultni slogan trajno ukazuje gdje je kolijevka košarke u Hrvatskoj i u Hrvata.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (5 glasova)