Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Priprema za najveći događaj od dolaska pape u Zadar

Autor: Marija Ćurko

03.09.2009. 22:00
Priprema za najveći događaj od dolaska pape u Zadar

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U pastoralnom centru župe Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru održan je 33. Katehetski dan Zadarske nadbiskupije na kojem se okupio kler, redovnice i laici angažirani u vjeronauku i župnoj katehezi. Susret se odvijao na temu “Da radost vaša bude potpuna – pastoralno -katehetska priprema za Susret HKM – Zadar 2010.”
Program je započeo euharistijskim slavljem koje je u belafuškoj župnoj crkvi predvodio zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa. On se na početku drugog dijela susreta obratio sudionicima prigodnom riječju. Misno pjevanje predvodio je Nadbiskupijski zbor mladih Sv. Krševan pod vodstvom prof. Tomislava Pehara. Sadržaj Katehetskog dana je predstavljanje Priručnika za voditelje pripremnih susreta za Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži (NSHKM) u Zadru 2010. godine.
Don Zdenko Dundović, nadbiskupijski povjerenik za mlade i koordinator organizacijskog Odbora za pripremu NSHKM-a predstavio je temu, logo i himnu nacionalnog Susreta, a o. Jozo Milanović, voditelj Liturgijskog odbora za pripremu susreta govorio je o temi i sadržaju kateheza. Don Gašpar Dodić, voditelj Katehetskog odbora uputio je sudionike u Metodičko-didaktička polazišta i postupke u izradi kateheza. Nakon toga se održao rad u skupinama na sljedeće teme: Radost izabranja – Susreti kateheta; Radost dozrijevanja – Animacija mladih; Radost plodonosna – Biblija u katehezi; Radost žrtvena – Duhovnost mladih; Radost uskrsna – Mladi i liturgijska slavlja; Slaviti i živjeti radost potpunu – Molitva s mladima.
 Na kraju susreta održan je plenum te su najavljena i događanja u Zadarskoj nadbiskupiji u novoj pastoralnoj 2009./2010. godini.  Mons. Prenđa je u uvodnim mislima na početku misnog slavlja nazvao Katehetski dan snažnim trenutkom vapaja Bogu da bude na putu nove pastoralno- katehetske godine, a na poseban način u godini u kojoj se sprema za cijelu Crkvu u Hrvatskoj važan događaj, Susret hrvatske katoličke mladeži. Sve treba činiti u zajedništvu i ljubavi kako bi Gospodin neprestano upravljao svaki korak i kako bi bio proslavljen i prenesen mladima.
– Pročitani odlomak iz Ivanova evanđelja govori o Kristu i njegovoj Crkvi. Govor je, dakle, o Kristu i nama. Sve se vrti oko slike trsa i loze i oko potrebe da se dponese plod, konkretno plod ljubavi. Ljubav je vrhunski kriterij svakoga rada, svake svetosti. Mnogi u ovome odlomku vide euharistijski govor u slici trsa i loze. Ovaj odlomak ima četiri cjeline. Prva je, Krist je trs, a Otac vinogradar. Druga je, Krist je trs, a učenici loze. Oba su poziv da se ostane u njegovoj ljubavi. Treća cjelina je poziv da se iz Očeve i Kristove ljubavi donese plod i četvrta da se ostane u novoj zapovijedi. Trs je simbol, dosta ukorijenjen u Bibliji. Znakovito evanđelist dodaje: “Moj je Otac vinogradar.” Pozivanje na Oca ovdje treba shvatiti kao djelovanje milosti. To označuje formula koja slijedi: “Svaku lozu na meni koja ne donosi ploda, on siječe, a svaku koja rod donosi, čisti da više roda donese.” Isus dalje daje poticaj: “Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni”, rekao je u propovijedi zadarski nadbiskup te pozvao na ljubav, molitvu i potrebu zajedništva s Kristom.
– Kategorična tvrdnja koju nam Krist upućuje: “bez mene ne možete učiniti ništa” je način da se označi apsolutna potreba jedinstva s Isusom za život učenika. Efikasnost molitve, pak, nalazi se u sljedećoj motivaciji: “Ovime se proslavlja Otac moj da donosite mnogo roda i da budete moji učenici.” Ljubav je način kako se donosi plod. Ljubav Oca i Sina je izvor kršćanske ljubavi, istaknuo je mons. Prenđa uputivši zatim na to koliko je važno ostati u Božjoj ljubavi, jer iz toga proizlaze dar i zadatak. Važno je ostati u Božjoj ljubavi kako bi donosili njezine plodove u svom životu i životima drugih. 
Poglavar zadarske Crkve obraćajući se u radnom dijelu susreta članovima prezbiterija govorio je o njihovom trostrukom poslanju, naviještanja, posvećivanja i upravljanja uime Kristovo kako bi njihovo svećeništvo zasjalo u svojoj ljepoti i odgovornosti u svakome osobno i u njihovom življenju za svakog vjernika u ovoj Crkvi.
– U sigurnost života Crkve po euharistiji oslonili smo naš dosadašnji rad u organiziranju SHKM. Ova mjesna Crkva, sa svim svojim duhovnim i pastoralnim snagama, sa svojim prezbiterijem, redovnicima i redovnicama, vjeroučiteljima u školi i katehistima u župama te crkvenim udrugama i zajednicama, oslonjena na svoga uskrslog Gospodina, nazočna u euharistiji, želi se staviti u službu Crkve u Hrvatskoj. Ovo je najveći događaj koji spremamo u službi Crkve od nezaboravnog dolaska pape Ivana Pavla II., 2003. godine u Zadar. Sada je vrijeme ljubavi prema Crkvi, ali živoj Crkvi u Hrvatskoj koja se očituje u mladom pokoljenju katolika Hrvata. Raditi na ostvarenju plana Hrvatske biskupske konferencije znači dati neprolazan doprinos rastu vjere naših mladih, istaknuto je u nadbiskupovom govoru sudionicima. 
– Ponuda vjere u današnjem sociokulturalnom okruženju postavlja brojna pitanja i razlog je nemira. Socioreligiozna situacija nekoliko se posljednjih desetljeća prilično izmijenila i neprekidno se mijenja. Djeca i mladi danas rastu u životnom okruženju u kojem religiozna kultura zasigurno više ne zauzima prvo mjesto. Ako kršćanska vjera nije više u prvom planu, iz više razloga, objektivnih i subjektivnih, to ipak ne znači da mladi ne traže smisao svoga života i da sebi ne postavljaju temeljna pitanja o ljudskom postojanju. Svjesni toga, ponudu Radosne vijesti Isusa Krista ne možemo zamisliti kao puko prenošenje znanja, nego kao odgovor koji nudimo mladima. Danas smo pozvani razmišljati o našim stajalištima, tražiti nove putove i raspravljati o našim iščekivanjima u vezi s različitim mjestima prenošenja vjere, čulo se u zaključku riječi koje je uputio mons. Ivan Prenđa videći SHKM u Zadru kao značajan doprinos mladima na putu sazrijevanja u vjeri, a posebno zajedništvu u vjeri.