Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dilao travu radi druženja?

Autor: Minja Gugić

03.09.2009. 22:00
Dilao travu radi druženja?


Vještakinje psihijatrijske struke opet su dale svoje mišljenje, pravničkim rječnikom rečeno, o stanju ubrojivosti optuženog Mustaća u trenutku počinjenja kaznenog djela


Suđenje Željku Zoriću (32) i Dinku Mustaću (27)koji se terete zbog “dilanja” marihuane u razdoblju od sredine siječnja, pa do 28. veljače prošle godine kad su uhićeni, jučer je opet bilo odgođeno jer se na raspravi nisu pojavili svjedoci, a riječ je o obiteljima optuženih.
No, prije toga pred Sudskim vijećem Županijskog suda u Zadru kojim predsjeda Boris Babić, opet su saslušane vještakinje psihijatrijske struke dr. Vesna Franić i dr. Vera Klarić jer su se pri prvom vještačenju optuženog Dinka Mustaća njihova mišljenja razlikovala u dijelu u kojem se ocijenjuje, kako kažu pravnici, stanje ubrojivosti u trenutku počinjenja kaznenog djela.
Jučer su se vještakinje složile kako je Mustać bio smanjeno ubrojiv u znatnoj mjeri, a dr. Vesna Franić je to pojasnila činjenicom koju je utemeljila na oštećenju mozga u ranijoj životnoj dobi.
– Za to nemamo medicinsku dokumentaciju, ali dobiveni anamnestički podaci govore o težoj traumi mozga koja je za posljedicu imala poteškoće u prilagodbi i promjenu osobnosti. Zbog toga je on u trenutku počinjenja kaznenog djela bio smanjenih mogućnosti sagledavanja činjenica, a drugi je uzrok njegov alkoholizam. Naime, dok sam s njim razgovarala u svibnju prošle godine, on je bio u značajno alkoholizarnom stanju. Imao je poluzatvorene oči i psihomotorički je bio usporen – pojasnila je dr. Franić.
Još je dodala kako se u životu često dogodi da mlađa osoba, životno manje sposobna voli ili traži druženje sa starijom i sposobnijom osobom zbog osjećaja sigurnosti i prihvaćenosti. Tome u prilog govori činjenica, kako je rekla Franić, kako joj je sam Mustać rekao da je “radio sa Zorićem bez naknade samo radi druženja”.
– Navedeni poremećaji u zaključku mog nalaza su crte ličnosti koje su nastale kao posljedica proživljene rane traume i kasnije alkoholizma – zaključila je dr. Franić.
Suđenje je potom odgođeno do sredine rujna kada bi moglo i završiti izricanjem nepravomoćne presude.
Inače podsjećamo,  Zorić  je optužen da je u nešto više od mjesec dana “izdilao” oko 25 kilograma “trave” koju je nabavljao u pakovanjima od pet kilograma.
Osim toga, na teret mu se stavlja i da je prisiljavao Mustaća da u svojoj kući čuva marihuanu, a potom i ostavlja na dogovorenim mjestima kako bi je kupci mogli preuzeti.
Obojica su se još na samom početku suđenja izjasnila da se ne osjećaju krivima za ono što im se optužnicom stavlja na teret.
Pretragom napuštenog ugostiteljskog objekta “Hilton”, inače u vlasništvu Dinkovog oca Dragana Mustaća, 28. veljače prošle godine policajci su pronašli čak pet kilograma “trave” čija se vrijednost procjenjuje na 160 tisuća kuna.
Dinkov otac, Dragan  Mustać koji je već svjedočio potvrdio je na jednoj od ranijih rasprava kako je upravo on pozvao policiju nakon što mu je sin priznao da čuva drogu za Zorića u ženskom wc-u u njegovom napuštenom ugostiteljskom objektu.
Zorić je od dana uhićenja u pritvoru zadarskog Istražnog centra, dok se Mustać brani sa slobode.