Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Rujanskim gostima zanimljiviji Zadar nego plaže

Autor:

03.09.2009. 22:00
Rujanskim gostima zanimljiviji Zadar nego plaže

Foto: Zvonko KUCELIN



Organizirane grupe koje vidimo po gradu u pravilu su turisti koji su na proputovanju Hrvatskom. Naime, oni uplate osmodnevi aranžman tijekom kojega idu na turu po cijeloj Hrvatskoj pa se zaustave i u Zadru. Kroz cijeli rujan očekuje se velik broj gostiju iz Francuske, dok bi svakodnevno u Zadar trebale dolaziti i grupe sa po 70-ak Japanaca, kaže Eškinja


Zadarski Poluotok jučer ujutro preplavile su rijeke turista koji su organizirano u grupama uz pratnju vodiča razgledavali kulturno-povijesne znamenitosti. To su u većini slučajeva grupe starijih turista koji su odlučili iskoristiti vrijeme u mirovini za razna proputovanja pa su tako odlučili posjetiti i Hrvatsku, a potom i Zadar.
Rujanski gosti vole znamenitosti
Oni u većini slučajeva biraju rujan kao vrijeme za odlazak na turistička putovanja, jer su vrućine i gužve manje pa mogu ugodno šetati po gradu i razgledavati.
 – Ove organizirane grupe koje vidimo po gradu u pravilu su turisti koji su na proputovanju Hrvatskom. Naime, oni uplate osmodnevi aranžman tijekom kojega idu na turu po cijeloj Hrvatskoj pa se zaustave i u Zadru. Ti gosti u većini slučajeva ne borave u Zadru duže od jednog dana, ili samo prespavaju pa sutradan kreću dalje, rekla je Ljiljana Eškinja, predsjednica Udruge turističkih vodiča i pratitelja Zadar. Istaknula je kako u ovakvim organiziranim skupinama gotovo uvijek putuju stariji ljudi, dok su mlađi turisti skloniji induvidualnim putovanjima i ne koriste usluge turističkih vodiča. Stariji turisti više su zainteresirani za razgledavanje znamenitosti i muzeja, dok mlađe turiste to ne zanima previše.
Eškinja je objasnila da u zadnje vrijeme Zadar posjećuju najčešće Španjolci, dok kroz cijeli rujan očekuju velik broj gostiju iz Francuske. Osim njih, nedavno je Zadar posjetila grupa od 150 Japanaca. Japanci inače dolaze na 15-dnevne ture tijekom kojih posjete brojne gradove i nacionalne parkove u Hrvatskoj i Sloveniji. Njih bismo, kako je rekla, trebali viđati i kroz cijeli rujan.
Japanci kupuju Maraschino
Naime, najavljeno je da bi gotovo svaki dan u Zadar trebala doći grupa od 70-ak Japanaca. Japanci su specifični i po tome što dolaze u Zadar tijekom gotovo cijele godine.
Turisti koji posjećuju Zadar srednje su platežne moći, ali japanski gosti, poznato je, najviše potroše tijekom obilaska grada. Naime, kako je Eškinja rekla, oni na suvenire potroše u prosjeku oko 20 eura, dok ostali potroše oko 10 eura. Od suvenira svi gosti iz Japana obavezno kupe Maraschino, a uz to često kupuju i čokolade ili kravatu. Ostali turisti većinom kupuju jeftinije sitnice, dok Španjolci troše najmanje pa kupe razglednicu za uspomenu.
Eškinja je istaknula da su jako zadovoljni rezultatima turističke sezone koja je već pomalo iza nas, ali i najavama za rujan.
S njom se slaže i Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednice Zadra. On je rekao da za rujan imaju jako dobre najave što se tiče i smještaja u hotelima. 
 – Razgovarao sam s našim najvećim hotelijerima koji imaju najviše smještajnog kapaciteta i svi su mi potvrdili da su vrlo zadovoljni prognozama za rujan. Što se tiče protekla dva mjeseca, broj gostiju je sličan lanjskom. Upravo završavamo sa statistikom i mogu reći da već sada vidimo da su rezultati za ovu turističku sezonu dobri. Ostvarilo se ono što su i hotelijeri i Turistička zajednica priželjkivali i zasigurno nećemo imati negativne rezultate, zaključio je Zvonko Šupe.