Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Budućnost zadarskog nogometa kroji se na Narodnom trgu

04.08.2019. 07:49
Budućnost zadarskog nogometa kroji se na Narodnom trgu


Mjesec dana nakon velikog »potresa« koji je zahvatio Stanove sigurno je samo jedno: Grad Zadar je prvi put nakon dugo, dugo vremena preuzeo potpunu kontrolu nad Nogometnim klubom Zadar. A time napokon i punu odgovornost za sve ono što će se u budućnosti s klubom, čiji su igrači proslavili ovaj grad u cijelom svijetu. Nakon smjene Svetka Ćustića s mjesta direktora i postavljanja Damira Kneževića, čovjeka od osobnog povjerenja gradonačelnika Branka Dukića, od toga više nema bježanja ni skrivanja. Pa čak ni iza još uvijek nepotpuno riješene vlasničke strukture kluba, prema kojoj Grad Zadar posjeduje (samo) 41 posto dionica, dok je veći dio ostatka predmet sudskog postupka.
Novi početak
Devedesetih godina prošlog stoljeća Nogometnim klubom je vladao Ante Jurjević, a početkom novog milenija krenula je vladavina Rena Sinovčića. Nakon svega, klub je 2016. pao na najniže grane u povijesti i prvi put ispao u 3. HNL jug, uz more drugih problema, naročito financijske i organizacijske prirode. Činilo se da su u tim trenucima svi digli ruke od kluba i da je on samo prepušten vremenu koje će ga odvesti u stečaj, no krajem 2016. ukazalo se svjetlo na kraju tunela. Dolazak Svetka Ćustića na mjesto direktora dao je NK Zadru priliku za novi početak, koji je kao osnovni preduvjet imao izvlačenje iz duboke organizacijske, financijske pa i rezultatske krize.
I doista, stvari su se počele mijenjati nabolje. Istina, možda ne onakvim tempom kako je sam Ćustić priželjkivao kada je zazivao Prvu HNL 2020. godine, ali osjetio se jasan zaokret u klupskoj politici u odnosu na prošla vremena. Počeli su se rješavati stari dugovi, uspostavljeni su normalni odnosi unutar kluba i prema vani i malo pomalo na Stanovima se počela stvarati pozitivna atmosfera. Naravno, nije uvijek sve išlo glatko ni prema željama, ali uz more zatečenih problema, to je bilo i za očekivati. S utegom ovrha i arbitraža koje su svakoga dana dolazile naplatu, nije bilo lako održati redovnu isplatu plaća, kao što nije bilo lako ni »pobjeći« iz vrlo neugodne 3. HNL jug, za što je bilo potrebno dvije sezone i nekoliko promjena trenera.
Više pluseva nego minusa
No, kada se podvuče crta, napravljene su mnoge stvari koje nikada prije nisu, a posebno velik korak napravljen je u transparentnosti poslovanja i odnosima s javnošću. Pa se tako Ćustić nije libio ni javno iznijeti podatke o dugovanjima, kao ni pozvati sve gradske vijećnike na sastanak u klub pa ni ući u otvoreni medijski »rat« s Gradonačelnikom, što ga je u konačnici vjerojatno i koštalo mjesta direktora. Nitko nije i ne može biti u svemu u pravu pa tako ni Svetko Ćustić, koji je svom tom putu sigurno napravio i određene pogreške, ali želju, energiju, entuzijazam, ljubav i pošten pristup mu nitko ne može osporiti. Kao ni sve ono pozitivno što je donio NK Zadru.
Financijski gledano, stari dug kluba za vrijeme Svetka Ćustića smanjen je za oko 2 milijuna kuna, o čemu su objavljeni i egzaktni podaci, a njegovim odlaskom ostalo je za riješiti plaće igračima i radnoj zajednici za mjesece travanj i svibanj. Rezultatski gledano, klub je izborio plasman u Drugu HNL i u prvoj sezoni ostvario zadovoljavajući plasman u sredini tablice, da bi naknadno bio izbačen iz lige zbog nedobivanja licence od strane HNS-a. Je li Svetko Ćustić trebao ući u otvoreni medijski »rat« s Ivančicom Sudac, šeficom Odjela za licenciranje, pitanje je koje će podijeliti mišljenja, ali ono što je sigurno je da on nije odgovoran za infrastrukturne i financijske probleme zbog kojih klub nije dobio licencu. Dapače, i na infrastrukturi se za vrijeme njegova mandata počelo raditi nešto u okviru skromnih mogućnosti, a postojali su i jasni planovi za natkrivanje dijela istočne tribine. No, njegovim su odlaskom naprasno zaustavljeni.
Preuzimanje vlasti
Ne, nije cilj ovoga teksta Svetko Ćustić i analiza njegova rada u klubu, gdje bismo mogli nabrojati još niz pozitivnih stvari poput odlične službe za odnose s javnošću na čelu s Romanom Morovićem ili značajnog napretka škole nogometa predvođene prvo Damirom Čačićem pa Markom Pinčićem. A mogli bismo ga, primjerice, priupitati i zašto je trebalo »potrošiti« pet trenera da bi se došlo do Mislava Karoglana koji se pokazao odličnim rješenjem. Ali to su stvari koje sada pripadaju prošlosti i kada sve zbrojimo i oduzmemo, Svetko Ćustić je u Nogometnom klubu Zadar iza sebe ostavio mnogo više toga dobroga, nego lošega. U nepune tri godine rada je klubu, koji je bio na rubu propasti, ubrizgao novu energiju i dao mu priliku za novi život. Ali kako NK Zadar nije ni počeo niti će završiti sa Svetkom Ćustićem, ključno je pitanje: Što i kako dalje? Ne ulazeći u političku pozadinu priče (a moglo bi se i o tome štošta reći), Grad Zadar nije bio zadovoljan Ćustićevim radom i odlučio ga je smijeniti svega tri mjeseca prije isteka njegova mandata. Da to i nije bio baš pametan potez vidi se već sada, gdje se u mjesec dana klub nije pomakao s mrtve točke, dapače, izgubio je dosta toga, no bit će vrlo zanimljivo vidjeti što donosi budućnost.
Ni pod Antom Jurjevićem ni pod Renom Sinovčićem ni u ovom najkraćem razdoblju pod ravnanjem Svetka Ćustića, Grad Zadar nije imao upravljačku kontrolu nad klubom. Kao što to, primjerice, godinama ima u Košarkaškom klubu Zadar. Sada po prvi put to ima i u Nogometnom. Gradonačelnik Branko Dukić je, preko svojih izaslanika u Nadzornom odboru kluba, Josipa Miočića, Krešimira Zorića i Damira Kneževića, odlučio napraviti tu promjenu i postaviti svog čovjeka na mjesto direktora. I sada treba preuzeti potpunu brigu o Klubu, jer sve ono što će se u narednom razdoblju događati na Stanovima je izravno proizvod razmišljanja i djelovanja s Narodnog trga. Što ne mora nužno biti loše, ali je važno naglasiti da je to prvi takav slučaj, možemo slobodno reći, od hrvatske neovisnosti. I stoga će upravo s Narodnog trga morati doći odgovor na ključno pitanje o budućnosti NK Zadra: Što i kako dalje?
Otvorena ključna pitanja
Kako riješiti pitanje vlasničke strukture? Kako riješiti infrastrukturne probleme (i Stanovi i Bagat su igrališta u vlasništvu grada), zbog kojih peti grad po veličini u državi ne može imati ni drugoligaša? Kako do kraja sanirati stare dugove i uspostaviti redovnu isplatu plaća igračima i djelatnicima? Kako stvoriti bolje uvjete za preko 400 djece u školi nogometa? Kako nastaviti pozitivnu priču prema javnosti, navijačima i sponzorima koja je započeta pa nažalost naprasno prekinuta? Konačno i kakvi su ciljevi prve momčadi, kao završnog proizvoda kluba? Sve su to pitanja na koja će Damir Knežević kao direktor, Josip Miočić kao predsjednik Nadzornog odbora i gradonačelnik Branko Dukić koji ih je na ta mjesta postavio, morati vrlo brzo dati odgovore. Jer Nogometni klub Zadar je previše toga dao ovom gradu i državi da bismo se mogli zadovoljiti njegovim tavorenjem u ispodprosječnosti. I ne treba zaboraviti da je po broju djece nogomet daleko najmasovniji sport u gradu, a NK Zadar vodeći klub po tom pitanju. Prema tome – čekamo odgovore i djela. Brza i konkretna!
Opcija stečaj
»Grad Zadar će i dalje pomagati Nogometnom klubu, a jedna od opcija je i stečaj«, izjavio je podosta neodlučno Branko Dukić, zadarski gradonačelnik, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Riječ je, dakako, o dvjema potpuno različitim opcijama i za dobrobit kluba i zadarskog nogometa općenito trebalo bi se čim prije odlučiti za jednu od dvije navedene opcije te izići u javnost s jasnim planom i programom rada nove uprave. Ako to bude nastavak ovakvog načina funkcioniranja, onda treba postaviti jasne financijske, organizacijske i sportske ciljeve, s naglaskom na rješavanje svih starih dugovanja. Ako odluka bude ona najnepopularnija, stečaj, onda treba jasno javnosti objasniti razloge, a naročito igračima poput Tome Gluića, Josipa Bilavera, Želimira Terkeša, Jure Jerbića, Ante Sarića…, koji su klubu dali jako puno, a zauzvrat dobili uglavnom dugove. Osim toga, u situaciji kada procijenjeni dug kluba iznosi oko 4 milijuna kuna, što je zanemarivo u odnosu na neke druge sportske klubove, a potencijalna dobit od naknada za razvoj igrača (Livaković, Santini…) oko 2 milijuna, je li doista stečaj najpametnije rješenje? Možda jedino zbog vlasničkih udjela, ali valjda postoje i drugi načini da se to riješi. Pa neće ni suđenje trajati vječno…
Zadar u 1. kolu domaćin Splitu, Primorac (B) kod Jadrana
Održan je Plenum klubovaTreće.HNL jug na kojem se birao novi predsjednik Plenuma klubova, te su ždrijebom svakoj momčadi dodijeljeni brojevi pomoću kojih će se prema Bergerovim tablicama odrediti raspored svih 30 kola. Tijesnom pobjedom (8:7) za predsjednika Plenuma klubova izabran je Pero Vićan. Njegov protukandidat Mario Paić dobio je podršku sedam klubova (Zagora, Jadran, Junak, Kamen, Primorac, Uskok i Neretvanac), Sloga je bila suzdržana, a za novog predsjednika glasali su GOŠK, Hrvace, Zadar, Urania, BŠK Zmaj, Neretva, Vodice i Split.
U 1. kolu Treće HNL jug (31.kolovoza):igraju: Zadar – Split, Jadran – Primorac (B), Zmaj – Kamen, Hrvace – Sloga, Uskok – GOŠK, Neretvanac – Neretva, Zagora – Junak, Urania – Vodice.