Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prihodima od poljoprivrede kupio traktor i auto vrijedne pola milijuna kuna

03.09.2010. 22:00
Prihodima od poljoprivrede kupio traktor i auto vrijedne pola milijuna kuna


Ne mogu usporiti tempo jer uskoro će priprema za jesensku sadnju i u plasteničkoj proizvodnji povrća (3000 m 2) i na otvorenom (8,0 ha) pa dolazi berba maslina (200 stabala ), uređenje breskvika (1 ha), a tu je i stado od 40 ovaca koje su u stajskom sistemu uzgoja pa im treba osigurati krmu kao i pet tovnih svinja, kaže Josip Bobanović
Josip Bobanović (1978. g.) dijete je Polače, odraslo uz poljodjelstvo i ostao mu vjeran. U šali kaže da je i prve korake napravio na njivi, a da o drugom i ne razmišlja. Školovao se u Zadru i stekao dva zanimanja – elektrotehničar i elektromehaničar, ali je obje svjedodžbe zaključao u ladicu i posvetio se majci zemlji i najstarijem zanimanju od pračovjeka do današnjih dana, proizvodnji zdrave hrane, biljnog i životinjskog podrijetla. Vrlo studiozno, kao da igra simultanku, Josip koristi sve raspoložive resurse, isprepliće nekoliko proizvodnih grana poljoprivredne proizvodnje zatvarajući krug, a finalni proizvod je super pozitivna bilanca.
– Lani sam kupio novi traktor i osobni automobil i za njih izdvojio ukupno 500 tisuća kuna, kaže Josip
ne krijući zadovoljstvo. Njegovo gospodarstvo je registrirano kao obrt Bobanović plod, u sustavu je PDV-a, uredno plaća porez… Ovaj mladi čovjek o svemu govori otvoreno, ugodno ga je slušati jer se danas rijetko nailazi na zadovoljne poljoprivrednike, poglavito one koji pripadaju mlađoj dobnoj strukturi.
Potpora roditelja i supruge
Mladi poljoprivrednik jednako tako govori i o vlastitom angažmanu koji je kroz tri godišnja doba: proljeće, jesen i zimu ponekad traje i do dvadeset sati dnevno, ali o tome govori bez iti malo animoziteta, dapače naglašava da bez roditeljske pomoći majke Mare i oca Zdenka ne bi uspio. Silno je zahvalan roditeljima, kao i supruzi Suzani na razumijevanju i podršci. Naime, Suzana je profesorica njemačkog i englesko jezika i niti malo nije angažirana u poljoprivredi, ali zato brine o djeci, dva sina Danijel (7 g.) i Antonio (3,5 g.) i glavna je logistika suprugu.
– I maksimalno sam tolerantna, kaže Suzana, te nastavlja: – Jako cijenim njegov rad i rezultate koji su stvarno izuzetni, ali on se ne zaustavlja, ma niti ne usporava tako da s djecom i sa mnom provodi vrlo malo vremena, a djeca tako brzo odrastaju i mogao bi zažaliti. O, ne kada zaprijeti ta opasnost imati ćemo jedno dite ( misli na djevojčicu) tješi Josip suprugu. No, Suzana se dosjetila kako supruga malo više odvojiti od polja, plastenika i staja, te ga je upisala u školu jahanja pa sada redovito provode vrijeme zajedno na treningu i u timarenju kobile. Kobila Bella je odnedavna na gospodarstvu i miljenica je cijele obitelji. Polukrvnjak je F 1 generacije arapskog i lipicanskog konja s tipičnim osobinama arapskog pa je za očekivati da bi uz dobru dresuru mogla uspješno proći sve oblike obuke do izvršavanja teških zadataka klasične umjetnosti jahanja. Zahvaljujući Belli Josip će malo više vremena imati samo za sebe i obitelj. U početku mi je to bilo nezamislivo i nespojivo sa svim obvezama koje imam, no, već nakon prve obuke toliko me je to ispunilo da sada imam posve drugačije gledanje, kaže Josip pa dodaje:
– Ipak, ne mogu usporiti tempo jer uskoro će priprema za jesensku sadnju i u plasteničkoj proizvodnji povrća (3000 m 2) i na otvorenom (8,0 ha) pa dolazi berba maslina (200 stabala), uređenje breskvika (1 ha ), a tu je i stado od 40 ovaca koje su u stajskom sistemu uzgoja pa im treba osigurati krmu kao i pet tovnih svinja. Budući da i svinje i ovce koriste nus produkte povrćarstva i da nastojim da hrana uvijek bude svježa i zdrava potrebno je i redovito sakupljanje i dovoz sa njive.
Na upit je li nužan i uzgoj ovaca uz svu tu silnu i zahtjevnu povrćarsku proizvodnju Josip potvrdno odgovara i pojašnjava da su ovce u uzgoju radi organskog gnoja, odnosno iskorištavanja nus proizvoda povrćarske proizvodnje koji se oplemenjuju putem gnoja i zatvaraju proizvodni lanac.
Plug za natjecanje
 Uskoro će stajski gnoj na njive kako bi se zaorao, a za oranje Josip ima novi traktor, marke John Deere 82 ks i plug ravnjak. Još uvijek nema plug premetnjak koji bi mu itekako dobro došao i na nedavno održanom 8. po redu Državnom natjecanju orača RH. Naime, Josip je bio jedan od dva kandidata Zadarske županije na natjecanju orača koje je održano 28. kolovoza 2010. u Suhopolju.
– Vjerujem, da sam imao natjecateljski plug da bih se puno bolje plasirao kao i drugi natjecatelj, Krešimir Dražina, kaže Josip i pojašnjava. Dok je većina natjecatelja došla sa natjecateljskim plugovima mi smo imali običan plug ravnjak i naravno da smo u startu bili hendikepirani. Naše brazde nisu mogle biti oblikovane i kompaktne kako je to slučaj s plugom prevrtnjakom pa smo analogno tome osvojili i bodove i mjesta, ja 12. a Dražina 13. od ukupno 16 natjecatelja. Do idućeg Državnog natjecanja orača poželimo našim natjecateljima pravi plug, a ako ne, barem do 2013. kada će se u Biogradu održati Svjetsko natjecanje orača.