PRAVO POTROŠAČA Kupci cigareta znaju da su one štetne za zdravlje, ali ne i koliko je u njima nikotina i katrana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Svi proizvodi sukladno zakonu moraju imati istaknutu deklaraciju i cijenu, ali...
Nakon višetjedne prepiske s raznim institucijama nismo uspjeli saznati zašto na duhanskim proizvodima nije istaknuta cijena, zbog čega nema navedenog sastava u smislu udjela nikotina i katrana zbog čega se ne zna radi li se o »slabijoj« ili »jačoj« vrsti te zbog čega cijena tekućina za e-cigarete nije fiksna
Zadarski list/Arhiva
Pušači ne znaju koliko u cigaretama ima nikotina ni katrana

Prema Zakonu o zaštiti potrošača svi proizvodi koji se prodaju na hrvatskom tržištu moraju imati deklaraciju i istaknutu cijenu što već neko vrijeme nije slučaj s duhanskim proizvodima i elektronskim cigaretama. U odjeljku spomenutog zakona pod nazivom Poslovanje trgovaca s potrošačima u točci 2. navedeno je da proizvod mora imati istaknuta osnovna obilježja proizvoda u mjeri koja je potrebna da bi potrošač donio odluku o kupnji kao što su naziv proizvoda, tip i model proizvoda, naziv pod kojim se proizvod prodaje, sastav proizvoda, svojstva i tehnička obilježja proizvoda. U odjeljku pod nazivom Zavaravajuća poslovna praksa u članku 33. stavaku drugom navodi se također kako na proizvodu moraju biti dostupni podaci o sastavu i pripacima.

​Ne piše udio nikotina i katrana

Zašto na duhanskim proizvodima nije istaknuta cijena, zbog čega nema navedenog sastava u smislu udjela nikotina i katrana pa se tako ne zna radi li se o »slabijoj« ili »jačoj« vrsti već na proizvodima stoje samo upozorenja o štetnosti za zdravlje i uznemirujuće fotografije te zbog čega je cijena tekućina za e-cigarete različita na prodajnim mjestima pokušali smo doznati u nadležnim institucijama. Pokazalo se kako ta problematika nije u nadležnosti jednoga tijela već da je ona podijeljena na nekoliko. Mi na koncu, nakon višetjednog dopisivanja nismo uspjeli dobiti potpun i konkretan odgovor.

Iz Državnog inspektorata pojasnili su nam da za ovu problematiku oni nisu nadležni.

- Vezano za tekućine za e-cigarete koja sadrži nikotin, odnosno obveznim oznakama na predmetnim pakiranjima, te isticanju cijena na cigaretama upućujemo Vas na odnose s javnošću Ministarstva zdravstva obzirom da je isto nadležno za donošenje zakonske regulative u predmetnom, te Ministarstvu financija u dijelu koji je vezan uz visinu trošarine i isticanje cijena na cigaretama.

Iz Ministarstva financija, Carinske uprave, dobili smo odgovor na dio upita.

- Vezano na Vaš upit dostavljamo dio odgovora, a koji bi Vam pojasnio temu oko trošarinskih obveza prodavatelja duhanskih prerađevina sukladno Zakonu o trošarinama. Maloprodajna cijena duhanskih prerađevina koje se puštaju u potrošnju na teritoriju Republike Hrvatske je cijena koju za svaku marku duhanskih prerađevina utvrđuju proizvođači ili njihovi predstavnici ili ovlašteni posrednici u Republici Hrvatskoj te uvoznici. Maloprodajna cijena uključuje i trošarinu, carinu i porez na dodanu vrijednost. Iz toga razloga Carinskoj upravi se prijavljuju maloprodajne cijene duhanskih prerađevina. Na internetskim stranicama Carinske uprave kontinuirano se objavljuju informacije o promjeni visine trošarine na duhanske prerađevine na poveznici. Trošarinsko zakonodavstvo ne propisuje obvezu prijave maloprodajne cijene za e-tekućine Carinskoj upravi, navedeno je u odgovoru Ministarstva financija, Carinske uprave, uz napomenu kako za deklariranje sastava proizvoda Carinska uprava nije nadležna.

Djelomični odgovori nadležnih ustanova

Djelomičan odgovor stigao nam je i iz Ministarstva zdravlja uz naputak da se za dio traženih informacija obratimo Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

- Svi proizvodi koji se prodaju u Republici Hrvatskoj moraju biti označeni (deklarirani) sukladno odredbama Zakona o zaštiti potrošača (»Narodne novine«, broj 41/14, 110/15 i 14/19). Za davanje odgovora o provedbi navedenog zakona nije nadležno ovo javnopravno tijelo nego Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, stoji u odgovoru iz Ministarstva zdravlja, a Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta očitovalo se samo na dio vezan uz cijene.

- Sukladno članku 7. stavku 1. Zakona o zaštiti potrošača (»Narodne novine«, broj: 41/14, 110/15 i 14/19) trgovac mora jasno, vidljivo i čitljivo istaknuti iznos maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere proizvoda ili usluge koju pruža. Za duhanske i srodne proizvode propisana je zabrana izravne i neizravne promidžbe, što sukladno članku 22. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda (»Narodne novine« broj 45/17, 114/18) među ostalim, obuhvaća i izlaganje pojedinačnih pakiranja cigareta i ostalih duhanskih i srodnih proizvoda, elektroničkih cigareta, spremnika za ponovno punjenje i uložaka za jednokratnu uporabu na vidljivim pozicijama u i na prodajnim mjestima, bilo koje vrste, na kojima se prodaju duhanski i srodni proizvodi, uključujući ponudu tih proizvoda, odgovorili su te napomenuli kako Republika Hrvatska zabranu promidžbe uređuje u skladu s člankom 13. Okvirne konvencije o nadzoru nad duhanom koja je potvrđena Zakonom o potvrđivanju Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o nadzoru nad duhanom (»Narodne novine« međunarodni ugovori, broj 03/08). Istaknuli su kako je Svjetska zdravstvena organizacija s ciljem olakšavanja provedbe konvencije, donijela Vodič o primjeni iz kojeg proizlazi da je jedini dopušteni način isticanja cijena duhanskih i srodnih proizvoda u obliku cjenika u kojem bi se uz naziv proizvoda istakla maloprodajna cijena. Uz to napominju i kako na cjeniku ne bi trebala biti istaknuta slika pakiranja proizvoda te da navođenje naziva svakako isključuje isticanje naziva trgovačke marke duhanskog proizvoda s obilježjima.

- Cjenici ne bi smjeli biti velikih formata da ne bi privlačili pozornost potrošača. Ukoliko imate dodatnih pitanja, molimo da se obratite Ministarstvu zdravstva kao nadležnom tijelu za ovu problematiku, stoji u odgovoru iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno