Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pljačkaš iz Novigrada nudio novac za pomoć u bijegu, policijska potjera završila u tunelu u Murvici

04.08.2018. 10:53
Pljačkaš iz Novigrada nudio novac za pomoć u bijegu, policijska potjera završila u tunelu u Murvici


Zadarska policija danas je održala konferenciju za novinare na kojoj su predstavili rezultate uspješne akcije, gotovo filmske potjere, u kojoj su uhićena dvojica muškaraca iz okolice Zagreba koji su u noći s petka na subotu, odnosno 3. kolovoza, u Novigradu iz zgrade turističke zajednice plinom izbili bankomat OTP banke te ukrali 550.000 kuna, uslijed čega je nastala i šteta na zgradi. Neslužbeno doznajemo da se radi o Iliji J. (33) te Ivanu K. (47). Obojica su od prije poznati policiji po brojnim kaznenim djelima, a sumnja se da su dio hrvatskog krim podzemlja, koje je ustrojeno prema uzoru na srpski Pink Panter. Osim toga, kako doznajemo iz policijskih izvora, Ilija je imao običaj ovako steknut novac posuđivati uz lihvarske kamate, te je na brutalan način naplaćivati dugove.
– Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja nad dvije muške osobe sa zagrebačkog područja utvrđeno je kako postoji sumnja da su počinili više kaznenih djela na području PU Zadar. Sumnjiči ih se da su prema prethodno stvorenom planu na šibenskom području dan prije krađe bankomata ukrali crveni VW Caddy, zagrebačkih registarskih pločica, na koje su postavili pločice s riječkog registarskog područja koje su u noći tijekom izvršenja otuđili na zadarskom području. Tako spremni, u noći, odnosno pred zoru, u petak 3. kolovoza dovezli su se na trg u Novigradu, računajući da neće biti građana niti policijskih ophodnji, gdje su eksplozivnom smjesom plina uništili bankomat i ukrali 550.000 kuna te su pobjegli vozilom, ispričao je tijek krađe voditelj službe kriminalističke policije Bore Mršić, koji je rukovodio kriminalističkim istraživanjem.
Prilikom bijega uočila ih jepolicijska patrola koja je krenula u potjeru, nakon čega su počinitelji u Islamu Grčkom izašli iz vozila i počeli bježati kroz polja prema Suhovarama. Tamo ih je oko 7.30 uočio policajac koji ih je htio identificirati, ali oni su se opirali i pobjegli. Zbog njihova bijega policajac je morao ispaliti nekoliko hitaca u zrak iz pištolja kao upozorenje. Međutim policajac je u konačnici uspio sustići starijeg muškarca, koji je pri uhićenju pružao otpor i napao policajca te ga je ovaj u konačnici uz uporabu spreja, palice i lisica uhitio.
Za drugim bjeguncem organizirana je opsežna pretraga terena te je uključen i MUP-ov helikopter. Ubrzo je lopov nađen u Murvici Gornjoj skriven ispod propusta za vodu ispod poljskog puta na teško dostupnom terenu. Na istom mjestu pronađen je i ruksak s ukradenim novcem.
Neslužbeno doznajemo kako je mlađi muškarac bježeći pred policijom prolazio preko polja na kojima su već bili pastiri i zemljoradnici, kojima je nudio pozamašan iznos novaca da mu pomognu u bijegu, ali građani mu nisu htjeli pomoći.
Ukoliko se dokaže krivnja dvojac bi za sva ova kaznena djela mogao dobiti najviše 8 godina zatvora.