Dukić: Gospodarska zona Crno bit će srce budućeg zapošljavanja u Zadru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Prvi dio radova provodi se u skladu s rokovima i završit će u studenom
Očekujemo završetak svih radova iz prve faze u Zoni do kraja studenog, odnosno do kraja ove godine, nakon čega predstoji druga faza, izrada Plana upravljanja i iskaz interesa, što bi zapravo trebalo ići usporedno s radovima, kazao je Ante Ćurković
Marin GOSPIĆ
Pročelnik Darko Kasap pokazuje planove novog groblja

Grad Zadar će uskoro donijeti odluku o obliku u kojem će Inovativni Zadar d.o.o. upravljati Gospodarskom zonom Crno. Već je pripremljena odluka o osnivanju Zone koja će ići na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća, a radi se i na modelu upravljanja Zonom kojim će se definirati i modeli raspolaganja zemljištem, odnosno prodaja, prava građenja ili neke drugi oblici. Također će se definirati poticajne mjere za investitore Gospodarske zone djelomičnim oslobađanjem plaćanja komunalnog doprinosa, plaćanja komunalnih naknada i slično. Sada se traži model upravljanja na način da se odredi u kojoj će mjeri njome rukovoditi Grad, a u kojoj Inovativni Zadar koji je uključen u sve njegove aktivnosti od prvog dana realizacije ovog projekta, odnosno još od ideje iz 2005. godine.

Najnovije planove s Gospodarskom zonom Crno, u sklopu jučerašnjeg obilaska delegacije Grada Zadra, iznio je novoimenovani pročelnik Ureda gradonačelnika, Ante Ćurković donoseći najnovije detalje jednog od najbitnijih strateških projekata Grada Zadra za razvoj gospodarstva te upoznavajući s time gradonačelnika Branka Dukića. Do kraja ove godine očekuje se završetak prve faze radova koje odrađuje tvrtka Strabag.

Kapitalni projekt Grada

- Vidjeli ste o kakvom se projektu ovdje radi. Nakon uvođenja izvođača u posao u veljači ove godine krenulo se jako s radovima. Nalazimo se u planiranoj dinamici radova, što će vam dodatno potvrditi izvođač i stručni nadzor. Ovo je kapitalni projekt Grada Zadra vezan uz jaču gospodarsku afirmaciju grada. Očekujemo završetak svih radova do kraja studenog, odnosno do kraja ove godine, nakon čega predstoji druga faza, izrada Plana upravljanja i iskaz interesa, što bi zapravo trebalo ići usporedno s radovima. Alan Kociper i Ivica Katić iz Inovativnog Zadra će raditi na tome da budemo pravovremeni sa završetkom radova, odnosno da već sada možemo razgovarati kada poduzetnici ulaze u Zonu, kazao je Ćurković.

Gradonačelnik Dukić istaknuo je zadovoljstvo dinamikom radova u Gospodarskoj zoni Crno istaknuvši važnost jednog od najznačajnijih razvojnih projekata Grada Zadra, Zone koja obuhvaća gotovo 400 hektara površine te ima gotovo idealan položaj u odnosu na sve vidove transporta.

- Ovo je strateški projekt budućeg gospodarskog razvoja grada Zadra, razvoja srednjeg i malog gospodarstva, pa možda i većeg. Ono što želim naglasiti je činjenica da će ovdje biti srce budućeg zapošljavanja grada Zadra. Došli smo do oboda svojih granica i ovaj projekt je kruna koja će usmjeriti daljnji razvoj grada u budućnosti. Ovo je projekt iznimne važnosti za grad Zadar, tako smo i postavili našeg sada već bivšeg pročelnika Katića za djelatnika Inovativnog Zadra da vodi ovaj projekt kako bi sve teklo kako treba, istaknuo je Dukić dodajući kako je interes poduzetnika za ovu zonu već sada jako veliki.

Uloga Ivice Katića

- U prošlom manadatu gradonačelnika Branka Dukića napravljen je velik iskorak u realizaciji projekta Gospodarske zone Crno, s obzirom da je ishođena lokacijska i građevinska dozvola za izgradnju prve faze komunalne infrastrukture Zone na kojoj se intenzivno radi, a sada se kreće s aktivnostima na ustrojavanju i funkcioniranju Zone Crno. Naime, praksa je svugdje u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, da velikim zonama iznad sto hektara, a ova ima čak 400 ha, u određenom obliku upravljaju trgovačka društva u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, pojasnio je Alan Kociper, direktor Inovativnog Zadra.

- Već počinjemo razmatrati kako će se upravljati sa Zonom. Građevinski radovi su u ovoj prvoj fazi prilično odmakli i odvijaju se zadovoljavajućom dinamikom. U dogovoru s gradonačelnikom smo odlučili da će Inovativni Zadar voditi sve daljnje poslove oko organizacije i budućeg poslovanja ove zone te u tom smislu smo se i kadrovski pojačali s kolegom Ivicom Katićem, sada bivšim gradskim pročelnikom za gospodarstvo koji je od samih početaka bio duboko involviran u sam projekt Gospodarske zone Crno. Nadam se da će taj model funkcionirati kao što je funkcionirao do sada na mnogim projektima koje Inovativni Zadar vodi za Grad Zadar, od informacijsko-telekomunikacijskih projekata pa do infrastrukturnih projekata vezanih za poduzetničku infrastrukturu, kao što je obnova starog i izgradnja novog inkubatora, te do logičnog nastavka izgradnje Gospodarske zone Crno, naglasio je Kociper.

Stižu upiti iz tvrtki

Nakon definiranja modela upravljanja, prema riječima Ivice Katića, voditelja Sektora upravljanja poslovnim zonama gradske tvrtke Inovativni Zadar, provest će javni poziv za iskaz interesa o ulaganjima u Zonu Crno kako bi dobili podatke o broju zainteresiranih gospodarskih subjekata koji na tom prostoru žele širiti svoju proizvodnju.

- Radovi u Gospodarskoj zoni Crno odvijaju se intenzivno te nam je sada zadatak intenzivirati sve aktivnosti vezane uz zakonito ustrojavanje i buduće funkcioniranje Zone. U tom smislu smo već naručili studiju, odnosno elaborat procjene zemljišta u Zoni Crno, a usporedno radimo na donošenju svih akata i odluka kojim ćemo zakonito definirati buduće upravljanje Zonom Crno. Pripremamo brojne odluke. Zadnjih mjeseci sam već dobio dosta upita firmi koje ovdje žele preseliti svoje poslovanje, ali pravi uvid dobit ćemo objavom novog javnog poziva za iskazivanje interesa kojega ćemo objaviti vjerojatno u rujnu. Na taj ćemo način dobiti egzaktne podatke o potrebama tvrtki za zemljištem, strujom i svim ostalim elementima kako bi parcele bile adekvatne za ulaganja. Pred nama je puno posla, ali mi se posla ne bojimo i bit će sve odrađeno na vrijeme u za to određenim rokovima, zaključio je Katić.

Krajem godine Nasadi će moći planirati nova grobna mjesta

Gradonačelnik Dukić sa suradnicima obišao je i radove na izgradnji novog gradskog groblja u Crnom gdje je u tijeku prva od ukupno šest faza izgradnje novog gradskog groblja. Radovi koje izvodi tvrtka albanska tvrtka PE-VLA-KU su vrijedni 25 milijuna kuna. U tijeku je gradnja pristupne ceste i prvog grobnog polja veličine Belafuškog groblja gdje je predviđeno gotovo pet tisuća novih grobnih mjesta.

- Radi se jedna od šest planiranih etapa na groblju koje bi trebalo zadovoljiti sve potrebe za ukopima u gradu u sljedećih 100 godina. Ovo buduće groblje trebalo bi zadovoljiti sve potrebe grada na neki način za grobnim mjestima. U ovom trenutku će se graditi infrastruktura, pristupna cesta trafostanici, pristupna aleja, obodni zid novog grobnog polja s ukopnim nišama, kapelica odnosno ispraćajnica. Očekujemo da će do kraja godine tvrtka Nasadi biti ovdje u mogućnosti planirati nova grobna mjesta, a to znači da već u idućoj godini mogu planirati nove grobnice jer smo u tom segmentu u velikom deficitu. Nema novih grobnih mjesta i ovo je bila jedna od mogućnosti uz sva ostala groblja u Kožinu, na Ploči i na Belafuži. Radovi se kreću predviđenom dinamikom. Ugovor je potpisan na period od tri godine. S obzirom da se radi o velikom financijskom zahvatu, planirali smo to odraditi kroz tri proračunske godine, ali kako stvari teku, mislim da ćemo mi to završiti i nešto ranije. Najvažnije nam je da što prije, do kraja godine uvedemo Nasade na ovu prvu površinu gdje oni mogu planirati nove grobnice, istaknuo je Darko Kasap, pročelnik gradskog UO za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno