Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Tečaj za skipera novitet na Pučkom otvorenom učilištu

Autor:

03.09.2008. 22:00
Tečaj za skipera novitet na Pučkom otvorenom učilištu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nakon što smo uočili porast interesa prema ovom zanimanju koje se posljednjih godina pokazalo unosnim, što je i razlog povećanja interesa, odlučili smo uvesti i tečaj za skipere, kazala je Gluščević istaknuvši kako se tečaj za skipere upisuje u radnu knjižicu te omogućuje upravljanje brodom težine do 30 brutoregistarskih tona
Završetak ljeta i rana jesen ujedno znače i ponovno prianjanje ozbiljnim obvezama, pa poput početka školske i akadamske godine i Pučko otvoreno učilište Zadar uskoro nastavlja s radom. Riječ je, naime, o zadarskom Pučkom učilištu s najdužom tradicijom, koje već više od 50 godina pruža dodatnu edukaciju Zadranima i to svake godine na sve raznovrsnijim područjima.
Sve više zainteresiranih
Upisi za dodatno obrazovanje u Pučkom otvorenom učilištu Zadar odvijaju se ovih dana, a u razgovoru s Jagodom Gluščević, ravnateljicom Pučkog otvorenog učilišta, saznajemo kako će upisi trajati sve dok se ne prijavi zadovoljavajući broj kandidata.
– Još uvijek je prerano govoriti o broju prijavljenih kandidata, no od 1. rujna započinjemo s oglašavanjem i reklamiranjem u medijima, tako da očekujemo povećanje broja zainteresiranih, kazala je Gluščević, istaknuvši kako su još uvijek u tijeku upisi starih polaznika, odnosno onih koji su, primjerice, u prošlom semestru završili peti stupanj nekog stranog jezika, sada prelaze u šesti i slično.
Među brojnim tečajevima s kojima ovo učilište raspolaže, ravnatljica je istaknula tečaj za skipera, odnosno voditelja čamca, kao ovogodišnji novitet.
– Nakon što smo uočili porast interesa prema ovom zanimanju koje se posljednjih godina pokazalo unosnim, što je i razlog povećanja interesa, odlučili smo uvesti i tečaj za skipere. Program, za koji moram istaknuti da je jako zanimljiv, je u potpunosti pripremljen, no hoće li ovaj tečaj ovog puta uistinu zaživjeti, ovisi o broju zainteresiranih kandidata, pojasnila je Gluščević, istaknuvši kako se tečaj za skipere upisuje u radnu knjižicu te omogućuje upravljanje brodom težine do 30 brutoregistarskih tona.
Najpopularniji tečaj engleskog
Među brojnim djelatnostima ovog zadarskog Pučkog učilišta ističu se tečajevi stranih jezika, daktilografije, samostalnog knjigovodstva za poduzeća i obrte, tečajevi kroja i šivanja, aranžiranja cvijeća te različiti hobi tečajevi poput crtanja i slično. Tu su, naravno, i raznovrsni tečajevi koji se upisuju u radnu knjižicu, pa osim spomenutog tečaja za skipere, među njima je i tečaj za poslovnu tajnicu, serviser rashladnih i klima uređaja, tečaj za njegovateljicu, tečaj za zaštitara – čuvara, medicinskog masera, pedikuru te ugradnju umjetnih noktiju.
Kao najpopularnije među tečajevima ravnateljica Gluščević ističe tečajeve stranih jezika i to osobito engleskog jezika koji je konstantno aktualan među polaznicima svih životnih dobi.
– Ljudi su svjesni da je danas poznavanje stranog jezika, a osobito engleskog, nužno svakome tko se bavi bilo kakvim ozbiljnim poslom. Iako engleski prednjači, popularni su i talijanski, njemački, francuski, španjolski, ruski…, kazala je ravnateljica te također napomenula kako je dobna skupina polaznika zaista različita, pa tako među polaznicima tečaja stranih jezika ima i četverogodišnjaka, a raspon polaznika seže sve do takozvane treće životne dobi.
Razlog zbog kojeg se Zadrani svih dobi te u sve većem broju odlučuju za dodatnu edukaciju je, kako pojašnjava Gluščević, njihova svijest o tome kako je u današnjem ubrzanom svijetu teško pratiti ritam bez konstantnog stručnog usavršavanja.