Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Čeka se i vrtić na Višnjiku

03.09.2010. 22:00
Čeka se i vrtić na Višnjiku


Kako saznajemo iz Grada Zadra, adaptacija prostora u zgradi bivše vojarne na Višnjiku u dječji vrtić samo što nije počela. Radove, vrijedne 2,14 milijuna kuna, izvodit će zadarska tvrtka “Ploter”


Iako su zadarski gradski dječji vrtići “Sunce” i “Radost” još u srijedu, 1. rujna, otvaranjem svojih vrata formalno označili početak nove pedagoške godine, većina mališana u ponedjeljak će doživjeti kako onaj prvi – prvi dan u vrtiću. Naime, ovodišnji 1. rujan, kada su odgojno-obrazovne ustanove obvezne početi s radom, “pao” je sredinom tjedna, tako da je većina zadarskih mališana, odnosno njihovih roditelja, odlučila u novu pedagošku godinu zakoračiti u početkom sljedećeg tjedna, dakle u ponedjeljak.
Iako će konačni podaci o broju upisane djece bit poznati sredinom rujna, gradski vrtići “Sunce” i “Radost” u novu pedagošku godinu upisali su 500-tinjak novih mališana. Time su, uključujući djecu čiji su roditelji potvrdili ostanak u vrtiću koji već polaze, popunjeni smještajni kapaciteti zadarskih gradskih dječjih vrtića. Bez prava upisa u vrtić ove godine je ostalo 300-tinjak mališana. Oni će svoju šansu tražiti sredinom rujna kada Grad Zadar poveća upisnu kvotu za 20 posto i to temeljem Zakona o predškolskom odgoju. Povećanjem upisne kvote otvorit će se 40 do 50 dodatnih mjesta u zadarskim dječjim vrtićima “Radost” i “Sunce”. Otvaranje dodatnih mjesta u vrtićima, čemu se roditeji raduju, s drugu strane znači da će usklađivanje zadarskih dječjih vrtića s novim pedagoškim standardima, koji podrazumijevaju smanjivanje djece po skupinama, pričekati neka bolja vremena.
Mališani, koji i nakon povećanja upisnih kvota ostanu bez mjesta u vrtiću, morati će pričekati da se uredi zgrada u krugu nekadašnje vojarne Ante Banine. Tamo, u zgradi, nasuprot trgovačkog centra Kaufland, otvorit će se novi dječji vrtić s pet dnevnih boravaka u kojima će biti mjesta za stotinjak djece. Iako je njegovo otvaranje prvotno najavljeno za rujan, a potom prolongirano do kraja tekuće godine, radovi još nisu počeli.
Kako saznajemo iz Grada Zadra, adaptacija prostora u zgradi bivše vojarne na Višnjiku u dječji vrtić samo što nije počela. Radove, vrijedne 2,14 milijuna kuna, izvodit će zadarska tvrtka “Ploter”. Oni će, u prizemlju zgrade, veličine tisuću četvornih metara, urediti pet dnevnih boravaka za stotinjak djece. Novi vrtić, koji će administrativno pripadati Dječjem vrtiću “Radost” bit će na dobroj poziciji zbog blizine većih stambenih naselja. Uz to, zgrada ne traži velike građevinske zahvate, a dobit će se mnogo mjesta za djecu koja svake godine ostaju neupisana.
Uređenjem zgrade, osim što će se dobiti mjesta za stotinjak djece, otvorit će se i nova radna mjesta. Naime, za pet dnevnih boravaka trebalo bi zaposliti najmanje deset odgojiteljica, dvije čistačice te jednu servirku.