Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Grad s tisuću priča

Autor:

03.09.2008. 22:00
Grad s tisuću priča

Foto: Sebastian GOVORČIN



Nin je grad najmanje katedrale na svijetu, grad krstionice kneza Višeslava, grad kralja Tomislava, ukratko grad u kojem svaki kamen ima svoju priču koja čeka da bude ispričana nekom djetetu iz Nina, povjesničaru ili turistu. Nin je i grad u okruženju netaknute prirode, pješčanih plaža s ljekovitim blatom
U nastavku zajedničke akcije Zadarskog lista i TZ-a  Zadarske županije “Biramo  najuređenije mjesto, općinu i  grad” turistička patrola Zadarskog lista obišla je najstariji hrvatski kraljevski grad  Nin. Dugo godina zapostavljan i zanemarivan Nin se  počeo ponovno buditi i doživljavati svoju renesansu.  Možda su godine zanemarivanja najstarijeg hrvatskog  kraljevskog grada imale i svoju pozitivnu stranu. Stara  gradska jezgra ostala je pošteđena divljeg urbanizma i  uspješno obnovljena zbog čega je Nin postao svojevrsni  uzorni model za konzervatore.
Nin je grad tisuću priča,  grad najmanje katedrale na  svijetu, grad krstionice kneza  Višeslava, grad kralja Tomislava, ukratko grad u kojem  svaki kamen ima svoju priču  koja čeka da bude ispričana  nekom djetetu iz Nina, povjesničaru ili turistu. Nin je  grad u okruženju netaknute  prirode, pješčanih plaža s ljekovitim blatom. Upravo ovo  zadnje predstavlja kartu za  budućnost, kartu za razvoj  zdravstvenog turizma u što je  ušao zadarski gospodarski div  Tankerska plovidba d.d.
Krenimo s patrolom, s razgledavanjem elemenata uređenosti koje analiziramo u  ovoj našoj akciji. Na ulazu u  grad nalazi se tabla dobrodošlice. Ulaz je uredan, a  jedino što bi se moglo zamjeriti jest slabo hortikulturno  uređenje. Patrola se nastavila  vođena smeđom signalizacijom do velebnog zdanja ureda  TZ-a Nin i TIC-a koji je čak  prije dvije godine proglašen i  najboljim TIC-om u Hrvatskoj u krovnoj akciji Hrvatske  turističke zajednice Plavi cvijet. Patrola se iz TIC-a nastavila u društvu direktorice  TZ-a Nin Marije Dejanović.
Zadovoljstvo je šetati starom gradskom jezgrom s Marijom Dejanović. Dok vas Nin  očarava svojom ljepotom, jednostavnošću i patinom, Marija Dejanović priča priče  protkane povijesnim činjenicama od vremena prvog hrvatskog kralja Tomislava, preko preporodnog doba Petra  Zoranića do današnjih dana.
Na “novoj” strani obale uređena je šetnica i parkiralište.  Šetnica je opremljena klupama za odmor, kantama za  otpad i hortikulturno je uređena. Isti ambijent pruža se i  na drugoj strani ninskog mosta čiji ulaz čuva ponosni kralj  Branimir. Tu je i condura  croatica koja je ove godine  dobila svoju “osobnu kartu”,  tako da je sada turisti više ne  miješaju s falkušom. Informativne pločice dobile su i  druge povijesne građevine Nina – od rimskog hrama do  najmanje katedrale na svijetu  crkve Sv. Križa. U obaveznu  lektiru svakog iole ozbiljnijeg  turista spada i posjet gradskom muzeju smještenom na  kraju ninske Kalelarge. Svojim eksponatima nudi priču o  hrvatskim vladarima, pomorskoj tradiciji, kršćanstvu i  uopće životu na ovom prostoru. U mjestu je i uređen  park Petra Zoranića, prekrasan prostor koji će u budućnosti biti ishodišna točka  svih priča ovog hrvatskog pisca. Ne zaboravimo spomenuti kako i Nin ima svoju  izložbu crkvene umjetnosti  Zlato i srebro grada Nina. U  ovoj priči o Ninu moramo  spomenuti i tamošnje ugostitelje koji svoje goste osvajaju domaćim tradicionalnim ambijentom u kombinaciji s vrhunski spremljenim  ribljim i domaćim specijalitetima.
Na kraju priča o plažama.  Ninsko blato osim što je poznato po ljekovitim svojstvima  mulja na cijeni je kod roditelja  s malom djecom zbog pijeska i  plitkog mora. Tu je i Kraljičina  plaža, mnogima poznatija po  neutemeljenom nazivu Sabunike. Ninske plaže je ADAC  proglasio najljepšima u Dalmaciji. Priča ne staje na ljepoti već ide i dalje. Tako su  plaže opremljene tuševima,  sanitarnim čvorom, svlačionicama, kantama za otpad i  drugim potrebnim sadržajima. Uz to atraktivne su i zbog  čitave palete zabavnih i sportskih sadržaja koji se nude.
Očigledno je da Nin ide  dalje. Za sada je glavni nedostatak postojanje većih turističkih kapaciteta, prvenstveno hotela. U blizini se za  sada nalazi TN Zatona, ali za  očekivati je kako će se u  budućnosti pojaviti hotelski  kompleksi koji će raditi cijelu  godinu.


Turistički materijali  na japanskome jeziku
Već smo spomenuli da je ured TZ-a Nin 2006. godine  proglašen najljepšim uredom u Hrvatskoj u akciji HTZ-a Plavi  cvijet. Podsjetimo i kako su prije njega turistički djelatnici radili u  prostoru od 16 metara četvornih, bez sanitarnog čvora, a za  turističke prospekte i informativne letke snalazili su se na različite  načine.
Danas se ured nalazi na oko 200 metara četvornih. Prostor  ispred njega hortikulturno je uređen, unutrašnjost uređena  panoramskim fotografijama Nina. Radni uvjeti su odlični, kao i  kvaliteta usluge koju pružaju tamošnji djelatnici. Nema više  improviziranja s materijalima koji se čak nude i na japanskome  jeziku, uz uobičajene europske.