Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kontrola epidemiološke situacije privlači turiste u Zadarsku županiju

04.08.2021. 07:17


Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je u utorak radni sastanak sa županom Božidarom Longinom te predstavnicima turističkog sektora Zadarske županije. Sastanak se održao u Zaton Holiday Resortu, a na njemu su iznesene pozitivne turističke brojke u Zadarskoj županiji. Župan Božidar Longin zadovoljan je dosadašnjim brojkama te naglašava kako se u svim sektorima osjeća porast broja turista u odnosu na prošlu godinu, a optimističan je i za budućnost.


Uspješna turistička sezona
– Zadarska je županija broj jedan u broju noćenja, turizam je naša glavna grana i ove nam brojke daju za pravo da gledamo optimističnije na sve ostale stvari. Naša je perjanica nautički turizam gdje je povećanje u odnosu na prošlu godinu gotovo 80 posto, broj dolazaka je gotovo 40 posto veći, a značajan je porast i u zračnom prometu. popunjenost kampova je 55 posto veća nego lani i prema svim pokazateljima, možemo reći da je sezona uspješna, rekao je Longin zahvalivši ministrici na dolasku i naglasivši kako je Zadarska županija sigurna, ali potrebno je još rada.
– Gosti biraju našu županiju zato što se osjećaju sigurno, a mi smo pokazali da znamo upravljati kriznim situacijama i zahvaljujem se svima koji su dali svoj doprinos pa se sad nalazimo tu gdje jesmo, rekao je Longin posebno istaknuvši Zavod za javno zdravstvo Zadar te naglasivši da je i dalje potrebno poštovati mjere i cijepiti se.
– Ostanimo odgovorni do kraja, oboružajmo se strpljenjem i podignimo procijepljenost što je moguće više. Nadajmo se da će tako sezona potrajati do kraja, da će nam i kolovoz i rujan biti dobri, zaključio je Longin.


Osjetan porast prometa i u Zračnoj luci
Direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić iznio je pozitivne brojke za njihovu tvrtku gdje se također osjeća porast prometa.
– Promet Zračne luke je u stalnom rastu, tijekom mjeseca srpnja ostvarili smo 80 posto rekordne 2019. godine, a tijekom srpnja imali smo i najveći broj operacija ikad. Sad smo na 33 posto prometa u odnosu na rekordnu godinu, ali očekujemo da će ova godina završiti i s 50 posto prometa od 2019. godine, što je za rezultate u zračnom prometu iznimno dobro, naglasio je Klišmanić dodavši kako i na iduću godinu mogu gledati s optimizmom i očekivati brojke iz predpandemijskog vremena.
Ministrica Nikolina Brnjac iznimno je zadovoljna turističkom sezonom u Zadarskoj županiji, a kao važnu stavku iznijela je i pripreme za ovu sezonu koje su počele još prošle godine. Važna je i odluka o cijepljenju u turističkom sektoru.
– Još smo prošle godine počeli s pripremama za ovu sezonu za koju smo znali da će biti vrlo izazovna, što se i pokazalo. I u svibnju smo ovdje imali sastanak na kojem smo razgovarali o svim pripremama za punktove za testiranja. Ministarstvo je izdvojilo preko 20 milijuna kuna za testove, što je bilo važan korak. Upravo je turistički sektor bio prvi za cijepljenje, a danas smo čuli da je odaziv jako dobar, čak 80 posto turističkih djelatnika se cijepilo, rekla je Brnjac istaknuvši kako je Zadarska županija pokazala kako se situacija s pandemijom može kontrolirati i ispraviti.




Pozitivan primjer Zadarske županije
​- Zadarska županije uspjela je nakon mjesec dana u crvenom prijeći u narančasto, što znači da je postojala izvrsna suradnja i županijskog i lokalnog stožera. To će sasvim sigurno utjecati na dolazak gostiju kroz kolovoz i rujan, pogotovo na one s njemačkog područja, kazala je Brnjac osvrnuvši se i na dosadašnje rezultate koji su za sad dobri, a kako kaže ministrica imaju i dobre najave za nastavak sezone.
– Imamo preko 6,5 milijuna dolazaka, otprilike 40 milijuna noćenja, i kad to uspoređujemo s 2019., sad smo na 56 posto dolazaka i 65 posto noćenja, što nam daje veliki optimizam, ali i odgovornost. Vidimo na primjeru Zadarske županije da se uz poštivanje mjera situacija može kontrolirati, i onda može očekivati dobar nastavak sezone, ali i uspješnu posezonu, zaključila je Brnjac.