Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Lako do pete uzastopne pobjede (FOTOGALERIJA)

Autor: Roman Morović

03.09.2009. 22:00
Lako do pete uzastopne pobjede (FOTOGALERIJA)

Foto: Sebastian GOVORČIN



Košarkaši Zadra pobijedili su i u petoj uzastopnoj prijateljskoj utakmici ove sezone. U dvorani Pecara u Širokom Brijegu, u polufinalu memorijalnog turnira „U sjećanje Ćanku i Kiku”, uvjerljivo su svladali Cedevitu rezultatom 65-84. Zadrani su dominirali čitavim tijekom susreta i pokazali su da su u ovom trenutku snažnija i spremnija momčad od Zagrepčana. Trener Zadra Zmago Sagadin ravnomjerno je raspodijelio minutažu na desetoricu igrača tako da nitko nije odigrao preko 25 minuta, izuzev Roka Stipčevića koji je odigrao 30. Najefikasniji kod Zadra bili su Car i Stipčević, a da je u dobroj formi sinoć je pokazao i povratnik iz reprezentacije Damir Rančić. Standardno dobri bili su Ružić i Perić, a dobru partiju pružili su i Amerikanci Downs i Plaisted, posebno ovaj prvi. Od mladih igrača posebno se istakao Pavle Marčinković koji je pogodio jednu tricu i uhvatio pet skokova. Toni Prostran za deset je minuta ubacio tri poena uz dva skoka i asistenciju, Jure Škifić je za 16 minuta ostvario učinak od četiri poena i isto toliko skokova, a Šarlija i Batur ušli su tek u samoj završnici susreta.
Za Zadar je utakmicu započela petorka Stipčević, Car, Perić, Marčinković i Ružić, dok je trener Cedevite Slobodan Subotić na teren poslao svoju najjaču petorku u ovom trenutku (još im se nije priključio američki play) Subotić, Mobley, Rudež, Krasić, Žižić. Cedevita je bolje otvorila susret i preko Žižića i Subotića povela 4-0, ali Stipčević tricom i dvicom vrlo brzo donosi Zadru prvu prednost na utakmici, 4-5. Najzvučnije Cedevitino pojačanje ove sezone, Andrija Žižić u početku je stvarao dosta problema Zadranima pod košem, te ponajviše zahvaljujući njemu (i Rudežu) Cedevita ponovno dolazi do vodstva (11-8), a Zadar je već nakon tri i pol minute u bonusu. Car je tricom uskoro vratio Zadar u vodstvo, a nakon što su Zagrepčani još jednom nakratko došli do vodstva (trica Mobley), Downs, Stipčević i Rančić ubacili su tri trice u završnici prve četvrtine za 23-29, nakon prvih deset minuta igre.
Novim pogotkom iza linije 6,25 drugu je četvrtinu otvorio Pavle Marčinković za +9 Zadra, 23-32, a minutu kasnije Zadrani prvi put imaju i dvoznamenkastu prednost, 25-36. Seriju Cedevite (opet je probleme stvarao Žižić) 7-0, prekinuli su Car i Downs (32-41) i tako pokrenuli furioznu zadarsku seriju u završnici prvog poluvremena. Zadrani su do kraja prvoga dijela ubacili trinaest poena (trica Downs, trica i dodatno bacanje Rančić), Zagrepčani šest (Mobley 4) i na odmor se otišlo s prednošću Zadra +16, 38-54.
I u drugom poluvremenu praktički je samo Andrija Žižić držao Cedevitu na koliko toliko pristojnoj razlici. Zadrani su u nekoliko navrata imali +19, no obrane su ipak bile nešto čvršće nego li u prvom dijelu. Na polovini treće četvrtine rezultat je 46-64, a u idućih pet minuta postignuto je samo deset poena, četiri Zadra i šest Cedevite (52-68, na kraju treće).
Posljednja četvrtina bila je samo formalo zadržavanje prednosti sa zadarske strane. Najviše što se Cedevita približila bilo je na -11, 60-71, sredinom posljednje četvrtiine, a onda su u samoj završnici Stipčević i Car ponovno odveli Zadar na najviših +19, razliku s kojom je utakmica i završila (65-84). Danas Zadar u finalu turnira igra protiv pobjednika drugog sinoćnjeg polufinala između domaćina Širokog i Čapljine.
Košarkaše Zadra u Široki je došla podržati i skupina od desetak pripadnika Tornada koji su tokom svih 40 mintua bodrili svoju momčad. Na tribinama dvorane Pecara bio je i bivši igrač Zadra, Splićanin Damir Tvrdić koji je, po običaju, pozdravljem skandiranjem zadarskih navijača, baš kao i Zadranin u dresu Širokog Šime Špralja. Od zadarske delegacije na tribinama su se našli direktor Zdenko Mičić, dopredsjednik Tonči Jerak, te Jure Košta.


 CEDEVITA – ZADAR 65:84


(23:29, 15:25, 14:14, 13:16)
Široki Brijeg. Dvorana Pecara. Gledatelja: 400. Suci: Obradović, Kralj i Miličević.
CEDEVITA: Subotić 2, Primorac 3, Mobley 14, Krasić, Žižić 21 (11sk), Rudež 6, Petrović 8, Kovačević 5, Kuljanin 4, Kaštropil 2, Butorac. Trener: Slobodan Subotić.
ZADAR: Rančić 11, Perić 7, Stipčević 15, Škifić 3 (4sk), Batur, Šarlija, Prostran 3, Downs 8 (7sk), Marčinković 3 (5sk), Ružić 12 (8sk), Car 16, Plaisted 6. Trener: Zmago Sagadin.
Slobodna bacanja: Cedevita 17/21, 81%; Zadar 18/24, 75%.
Šut za dva: Cedevita 18/36, 50%; Zadar 18/33, 55%.
Šut za tri: Cedevita 4/15, 27% (Petrović 2, Mobley, Kovačević); Zadar 10/26, 38% (Stipčević 3, Car 3, Downs 2, Marčinković, Rančić).
Skokovi: Cedevita 27 (8); Zadar 35 (14).
Osobne pogreške: Cedevita 22; Zadar 18.




 SAGADIN ZADOVOLJAN


Igrali smo mnogo bolje nego dan ranije protiv Širokog. Bili smo koncentriraniji u obrani što se vidi i po broju primljenih poena. U odnosu na 91 protiv Širokog, sinoć smo primili samo 65 što je vrlo dobro. Naravno, ovo su trening utakmice i meni tu rezultat ne znači ništa. Puno više mi znači to što smo odigrali puno bolju obranu, onakvu kakvu tražim. Od one ludosti tko će zabiti više koševa protiv Širokog, protiv Cedevite smo se počeli baviti svim fazama igre i to je dalo rezultat. Obranu i kontranapad smo odradili vrlo dobro, a u napadu još dosta toga ne funkcionira kako treba što se tiče kombinatorike i strpljenja, ali na tome radimo i to će iz dana u dan biti sve bolje i bolje. Što se Cedevite tiče to još uvijek nije njeno pravo lice, nedostaje im i prvi razigravač tako da još nisu uigrani i kada se idući put sretnemo će sigurno biti dosta jači – kazao je nakon utakmice trener Zadra Zmago Sagadin.
U četvrtak navečer, odmah po dolasku u Široki Brijeg, Zadrani su u dvorani Pecara odigrali prijateljsku utakmicu zatvorenu za javnost sa domaćim NLB ligašem, te su upisali četvrtu uzastopnu pobjedu u pripremnim susretima ove sezone. Momčad Zmage Sagadina vodila je praktički cijelu utakmicu, izuzev kratkog razdoblja sredinom druge četvrtine, i na kraju slavila sa 99-91 (28-24, 19-21, 30-24, 22-22). Ključan je bio kraj treće i početak četvrte četvrtine kada je Zadar pri izjednačenom rezultatu 64-64 napravio seriju 18-5 za visokih +13, 82-69 (najviše je bilo +15, 92-77). Strijelci za Zadar bili su: Stipčević 18, Prostran 2, Rančić 12, Car 13, Perić 15, Downs 13, Marčinković 4, Škifić 2, Šarlija, Ružić 14 i Plaisted 6, a Marino Šarlija i Ivan Batur nisu nastupili.