Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Započeli pripremni radovi za groblje u Crnom

Autor:

03.09.2008. 22:00
Započeli pripremni radovi za groblje u Crnom


Na novoj lokaciji se trenutačno vrši mikrozoniranje na temelju naloga koji je dostavila tvrtka Hrvatske vode, i to zato što se lokacija nalazi na trećem vodozaštitnom području, pojasnio je Grdović, napomenuvši da je, s obzirom na postojanje mnogih faktora koji mogu usporiti proces, još vrlo teško govoriti o konačnoj izgradnji novog groblja
O konačnom “konzerviranju” Gradskog groblja, najvećem zadarskom groblju čija povijest seže i nekoliko stoljeća unatrag, već je bilo govora.
Poznato je, naime, kako se ovo groblje konstantno širi, a ukopnih mjesta sve je manje, pa je njegovo što brže proširenje neophodno.
Naime, današnja površina groblja s terenima izvan ogradnih zidova iznosi oko 11 hektara, podijeljenih na 10 predjela, a svaki predio na grobna polja. Kako doznajemo u Nasadima d.o.o., tvrtki u čijoj je nadležnosti Gradsko groblje, na ovom groblju postoji preko 6 tisuća grobnica kao i jedna i pol tisuća ukopa u zemlju, a o tome da do konačnog zatvaranja groblje raspolaže s još svega 200-tinjak mjesta, već je bilo govora.
S obzirom da se groblje širi prema gradskom predjelu Ričine, još prije godinu dana Nasadi d.o.o., odnosno Grad Zadar u čijem je vlasništvu spomenuta tvrtka, s vlasnicima zemljišta su započeli pregovore o njihovu otkupu. No, u razgovoru s Hrvojem Grdovićem, direktorom Nasada, saznajemo da pregovori o otkupu tamošnjih zemljišnih čestica još traju.
– Trenutačno kontaktiramo s vlasnicima, no to zaista nije jednostavan proces. Uzevši u obzir da pojedini vlasnici ne žive na tom području, sve se radi putem opunomoćenika što dodatno otežava i samim time produžuje proces, kazao je Hrvoje Grdović, napomenuvši da je Grad Zadar, i to Upravni odjel za graditeljstvo Grada Zadra, već odabrao novu lokaciju na kojoj će se, nakon što se cijeli kapacitet Gradskog groblja konačno popuni, graditi novo groblje.
– Nova lokacija se nalazi u Crnom, a tamo se trenutačno rade pripremni radovi, točnije vrši se mikrozoniranje na temelju naloga koji je dostavila tvrtka Hrvatske vode i to zato jer se lokacija nalazi na trećem vodozaštitnom području, pojasnio je Grdović, napomenuvši kako je, s obzirom na postojanje mnogih faktora koji mogu usporiti proces, još jako teško govoriti o konačnoj izgradnji novog groblja.
– Primjerice, za mikrozoniranje je tek raspisan natječaj koji traje nešto više od 50 dana, a poznato je da se natječaj iz bilo kojeg razloga nerijetko može i poništiti, što automatski otvara mogućnost usporavanja procesa. Također, nakon tog natječaja Grad naručuje i detaljni plan uređenja, za koji jednako tako postoji mogućnost poništenja, istaknuo je Hrvoje Grdović.
 


Dvostruki lijes
Od 1. listopada na grobljima kojima upravlja zadarska tvrtka Nasadi d.o.o. započinje primjena Pravilnika o uvjetima i načinu obavljanja prijenosa, pogreba i iskopavanja umrlih osoba, koji je inače na snagu stupio još 1994. godine. Prema spomenutom Pravilniku neće se više obavljati ukopi bez dvostrukog lijesa, odnosno unutarnjeg od kovine i vanjskog od drveta, što ujedno znači i povećanje cijene ukupa za oko 550 kuna.
Riječ je, naime, o zakonskom propisu koji se već odavno  primjenjuje u većini hrvatskih gradova.
– To je zakonska obveza koju će ljudi, naravno, morati prihvatiti. Vjerujem da će u početku biti otpora no siguran sam da će se to u hodu riješiti, a najvažnije je da građani shvate kako u ovom slučaju nije riječ o poskupljenju cijene ukupa, nego o činjenici da su posljednjih 14 godina ukope plaćali po jeftinijoj cijeni, pojasnio je Hrvoje Grdović, direktor Nasada d.o.o.