Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

LAGANO LJETNO ŠTIVO Hit knjiga »Huzur«, hit film »Bohemian Rhapsody«, hit CD-i sve od grupe Queen

04.08.2019. 14:28
LAGANO LJETNO ŠTIVO Hit knjiga »Huzur«, hit film »Bohemian Rhapsody«, hit CD-i sve od grupe Queen


Knjiga Martine Mlinarević Sopta »Huzur« najtraženija je knjiga ovoga ljeta u Gradskoj knjižnici Zadar u kategoriji beletristike. Na drugom mjestu je »Moja borba« Karl Ove Knausgarda, dok je treće mjesto zauzeo Carlos Ruiz Zafon sa svojim »Labirintom duhova«. U kategoriji publicistike po učestalosti posuđivanja na prvom mjestu potražnje je »Profinjeno umijeće stava j**e mi se« Marka Mansona, na drugom mjestu je Joe Dispenza i knjiga »Placebo ste vi«, a na trećem mjestu »Moć sadašnjeg trenutka« Eckhart Tollea.
Ljeti ne pada broj posjetitelja
Što se tiče broja posjetitelja, kako doznajemo od informatora Odjela za odrasle Ante Kolanovića, na razini je godišnjeg, neke bitnije razlike u odnosu na jesen/zimu/proljeće ne postoje.
– Ne, ljeti nam ne pada broj posjetitelja. Mijenja se struktura, izostaju studenti, zapravo nešto ih je manje, kao što se manje traži i stručna literatura, no zato nam dolaze turisti, pa se broj korisnika knjižnice vrti oko iste brojke, informira nas informator.
Kolanović izdvaja i jednu ljetnu specifičnost – policu »Lagana ljetna štiva«.
– Ljudi nas traže ljeti lagana »štiva« za plažu, pa smo zbog toga oformili jednu posebnu policu s takvim izborom knjiga. A na toj se polici najviše traži »Vrijedna svake cijene« Lise Kleypas, nakon toga ide »Rođeni šarmer« Susan Elizabeth Phillips te na trećem mjestu po potražnji »Princ na bijelom konju« Jude Deveraux, informira nas dalje Kolanović i dodaje kako je ljeto vrijeme i kada se »vraćaju« stari autori poput Agathe Christie.
– Knjige Agathe Christie nam doslovno nestaju s polica ljeti, bilo na hrvatskom jeziku ili na engleskom kada su u pitanju turisti. Zbog njih smo u ponudu ubacili i dvomjesečnu članarinu koja iznosi svega 30 kuna. Osim posudbe u ponudi je i internet, što je posebice atraktivno turistima koji nam u najvećoj mjeri dolaze iz Češke, Velike Britanije i Njemačke, nabraja Kolanović.
Cijela obitelj u Knjižnici
Nažalost, tog jutra dok se radila reportaža nije bilo turista, no zadarskih ljubitelja pisane riječi nije nedostajalo. Gospođa Tamara Ružić, koju smo kratko zaustavili, ističe da je najmanje dva puta tjedno u knjižnici, kao i ostatak njezine obitelji, posuđuju se knjige, ali i filmovi.
– Najmanje smo dva puta tjedno tu. Evo danas sam odabrala »Simfoniju u bijelom« Adriane Lisboa, a u planu mi je posuditi i »Danski odgoj djece« Jessice Joelle Alexander i Iben Dissing Sandahl, dok će se za djecu nešto naći na polici s filmovima, neki »Tarzan«, »Aquaman« ili »Gooniesi«, ističe gospođa Ružić.
Nešto dalje nailazimo na još jednu gospođu – Jelenu Klaić. U knjižnicu je došla s djetetom jer kako kroz smijeh ističe – djecu od malih nogu treba poticati da čitaju.
– Često sam u knjižnici i volim raznovrsnu književnost. Danas sam došla po novog Karakaša, po njegovu »Proslavu«, a uz tu knjigu pokušat ću pronaći i nešto iz domene kineske literature. Već neko vrijeme pratim kinesku književnost i mogu vam reći da je nešto drugačija nego »zapadna« književnost, što me intrigira, ističe Klaić.
Dinamično je ovoga ljeta i na Dječjem odjelu. Informatorica Emilija Pilipović Brković ističe da imaju puno posjetitelja, kako onih koji dolaze po slikovnice ili/i knjige, tako i onih koji posjećuju neku od brojnih radionica koje drže.
– Ljetni program podrazumijeva razne radionice, od crtanja preko rada s plastelinom do programiranja i društvenih igara, što se i ovoga ljeta pokazalo jako atraktivno našim mališanima, informira nas Pilipović Brković.
Među najtraženijim naslovima su, kako dodaje, »Pino uči govoriti« Marte Galewska – Kustra, »Medo Tobi na moru« Hartmuta Biebera, a ono što bi također željela izdvojiti su i naslovi za odvikavanje od pelena poput »Zeke Vjeke koji više ne treba pelene« Hermiena Stellmachera, dodaje Pilipović Brković.
Radionice za djecu s poteškoćama
Dječji odjel Gradske knjižnice Zadar u svojoj ovoljetnoj ponudi ima i radionice za djecu s poteškoćama (18+), a odvijaju se dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom.
Dobru posjećenost bilježi i audio i video dio knjižnice. Voditelj Branimir Čakić ističe kako je to dijelom i zbog kvizova koje organiziraju od lipnja do rujna i koji su u knjižnicu doveli neke nove članove, uglavnom učenike i studente.
– Kvizovi su popularni u Zadru, pa smo ih i mi ovdje organizirali. Zadovoljni smo što su nam doveli neka nova lica i što su potaknuli članove da se zainteresiraju za kvalitetne naslove, kako u domeni glazbe, tako i filma. Osobno, jako mi je drago kada mi dolaze mladi na rasprave o »velikim albumima ili filmovima«. Zna ih biti po sedmero, osmero po danu i zna se pokrenuti vrlo zanimljiva rasprava, ponosan je Čakić.
Što se tiče samih naslova naglašava kako im jako dobro ide sve od grupe Queen, bilo CD-i ili film »Bohemian Rhapsody« koji se pokazao kao najveći hit u zadnje vrijeme. Osnovnoškolci vole, dodao je, »Rockya«, sve nastavke kao i »Harry Pottera« i »Ratove zvijezda«.
Najprije znanje iz opće kulture, pa igranje playstationa
Što se tiče playstationa, Branimir Čakić iz Knjižnice uz smijeh kaže kako dječjim posjetiteljima ne dopušta igru ako ne pokažu da znaju odgovoriti na barem 10 pitanja opće kulture.
– U pitanju nisu uopće teška pitanja, već baš osnove neke opće kulture. Ako ne znaju mogu ići po knjižnici i zaustavljati ljude i pitati ih odgovore, no bez pravog odgovora nema ni playstationa, čvrst je informator.