OBEĆAVAJUĆI KOLOVOZ Za vikend u Zadru boravilo 13.468 turista

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Izvrsni podaci zadarske Turističke zajednice
Za vikend je evidentirano 4.666 dolazaka ili 43 posto manje nego lani, što je dobar podatak, pogotovo znamo li da je lani u isto vrijeme Zadar imao 8.145 dolazaka. U strukturi gostiju i dalje vode Nijemci kojih je na jučerašnji dan u Zadru bilo 2.353, a najmanje je Švicaraca i Francuza
S obzirom na okolnosti u kojima se ove godine odvija turizam, u Zadru mogu biti zadovoljni

S obzirom da je uoči ovog vikenda najavljen veći broj dolazaka gostiju u Hrvatsku, u Turističkoj zajednici grada Zadra provjerili smo koliko je zapravo gostiju došlo u naš grad. Naime, ovih smo dana objavili izvrsnu vijest za naš grad - broj gostiju u odnosu na prošlu godinu. Unatoč lošim prognozama zbog koronavirusa, Zadar je u srpnju ostvario pola prošlogodišnjeg turističkog prometa, što nas svrstava uz bok najboljim gradovima u Hrvatskoj.

Jedan od najboljih rezultata u Hrvatskoj

Prema podacima zadarske Turističke zajednice 27. srpnja u Zadru je boravilo 9.111 gostiju, od čega 7.723 strana i 1.388 domaćih, te usporedo s istim razdobljem u 2019. godini bilježimo pad od 53 posto. Lani su na taj dan zabilježena 19.184 turista.
Ovo je jedan od najboljih rezultata u Hrvatskoj, o čemu govore i podaci za lipanj prema kojima je Zadar bio bolji čak i od najjačih turističkih destinacija - Poreča, Pule, Umaga, Medulina i Malog Lošinja koji su u srpnju ipak ostvarili bolje rezultate. Naime, riječ je o gradovima koji su redovito među deset najboljih po turističkom prometu, no Zadar ih je u lipnju pretekao, što dovoljno govori o organizaciji TZ-a i svih turističkih djelatnika oko prihvata gostiju u koronakrizi.
Kakav je bio vikend za koji se najavljivao veliki priljev, provjerili smo u zadarskoj Turističkoj zajednici i dobili najnovije podatake za 1., 2. i 3. kolovoza.
- Prema aktualnim podacima, 3. kolovoza na našem području trenutno bilježimo 9.077 gostiju, 7.264 strana i 1.813 domaćih, te usporedo s istim razdobljem u 2019. godini bilježimo pad od 55 posto. Prošle je godine na današnji dan zabilježeno 20.266 turista - navode u gradskoj Turističkoj zajednici.
Za vikend je tako evidentirano 4.666 dolazaka ili 43 posto manje nego lani, što je dobar podatak, pogotovo znamo li da je lani u isto vrijeme Zadar imao 8.145 dolazaka. Korona, dakle, nije u tolikoj mjeri utjecala na boravak gostiju u našem gradu. Što se tiče broja noćenja, u subotu i nedjelju zabilježeno je 22.829 noćenja ili također 43 posto manje, dok je prošle godine u ovo vrijeme zabilježeno 40.038 noćenja.

Najbrojniji Nijemci

Što se tiče broja turista, prema najnovijoj analizi zadarske Turističke zajednice, 1. i 2. kolovoza u Zadru bilo 13.468 ili 44 posto manje, a u isto vrijeme prošle godine ovdje se odmaralo njih 23.907 njih.
Kada govorimo o strukturi gostiju, i dalje vode Nijemci kojih je na jučerašnji dan u Zadru bilo 2.353. Drugo mjesto dijele domaći gosti i Slovenci s brojkom od po 1.813 sa svakog tržišta. Slijede Austrijanci (870), Poljaci (820), Slovaci (416), Česi (362) i Mađari (199). Najmanje je, pak, Švicaraca (153) i Francuza (119).
U svakom slučaju, izvrsne su ovo brojke, njima je zadovoljan i direktor TZ-a, Mario Paleka, s obzirom na okolnosti u kojima se ove godine odvija turizam. Prilikom zadnjeg razgovora Paleka je napomenuo kako priželjkuje nastavak ovakvog trenda i u kolovozu, a sudeći prema rezultatima ovog vikenda, na putu smo da ostvarimo i dobar kolovoz.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno