Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Winnetou opet osvaja Velebit i Hrvatsku

Autor: Velimir Brkić

03.09.2007. 22:00
Winnetou opet osvaja Velebit i Hrvatsku

Foto: Vedran SITNICA



Kulturne i povijesne znamenitosti, legende i priče, povijesni događaji, danas su onaj jezičac zanimljivosti i privlačnosti koji na turističkoj mapi Mediterana, sudeći po modernim turističkim trendovima, može pokazati u našem smjeru.
Naime, filmski lik indijanskog poglavice Winnetoua iz popularnih knjiga Karla Maya i dalje jaše Paklenicom, Tulovim gredama i kanjonom Zrmanje, odnosno na lokacijama gdje je od 1963. godine do 1968. godine snimljeno deset filmova o legendarnom apaškom poglavici u kojima su glumili Pierre Brice (Winnetou) i Lex Barker (Old Shatterhand).
U arhivu stotinjak filmova Na tragovima razrušenih indijanskih i kaubojskih naselja i sa sjećanjem na doba Winnetoua, ovih dana jaše i već legendarni 52-godišnji profesor glazbenog i engleskog, nekadašnji štajerski autorely i stolnoteniski prvak Erich Hammerer, voditelj najvećeg europskog Karl May arhiva smještenog u Beču i organizator Winnetou konvencija od kojih se posljednja ovog proljeća održala u Blusun hotelu Alan u Starigradu. Hammerer je jedna od najboljih svjetskih poznavatelja ovog filma i filmskih lokacija u Hrvatskoj.
Umjesto da prakticira danas moderni paintball, radije se namaže “ratničkim bojama” i ponovno “iskopava ratnu sjekiru”, te negdje na očaravajućem Velebitu “čita tragove” i dočekuje karavane i karavane germanskih doseljenika, obožavatelja Karl Maya i Winnetoua, poglavice plemena Mescalero Apača.
– Kao osmogodišnjak 1963. godine prošvercao sam se u kinodvoranu i prvi put gledao ekranizaciju prvog romana na velikom platnu u režiji Haralda Reinla s podnaslovom Der Schatz im Silbersee (Blago srebrnog jezera). Bila je to ljubav na prvi pogled koja s istim intenzitetom traje i danas, kaže Hammerer, Austrijanac od majke Mostarke, koji u svom Winnetou arhivu ima stotinjak originalnih 35 m/m filmova i scenarija, preko 8.000 fotografija, tisuće razglednica i oko 500 filmskih plakata iz cijelog svijeta. Arhiv je neprocijenjene vrijednosti, a Hammerer je u prikupljanju povijesne Winnetou filmske baštine dosad uložio preko 150.000 eura.
Novi turistički brand Filmski lik indijanskog poglavice Winnetoua na najboljem je putu da preraste u novi turistički brand. I 44 godine nakon snimanja filma o indijanskom poglavici Winnetouu, broj obožavatelja njemačkoga pisca Karla Maya, autora brojnih vesterna, neprestano raste ne samo u Njemačkoj, nego i u Austriji, Češkoj i drugdje. Svake godine, čak i izvan turističke sezone, obožavatelji okupljeni u više klubova stižu u Starigrad/Paklenicu i odlaze na Velebit obilazeći lokacije gdje se snimala uspješna serija tih filmova.
Indijanci i kauboji na Velebitu su ne samo dobrodošli, nego i sve češći gosti. Štoviše, novi model turističke ponude itekako računa s tim da će neugasla karizma Winnetoua u velebitske zabiti privlačiti sve više ljubitelja avanture, prirode i kostimirane zabave.
– Svake se godine održava konvencija Winnetouovih obožavatelja koju pohode stotine ljudi, a u svibnju je bila u Starigradu-Paklenici, u Blusun hotelu Alan. Ljudi koji su gledali te filmove nisu samo njegovi obožavatelji, nego i zaljubljenici u prirodu koji me stalno zovu i pitaju za lokacije gdje su snimani filmovi, pripovijeda Hammerer koji već 30 godina s obitelji dolazi u Hrvatsku i obilazi Winnetou filmske lokacije prerušen u apaškog poglavicu.
Potencijal za turističku priču definitivno postoji. Samo u Njemačkoj postoji više od 200 klubova koji okupljaju tisuće zaljubljenika u serijal, od običnih gledatelja pa do bivših statista. Književna i filmska legenda – indijanski poglavica Winnetou postaje promotor hrvatskog kraja i potencijalno turističko odredište. Starigrad, Velebit, Zrmanja, Obrovac, Jesenice, Karin, ovo naše šire područje izvor je pravog kulturno-povijesnog blaga koje samo treba izvući iz prašnjavih ladica našeg sjećanja i/ili (pod)svijesti, te pametno i pažljivo pretočiti u atraktivan turističko-adrenalinski proizvod.
Onda će ljeto možda i trajati koji mjesec duže, a turistička zabava kroz “indijanske” igre mogla bi se “protegnuti” i na cijelu godinu.
 
Winnetou muzej u hotelu Alan
U podnožju Velebita, točnije u starigradskom hotelu Alan, tamo gdje su od 1963. do 1969. godine snimane epizode popularnog filma o apaškom poglavici Winnetouu, već su odmaknule pripreme za novi turistički proizvod – otvaranja muzeja u bivšem motelu u kojem su prije 40-ak godina odsjele glavne zvijezde filma, Pierre Brice (Winnetou) i Lex Barker (Old Shatterhand).
– Nakon što je u svibnju održana nadasve uspješna Prva hrvatska konvencija o Winnetouu, iduće godine održat će se i Druga hrvatska konvencije u hotelu Alan gdje je od 1963. do 1968. godine u nekadašnjem motelu odsjela filmska ekipa. Do tad ćemo urediti muzej, dvije-tri spomen sobe s originalnim interijerom, krevetima, ormarima, svjetiljkama, umivaonicima, tapetima. Osnovna je ideja stvoriti brand o Winnetouu, a jedan od koraka ka ostvarenju te ideje je i otvaranje muzeja u bivšem Alanovom motelu. Mi smo u svemu tome prepoznali svoj interes za turističku promociju, odnosno razvitak specifičnog oblika kulturnog turizma na širem području Velebita, koristeći potencijal prirodnih ljepota Zrmanje, Starigrada i Velebita, kaže Jole Petričević, direktor Blusun hotela Alan u Starigradu.
Trogir je bio Santa Fe 
Na obrovačkoj visoravni bio je pueblo. Tulove grede domovina su i mjesto smrti slavnog poglavice. Trogir je bio Santa Fe, Zrmanja, Cetina i Krka bile su Rio Bravo i Rio Lobo. Filmovi su od 1962. do 1968. godine snimani na više lokacija u Sloveniji, Crnoj Gori, ali najviše u velebitskoj Paklenici, Tulovim gredama, na Zrmanji, Plitvičkim jezerima, Krki i na Kornatima, nabraja Hammerer dok pozira na Tulovim gredama prerušen u Winnetoua s puškom u ruci, s puno poštovanja i ljubavi prema toj filmskoj legendi.