Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“Planine” kao zaštitni znak grada

Autor: Ivan Stagličić

03.09.2008. 22:00
“Planine” kao zaštitni znak grada

Foto: Filip BRALA



Publika kao u zbilji ipak najprirodniji kritičar različitih izvedbi možda je najbolje ocijenila ovu prestavu tvrdnjom da bi ona trebala postati jedan od zaštitnih znakova grada Zadra i izvoditi se na ovome mjestu barem jedanput godišnje o čemu ni kod koga nije bilo dvojbe
Ansambl Kazališta lutaka Zadar izveo je obnovljenu inačicu predstave «Planine» prema romanu Petra Zoranića. Predstava je odigrana na prostorima Trga pet bunara i u Perivoju kraljice Jelene. Riječ je o obnovljenoj inačici ove predstave koja je bila premijerno odigrana 20. lipnja 1997. a obnovljena je ove godine. Predstava je prije ove zadarske, imala već tri izvedbe i to u Smiljanu na 150. obljetnici rođenja Nikole Telse, na bibinjskom Kulturnom ljetu te na Osmom osječkom ljetu kulture gdje je i nagrađena nagradom za umjetnički dojam.
«Planine» u svom izvornome, zadarskom okolišu, na prirodnoj pozornici koju su tvorili ambijenti Trga pet bunara i susjednoga perivoja, oživjele su Zoranićev svijet u najboljem mogućem izdanju koje je oduševilo više stotina gledatelja, među kojima su bili brojne Zadranke, Zadrani i njihovi gosti, ali i sudionici 41. Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF, budući da se predstava službeno prikazivala kao dio tog Festivala koji se tako po prvi put dijelom odigrao i u Zadru.
U predstavi su nastupili Zlatko Košta (Zoran), Gabrijela Meštrović- Maštruko (Vila Hrvatica), Tamara Šoletić (Vila Latinka i Krka), Sanja Zalović (Dinara), Anđela Ćurković-Petković (Vila Grkinja), Asja Rebac (Milost), Juraj Aras (Sladmil), Petar Šimunić (Sidmoj) i Dragan Veselić (Slavgor). Čitavu radnju prati Mješoviti pjevački zbog «Condura croatica» pod ravnanjem Ive Nižića, koji je i autor glazbe. Tekst za predstavu je, kao i režiju, izvorno priredio pokojni Marin Carić, kojemu je asistentica bila Milena Dundov, a scenografiju, lutke i kostime potpisuje Mojmir Mihatov. Scenski pokret su osmislile Sanja Petrovski i pokojna Nives Šimatović Predovan.
Publika je u predstavi bila pozvana slijediti stope Zoranove i kretati se zajedno s glavnim junakom, osjećajući i proživljavajući na taj način i kroz fizičko iskustvo Zoranovo čudesno putovanje izgubljenom “bašćinom”. Učinak toga je bio potpuno uživljavanje u Zoranićev svijet, kojega su istodobno prikazivali glumci, kao i fantastične lutke i bogata scenografija, što je predstavu potpuno približilo i mnogobrojnim gledateljima iz inozemstva, koji su prema vlastitim iskazima, bez obzira na jezičnu barijeru, uživali u ovoj predstavi. O tome svakako svjedoči i višeminutni pljesak kojim su glumci nagrađeni nakon završne scene koja se odigrava u «Perivoju od slave». Publika kao u zbilji ipak najprirodniji kritičar različitih izvedbi možda je najbolje ocijenila ovu predstavu tvrdnjom da bi ona trebala postati jedan od zaštitnih znakova grada Zadra i izvoditi se na ovome mjestu barem jedanput godišnje, o čemu ni kod koga nije bilo dvojbe.
«Planine» kao dio 41. PIF-a izvedene su u službenoj konkurenciji za nagrade. Zadarski lutkari će međutim kao jedini na ovogodišnjem PIF-u imati dvije izvedbe, jer će «Crvenkapica» biti odigrana izvan konkurencije, na zatvaranju Festivala, danas u velikoj dvorani Teatra ITD u 17 sati. Ovogodišnji PIF je, naime, posvećen dvjestotoj obljetnici lutke guignola, te je «Crvenkapica» odabrana kao izvorna guignolska predstava, a ujedno i najstarija na repertoaru Kazališta lutaka Zadar.