Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Završava 12,5 milijuna vrijedan projekt koji je podijelio Petrčane

05.08.2018. 12:49
Završava 12,5 milijuna vrijedan projekt koji je podijelio Petrčane


Radovi na rekonstrukciji petrčanske obale gdje je za prvu fazu uloženo više od 12,5 milijuna kuna pri samom su kraju, a novi trg na moru, koji je izgrađen u sklopu tih radova, već je stavljen u funkciju. U večernjim satima tamo je održano nekoliko koncerata, čime je upotpunjena turistička ponuda tog priobalnog mjesta, a najavljena su i brojna druga događanja. No Petrčanci su i dalje podijeljeni oko mišljenja vezanog uz parapetni zid i školjeru, koji prema jednima zaklanjaju pogled na zaljev i narušavaju prepoznatljivu vizuru mjesta te sanitarni čvor, dok su drugi puni hvale te ističu da je riječ o kapitalnom, modernom i funkcionalnom javnom prostoru koji je nedostajao Petrčanima. Na naše upite, međutim, ni oni "za", ni oni "protiv" nisu htjeli javno govoriti pod izlikom kako je to nezahvalno u malom mjestu.


Sporni parapetni zid
Protivnici projekta kao glavni argument iznose da su i mul i parapetni zid visočiji od prethodnog za 40 centimetara i to bespotrebno, te da upravo tih 40 centimetara zida zatvara pogled na zaljev i zalazak suncu, po mnogima najveću vrijednost mjesta u turističkom smislu. Zbog nasipanja podloge mula tvrde kako je vlasnicima brodica, mahom starijim mještanima koji tu imaju vez, otežan ulazak i izlazak iz brodica, a prigovor imaju i na drvene dijelove ugrađene u kamenu podlogu zbog nestabilnosti i "klapanja" kad se na njih ugazi. Što se parapetnog zida tiče, prigovor imaju i što je betonski, odnosno što nije obložen kamenom, a izražavaju i sumnju što će se u buduće na tom prostoru događati. U kuloarskim pričama spominje se mogućnosta da na tom prostoru osvane privatni ugostiteljski objekt, a mještani strahuju i da bi u neko buduće vrijeme tu mogla nastati marina. Među anonimnim protivnicima kao iznimka se našao mladi Petrčanac Josip Vučković, čija se obiteljska kuća nalazi odmah nasuprot novom trgu-amfiteatru, koji otvoreno kaže da mu smeta što na taj novouređeni prostor bez problema ulaze automobili, pa čak i teretna vozila.
– Ja se nadam da će to riješiti kad privedu radove kraju jer ako ovako ostane taj će se prostor pretvoriti u parkiralište. Bojim se i što će biti kad padne veća kiša jer je pod nagnut prema sredini, a sifoni su postavljeni ispod drvenih oplata i kao takvi teško će apsorbirati svu vodu koja će se slivati prema najnižem dijelu, ističe mladi Petrčanac izražavajući nadu da će se spomenuti nedostaci otkloniti pri tehničkom pregledu građevine.


Najveće ulaganje u mjesto
Nekoliko mještana s kojima smo razgovarali kažu kako je riječ o nedovršenom projektu te da treba pustiti da se sve završi i vidi kako će to dalje funkcionirati i što će biti. Sam projekt gledaju kao kapitalno ulaganje, najveće od osamostaljenja Hrvatske, koje po njihovom mišljenju mjestu može donijeti samo plus.
– Ljudi se boje da bi tu mogla u neko dogledno vrijeme doći marina, ali ovo je luka otvorena za javni promet i sam projekt je namijenjen javnoj uporabi, a novac koji je tu uložen je iz proračuna. Dakle, da bi se takvo što dogodilo trebalo bi proći zahtjevnu proceduru, prenamjenu bi trebala odobriti Županijska skupština, Vlada, ali i Gradsko vijeće kod izmjene DPU-a. Trebalo bi dobro obrazloženje zbog čega se nešto tako skupo daje u privatnu svrhu, govori nam jedan Petrčanac. Njegov susjed koji u Petrčanima ima vikendicu i tu boravi samo povremeno oduševljen je projektom. Ističe kako je još novi prostor još dojmljiviji u večernjim satima kad ga obasjavaju svjetla, a napominje kako se raduje što će na tom prostoru uskoro zaživjeti tržnica.




Oduševljeni starim fotografijama
– Nama koji povremeno dolazimo u Petrčane bi puno značilo da imamo gdje kupiti povrće, voće i ribu. Ono što se nudi u trgovinama nije kvalitetno kao domaće, kaže nam ovaj vikendaš iz Zagreba dodajući kako vjeruje da će svoj interes u tome pronaći i lokalni ribari i OPG-ovci. Oduševljen je i starim, crno-bijelim fotografijama Petrčana koje su ukomponirane na zid prema prometnici, a njih je s odobravanjem prihvatila i većina Petrčanaca s kojima smo razgovarali.
Kako smo doznali od Davora Škibole, ravnatelja Županijske lučke uprave koja je investitor ovih radova, građevinski dio radova prve faze rekonstrukcije petrčanske obale bit će gotov do sredine idućeg tjedna.
– Nedostaju samo priključci za struju i vodu koje očekujemo u rujnu. To će potrajati nekoliko dana i onda možemo reći da je ova faza projekta završena u cijelosti. Nastavak radova na drugoj i trećoj fazi ovisit će o mogućnostima, odnosno financijskim sredstvima, obzirom da je riječ o milijunskim iznosima, kaže Škibola izražavajući zadovoljstvo što je ovaj projekt težak više od 12,5 milijuna kuna, koji su Petrčanci godinama isčekivali, konačno i realiziran.