Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Biogradsko izaslanstvo na oračkoj manifestaciji

Autor: Velimir Brkić

03.09.2009. 22:00
Biogradsko izaslanstvo na oračkoj manifestaciji


Danas i sutra  domaćin 56. svjetskog natjecanja u oranju su slovenske  Moravske Toplice, na kojem  će Hrvatsku kao članicu Svjetske oračke organizacije  (WPO) predstavljati dva najbolja natjecatelja s državnog  prvenstva. Spomenutom događanju, što je važno izdvojiti,  na poziv Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog  razvoja, nazoči i izaslanstvo  Grada Biograda, vođeno gradonačelnikom Ivanom Knezom, radi prezentacije grada  Biograda, ali i Republike Hrvatske. Biogradsko izaslanstvo će ovu važnu manifestaciju iskoristiti za stvaranje  veza s čelnim ljudima iz naših  ministarstava, što bi trebalo  pridonijeti uspostavi što kvalitetnije suradnje.
Na Svjetskom prvenstvu  orača u Sloveniji nazočit će i  direktor Turističke zajednice  Ivo Eškinja, voditelj biogradske ispostave Zavoda za poljoprivredu i savjetodavnu  službu (HZPPS) dipl. inž. agr.  Miroslav Andrić te direktorica Poljoprivrednog dobra  Vrana d.o.o. Mirjana Škara i  njen prvi suradnik Milivoj Milat. Turistička zajednica tamo  će imati štand, a ovoj oračkoj  manifestaciji nazočit će, naravno, i najbolji orači Zadarske županije.
Inače, Biograd je dobio izuzetno veliko priznanje Svjetske oračke organizacije koja  mu je za 2012. godinu povjerila domaćinstvo 59. svjetskog prvenstva u oranju. Hrvatski orači prema redoslijedu  bili su za domaćinstvo  određeni tek 2021., no kako se  Biograd iskazao kao dobar organizator prestižnih događanja, bilo mu je dopušteno  da se na natječaj prijavi čak  devet godina ranije. Štoviše,  Biograd je u konkurenciji hrvatskih gradova uvjerljivo pobijedio na natječaju za dobivanje domaćinstva i organizaciju Svjetskog prvenstva,  na kojem svake godine sudjeluje 30-ak najboljih državnih  reprezentacija.
Proteklog tjedna u Biogradu je boravio i glavni tajnik  Svjetske oračke organizacije  Nizozemac Hans Spieker,  upoznavši pritom ovdašnje  kadrovske i materijalne potencijale.
Tijekom svog boravka u  Biogradu na Poljoprivrednom  dobru Vrana glavni tajnik  Spieker je pregledao površine  oranica za treninge i natjecanje, koje će trajati deset  dana. Procjenjuje se da će  natjecatelja i njihove pratnje  biti oko 300 sudionika. Osim  toga u Biograd će doći vodstva  većine članica ove svjetske  udruge, kao i velik broj članova udruga iz bližih europskih zemalja.