Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Oslobađanje Zadra ili kolateralna žrtva borbe za Vijeće

04.08.2021. 09:39


U moru rasprava na sjednici zadarskoga Gradskog vijeća istaknula se 29. točka dnevnog reda – Prijedlog Odluke o imenovanju ravnateljice Znanstvene knjižnice Zadar.
Na kraju, predložena Marijana Senkić-Klapan, dosadašnja zamjenica ravnatelja Mira Grubića, nije izabrana za ravnateljicu.


Natječaj za nadu
Marjana Bakmaz (HDZ), članica Upravnog vijeća, ukazala je, između ostalog, na to kako se Senkić-Klapan nikad nije bavila politikom niti bila članica ikakve stranke što je predsjednik GV-a, Marko Vučetić okarakterizao »tragom u govoru« i zaključio da to nije prednost.
Kako je naglasio Vučetić, za njega je »ovo točka o zadarskoj slobodi«.
– Nije to samo izbor ravnatelja ili ravnateljice Znanstvene knjižnice. Meni smeta kad mi biramo najgore od onih koji su se prijavili. Da želimo transparentnost, onda bi se istaknule kvalitete svih prijavljenih i saznali bismo koja je to komparativna prednost kandidatkinje koju ste predložili. Imamo komparativne prednosti kandidatkinje u Gradskoj knjižnici, gotovo ste je beatificirali. Sadašnja Znanstvena knjižnica, po mandatu sadašnjeg ravnatelja i njegove zamjenice, je institucija koja je mrtva u ovom gradu i koja je nepotrebna. Ako želite takve ljude na čelu institucija, ja vas pozivam da biramo piromane, bolje je da ih netko spali nego da ih vodi netko tko nije u stanju dinamizirati život tih institucija, podariti taj život gradu Zadru i otvoriti ono što je gradu potrebno, a to je nada,
Ako odbijemo ovu kandidatkinju, otvorili smo nadu gradu Zadru, djeci, ne samo zadarskoj, nego svima onima koji se žele vratiti i biti na čelu funkcionalnih institucija na temelju stvarnih natječaja, istaknuo je Vučetić.


Obuća (ne) čini čovjeka
Suprotstavio je, potom, kulture koje nastoji zastupati i »kulturu kakvu obuću nosi ravnatelj« što je prethodno komentirao Mate Lukić ocijenivši neprimjerenim dolazak Mira Grubića u japankama za govornicu.
– Odbijamo nešto da bismo bili slobodni, zaključio je Vučetić.
S deset glasova za, 15 protiv i nula suzdržanih odbačen je prijedlog Odluke.
Marjana Bakmaz komentirala je natječajnu dokumentaciju, plan i program, reakciju vijećnika, a posebice Vučetićev istup.
– Upravno vijeće Znanstvene knjižnice Zadar razmotrilo je pristiglu natječajnu dokumentaciju dviju kandidatkinja. Nakon zakonski provedenog natječajnog postupka, rasprave i analize, jednoglasno je odlučeno da se Gradskom vijeću šalje prijedlog za imenovanje Marijane Senkić-Klapan za ravnateljicu Znanstvene knjižnice Zadar. Navedena kandidatkinja ima sve stručne kompetencije za obavljanje tražene funkcije te je predložila jasan, konstruktivan i ostvariv plan i program za naredno razdoblje.
Kredibilitet Upravnog vijeća, svih akademskih članova, i njihovu procjenu bez imalo konkretnih argumenata, banalizirajući i omalovažavajući, odbili su vijećnici koalicije Srcem za Zadar i Nezavisne liste Enija Meštrovića samo zbog toga što na to mjesto žele politički instrumentalizirati svoju kandidatkinju, naglasila je Bakmaz.




Uvreda građanima
– Predsjednik Gradskog vijeća izjavio je kako će neizbor Marijane Senkić-Klapan spasiti Zadar i njegovu djecu iza čega se krije pokušaj instaliranja kandidatkinje koja je politički imenovana na mjesto ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pa bi na isti način trebala biti imenovana i za ravnateljicu Znanstvene knjižnice Zadar. U protivnom, predsjednik Gradskog vijeća gosp. Marko Vučetić bi ‘pozvao piromane i zapalio Znanstvenu knjižnicu Zadar’. Ta izjava, bez obzira na njenu pretpostavljenu figurativnost, velika je uvreda svim građanima grada Zadra. Šokantno je da to izjavljuje sveučilišni profesor i akademski građanin, dok su taj isti fundus životom čuvali branitelji kao nacionalnu ostavštinu u Domovinskom ratu, govori Bakmaz i dodaje da u cijeloj priči čudi kako se postavio neovisni korektor Enio Meštrović i njegovi vijećnici otvoreno se svrstavajući na stranu SDP-a.
Mate Lukić (HSP) prisjetio se kako je Izvješće o radu i financijsko izvješće Znanstvene knjižnice Zadar, kako kaže Lukić, vijećnicima bilo više-manje nezanimljivo tijekom prethodnih godina.


Vijeće u glavnoj ulozi
– Rafalna paljba po ravnatelju Grubiću zastupnika SDP-a, AM-a i jednog zastupnika kluba NL-a pokazala je jasno »modus operandi« daljnjeg nastupa. Prekinuo sam njihovu predstavu ironičnim pljeskom, ravnatelju zahvalio na izvještaju koje se ne razlikuje od onih prethodnih godina i nije zaslužio cipelarenje. Ono što sam mu zamjerio, kako sam rekao, i zbog čega bih ga smijenio iste sekunde jesu japanke za plažu u kojima je došao braniti izvješće. To je neprimjereno, ali nema veze s njegovim radom na kojem mu se još jednom zahvaljujem. Odmah nakon te točke koja je bila među prvih 10 od 30 na dnevnom redu, većina vjećnika s Enijeve liste počela je negodovati da to nisu uvjeti za rad i da predugo traje. Njihova tri kluba rade brzi dogovor i točku 29. koja bi došla na dnevni red tek oko 4 sata u noći prebacuju odmah. Izglasavaju neimenovanje Marijane Senkić-Klapan koju je predložilo stručno Upravno vijeće. Drugi kandidat bila je gospođa Petrić koja je bila u dva navrata predsjednica Foruma žena SDP-a, prepričava Lukić.
Bruno Milin (HDZ), potpredsjednik Vijeća, također je dao komentar na novonastalu situaciju.
– Mislim da je ovdje ipak nešto drugo u pitanju, da je predložena kandidatkinja bila kolateralna žrtva. Boj se bije i u centru pažnje je Vijeće. Legalno predložena kandidatkinja, koja ima sve uvjete i reference, koja tu radi, koja je u sustavu, nije bila u glavnoj ulozi, već u sporednoj, u glavnoj je Vijeće, objasnio je Milin svoje mišljenje o pozadini odluke.