Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Biograđane neće kino, zimsko zatvoreno, ljetno u imovinskim problemima

04.08.2021. 12:30


Grad Biograd na Moru prema popisu stanovništva iz 2011. godine ima 5.600 stanovnika, a jučer, 3. kolovoza 2021., i 13.000 turista koji godišnji odmor provode u ovom gradu u srcu Jadrana. Međutim, Biograđani, gosti i turisti nemaju gdje uživati u filmskim predstavama domaće i svjetske kinematografije. Kino dvorana u Kulturnom centru, poznatijem Pučkom otvorenom učilištu odavno je zatvorena, dok se novoobnovljeno moderno ljetno kino uplelo u mrežu imovinskih problema.


​Otvaranje, pitaj Boga
– Očito nemamo sreće s biogradskim kinima. U obnovu i rekonstrukciju Kulturnog centra uloženo je 20 milijuna kuna, završeno je 11. od ukupno predviđenih 13. faza radova. Međutim, postojeće kino je prenamijenjeno u kino i kazalište i strpljivo čeka konačni početak radova, dok je kod ljetnog kina vrijednog 6 milijuna kuna zapelo, vjerovali ili ne, na četiri metara četvornih ili četiri kvadrata, kazao je Ivan Knez, biogradski gradonačelnik.
Lokacija ljetnog kina u Držićevoj ulici nadomak dječjeg vrtića u Biogradu na Moru, je na dvije parcele, od kojih je ona od 4 metara četvornih zapela u imovinsko-pravnim odnosima s privatnom osobom.
– U tijeku je u postupku rješavanje spajanja dvije parcele u jednu kako bi imala jedinstveni katastarski broj. Otvaranje kasni dva mjeseca, a kad će se otvoriti pitaj Boga. Naime, čim se ishodi jedinstveni katastarski broj krenut će i tehnički pregled cijelog kompleksa ljetnog kina, objašnjava Knez.
Na tehnički pregled se pozivaju svi sudionici u gradnji (investitor, projektant, nadzor, revident, izvođač) i svi predstavnici javnopravnih tijela koja su u postupku lokacijske odnosno građevinske dozvole utvrdili posebne uvjete.


Najsuvremenija tehnologija i ozvučenje
– Čim dobijemo uporabnu dozvolu uslijedit će otvorenje ljetnog kina, digitalnog kina čije se ozvučenje ne srami od onog u CineStaru, istaknuo je Knez.
Rekonstruirao se filmski ekran, proširila pozornica, izgrađene su nove garderobe za izvođače, nove sanitarije i prostor s kinoaparaturom unutar kojeg je smještena blagajna i cafe bar. Kino ima 600 sjedalica od kojih su četiri za osobe smanjene pokretljivosti.
– Derutno ljetno kino staro je preko pola stoljeća, izgrađeno je davne 1970. godine od kada se intenzivno koristilo za razne manifestacije. Više nije omogućavalo udobnu, ugodnu i sigurnu projekciju filmova za posjetitelje, kroz protekle godine, cijeli objekt je postao ruševan, pozornica se dijelom urušila, zidovi su se raspadali, navodi Knez.




Nova filmska dimenzija
Biograd je uz Opatiju i Dubrovnik, kaže on, među prvim hrvatskim gradovima koji su imali ljetnu pozornicu pa tu tradiciju treba njegovati.
– Ljetno kino je opremljeno najsuvremenijom tehnologijom koja će ljubitelje filmova odvesti na potpuno novu razinu doživljaja. Donijet će odličnu atmosferu, puno zabave i puno puno osmijeha, sve one pozitivne vibre koje nam je ukrala korona, naglasio je Knez, istaknuvši kako će se ispod kina prema zapadu izgraditi protupožarni put koji će također prolaziti ispod dječjeg vrtića.
Shodno javnoj objavi radove je izvela tvrtka Eding d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu.
– Kompletna obnova i rekonstrukcija Ljetnog kina vrijedna 6 milijuna kuna. Financijska sredstva su iz gradskog proračuna. Osim za filmske proekcije korist će se i za razna kulturno-umjetnička i glazbeno-zabavna događanja, objavio je Knez.


Udobnost, zvijezde, pjesma cvrčka
Isticat će se, kaže on, udobnošću, interijerom, novom zgradom kinoaparature, potpuno obnovljenim i ojačanim betonskim ekranom s nadstrešnicom, pozornicom od 250 m2 površine, dvije garderobe, tri ulaza, sanitarnim prostorijama, kafićem, 600 sjedećih mjesta
– Čitava priča izgradnje sasvim novog kina i njegove revitalizacije između ostalog je krenula kako bi u borovoj šumi pod zvijezdama osim kvalitetnog filmskog programa i previđenog filmskog festivala omogućili građanima, žiteljima u okruženju i turistima i kvalitetni kulturno-umjetnički i zabavni program za što se podignula velika ljetna pozornica, poručio je Ivan Knez.


Grad i LAG Laura
Grad je zajedno s LAG Laura došlo do ideje realizacije projekta obnove i rekonstrukcije ljetnog kina vrijednog preko 6 milijuna kuna. Vrijednost projektne dokumentacije za projekt »Rekonstrukcija i dogradnja ljetne pozornice Biograd » iznosila je 360.000 kuna. Ministarstvo turizma je sufinanciralo sa 160.000 kuna, a Grad sa 160.000 kuna, rekao je Knez.