Novim vrtićkim projektima Grad će povećati kapacitete

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U svim predškolskim ustanovama ukupno 3.300 mališana, neupisano 150
Do početka pedagoške godine broj slobodnih mjesta će se dovršetkom uređenja vrtića Višnjik 3 povećati za 100-tinjak
Marin GOSPIĆ
Radovi na vrtićkom objektu na Višnjiku

Prema procjenama gradskog UO-a za odgoj i obrazovanje na području Grada Zadra ove godine će ostati neupisano oko 150 djece, isključivo iz obitelji s jednim djetetom, istaknula je zamjenica pročelnika Ivana Guglielmini.

- Ove godine je novost bio objedinjeni upis za sve tri ustanove Grada Zadra, za DV Latica, DV Sunce i DV Radost te je to išlo putem računalne platforme u suradnji sa Središnjim državnim uredom za razvoj i digitalno društvo. Broj novoupisane djece u gradske predškolske ustanove je 440, očekuje se upis još 150 djece u program male škole, što čini oko 600 novoupisane djece. Ukupna brojka upisane djece u pedagoškoj 2022./23. godini iznosit će 950 djece u DV Radost, 800 u DV Sunce i 150 u Latici, što čini 1.900 djece u vrtićima kojima je Grad Zadar osnivač, a još nemamo podatke o broju upisane djece u vrtićima drugih osnivača. Ta brojka se kreće oko 1.400 djece, što je ukupni obuhvat od 3.300 djece predškolske dobi, što u gradskim što u vrtićima drugih osnivača. Na samom području grada Zadra imamo prema podacima Državnog zavoda za statistiku 3.450 djece predškolske dobi, što znači da dolazimo do brojke od 150 neupisane djece, rekla je Guglielmini, dodajući kako su u Odjelu svjesni da je svako neupisano dijete problem.

Ove godine do početka pedagoške godine broj slobodnih mjesta će se dovršetkom uređenja vrtića Višnjik 3 povećati za 100-tinjak djece.

- Sve skupine djece koje ostvaruju prednost pri upisu u vrtiće su uključeni i upisani u vrtić. Ovih 150 neupisane djece su djeca iz obitelji s jednim djetetom. Mi smo svjesni da je svako dijete koje nije ostvarilo upis u vrtić problem te u tom smislu idemo dalje širenjem kapaciteta, tako da u naredne dvije godine obuhvatimo svu djecu predškolskog uzrasta koju treba upisati u predškolske ustanove. Prijavili smo na natječaj Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u svibnju projekt ulaganja u objekt DV PO Vruljica i očekujemo rezultate koncem kolovoza. Na Nacionalni plan oporavka i otpornosti u smislu širenja kapaciteta koji su nužni i potrebni, prijavili smo projekt izgradnje novog objekta na Smiljevcu i rekonstrukciju postojećeg PO Pčelica, svaki s osam odgojno-obrazovnih skupina, odnosno od 130 do 140 novih mjesta, dok se za uređenje područnog vrtića u Diklu s četiri odgojno-obrazovne skupine čekaju izmjene prostornog plana, zaključila je Guglielmini.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno