Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Impresivan opus kompjutorskih grafika

Autor:

03.09.2009. 22:00
Impresivan opus kompjutorskih grafika

Foto: Sebastian GOVORČIN



Vjeko Matić stvorio je impresivan opus kompjutorskih grafika koje na prividnoj hladnoći kompjutorskog tiska nose različite sadržajne odrednice, od apstraktnih kompozicija i asocijativnosti predmetnog, do sugeriranja pejzažne širine, napisao je Stanko Špoljarić


U galeriji Arsenal u srijedu navečer otvorena je izložba Vjeke Matića pod nazivom “3DKG” (3D kompjuterska grafika).
Autora i brojne posjetitelje pozdravila je Nives Rogoznica, suradnica za odnose s javnošću Arsenala. Ona je pročitala recenziju Stanka Špoljarića, povjesničara umjetnosti i likovnog kritičara:
“Vjeko Matić stvorio je impresivan opus kompjutorskih grafika koje na prividnoj hladnoći kompjutorskog tiska nose različite sadržajne odrednice, od apstraktnih kompozicija i asocijativnosti predmetnog, do sugeriranja pejzažne širine. Matić je, izabravši kompjutor za sredstvo tvorbe djela, uspio stvaralačkom disciplinom prenijeti u grafiku svoje ideje bez podlijeganja zavodljivim mogućnostima ‘stroja’ dosegavši respektabilnu umjetničku razinu u slijedu svojih ostvarenja”, napisao je Špoljarić.
Vjeko Matić zahvalio se gradu Zadru, odnosno Zadranima, jer se, kako je kazao, priča odvija u Zadru, odnosno Arsenalu.
Vjeko Matić diplomirao je na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Alberta Kinerta i profesora Frane Pare. Aktivno se bavi grafikom, slikarstvom, dizajnom, kompjutorskom grafikom, animacijom, fotografijom, glazbom i scenografijom. Član je Samostalne zajednice umjetnika Hrvatske i pridruženi član Hrvatskog društva skladatelja. Primio je  “Zlatnu arenu” na međunarodnom natječaju za scenografiju koncerta Paula Wintera i priznanje na grafički dizajn Hotela Intercontinental u sklopu nagrade za najbolji europski hotel. Samostalno izlaže od 1985. kada je u Galeriji SKUC u Zagrebu izložio  “Crteže”, a “3DKG” (izložbu kompjutorske grafike) postavio je u više zagrebačkih galerija, Berlinu, Svetoj nedjelji, Dubrovniku. Od 1982. godine sudjeluje na skupnim izložbama, a među ostalim izlagao je u sklopu izložbe “Pisana riječ u Hrvatskoj” 1986., 27. Zagrebačkog salona – fotografija 1992., 2. Hrvatskog trijenala grafike 2000., u Domu hrvatskih likovnih umjetnika 2004. i u Muzeju Mimara 2005. u sklopu izložbe “Hrvatski umjetnici Plehanu”.
Uz grafike u galeriji ispred Arsenala postavljena je VW buba, “djelo” koje je Matić radio dvi godine. Otvaranje izložbe bilo je popraćeno prigodnom glazbenom podlogom.