Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Povratak u Modrave

Autor:

03.09.2008. 22:00
Povratak u Modrave


Nakon izrade geodetske podloge pristupilo bi se izradi izvedbenog projekta uređenja 20 kilometara puteva i suhozida, što će biti financijski znatno zahtjevniji “zalogaj”
Organizacijski odbor za pripremu i provedbu akcije “Povratak u Modrave” na svojoj prvoj radnoj sjednici održanoj u sjedištu Uprave PP Vransko jezero u Biogradu na Moru, odlučio je raspisati natječaj za geodetsko snimanje puteva predjela Modrave. To je nužan preduvjet  uređenja puteva i suhozida, kako bi se omogućio pristup stoljetnim maslinicima koji su u međuvremenu zarasli u šikari, ističe se  u priopćenju kojeg za organizacijski odbor potpisuju Nediljko Jusup i Ivica Prtenjača.
Modrave se prostiru između Vranskog jezera i mora, na potezu od Pirovca do Draga, na ukupno 1.150 hektara s 200 tisuća stupi uglavnom zapuštenih maslina. Sada se obrađuje samo oko 5 posto maslinika uz samu Jadransku magistralu.
Kako je izvijestio predsjednik Organizacijskog odbora Ivica Prtenjača, koji je ujedno i ravnatelj Parka prirode Vransko jezero, na temelju prikupljenih informativnih ponuda geodetsko snimanje svih puteva (cca 20 kilometara) na području Modrave iznosit će oko 63.500 kuna.Nakon izrade geodetske podloge pristupilo bi se izradi izvedbenog projekta uređenja 20 kilometara puteva i suhozida, što će biti financijski znatno zahtjevniji “zalogaj”.
Uz Prtenjaču prvoj radnoj sjednici OO “Povratak u Modrave” nazočili su i pročelnik Odjela za poljoprivredu Zadarske županije Željko Katuša, pročelnica Odjela za poljoprivredu Šibensko-kninske županije Marlena Floig, načelnik Općine Stankovci i član Upravnog vijeća PP Vransko jezero Željko Baradić, prof. dr. sc. Ante Kolega Bage, mr. sci. Marijan Tomac, Ivica Eškinja iz PP Vransko jezero, Nedjeljko Jusup, urednik Plodova zemlje i mora Zadarskog lista, te Boris Bašić, predstavnik udruge građana Betine i Murtera, mjesta odakle je najviše posjednika maslinika u Modravama.
Na prijedlog Marlene Floig u Organizacijski odbor uključena je i Anita Babačić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Šibensko-kninske županije.
U cijeloj priči pozitivno je što se potomci i nasljednici nekadašnjih težaka, koji su u Modravama zemlju doslovce otimali od kamena, sve više zanimaju za obnovu zapuštene djedovine. Za proširenje staze Plana, od granice PP do obale Vranskog jezera, u dužini od 960 metara oni su, primjerice, prikupili 25 tisuća kuna. Očekuje se da će ta staza u najskorijem vremenu biti u funkciji i na korist posjednika, posjetitelja i športskih ribolovaca u parku prirode. Staza Plana ujedno je i ogledni primjer kako urediti cijele Modrave.
Probijanjem putova i obnovom maslina cilj je spriječiti devastaciju ovog jedinstvenog prostora omeđenog morem i jezerom, o čemu će Organizacijski odbor akcije “Povratak u Modrave” izvijestiti i nadležna resorna ministarstva Vlade RH. Potpora akciji očekuje se ponajprije od Ministarstva kulture, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
Kao suorganizatori akcije svoj obol mogu dati županije Zadarska i Šibensko-kninska te općine Pakoštane, Pirovac, Stankovci i Tisno.
Akcija “Povratak u Modrave” uklapa se i u program PP Vransko jezero – koji je početkom ove godine odabran kao primjer gospodarenja u zaštićenom prostoru i gdje se u suradnji s Centrom za krš i Ministarstvom kulture radi na projektu “Sinergija prirodnih resursa turizma i poljoprivrede u zaštićenom prostoru”, što je pilot-program za sva zaštićena područja u Jadranskom proizvodnom sustavu.
 


Bunja: Na Modravama živjeti od  turizma
Prvoj radnoj sjednici organizacijskog odbora “povratak u  Modrave” nije prisustvovao dožupan Đani Bunja zbog radnih  obaveza na Sveučilištu u Zadru.
– Izuzetno je važno što je projekt pokrenut. Mi smo odlučili  Modrave pretvoriti u spomenik ljudskome rada. želimo omogućiti da barem deset obitelji s prostora Draga, Pirovca, Murtera  i betine može živjeti od ekološkog i ruralnog turizma, rekao je  Bunja.