Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Puljić: Krunica je simbol obrane naših ognjišta

03.09.2010. 22:00
Puljić: Krunica je simbol obrane naših ognjišta


Značaj krunice je da je bila prepoznatljiva i u Domovinskom ratu. Bile su to godine žarke molitve, isčekivanja i neizvjesnosti. Goloruki i s krunicom oko vrata hrvatski branitelji su stali na branik Domovine, istaknuo je nadbiskup Puljić u svojoj propovijedi


Sa zvonika zadarske katedrale Sv. Stošije točno u 18.30 sati zvuci zvona pozivali su vjernike na svetu misu i tjednu molitve krunice za sve branitelje i hrvatske generale u Haagu pod nazivom ” Krunicom za pravdu”. Prva je to od 15 molitvi krunice koju će svakog petka u drugoj župi, sve do 10. prosinca u Pakoštanima, svećenici, branitelji i narod Božji moliti za utamničene hrvatske generale. Zajednička pobožnost će završiti svetom misom kako bi generalima Bog dao snage da izdrže još i tu žrtvu za Hrvatsku.
Pobožnost krunice u gotovo punoj katedrali predvodio je biskupov tajnik don Dario Tičić. Osim članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata i ratnih postrojbi sa ratnim zastavama, bliskog prijetelja generala Ante Gotovine Željka Dilbera, generalove tete Marije Miočev, zadarskog pročelnika Jose Nekića, nije nazočio nitko od viđenijih Zadrana.
Svetu misu predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u zajedništvu sa župnikom mons. Ivicom Mustaćem i 20-ak svećenika.
– Značaj krunice je da je bila prepoznatljiva i u Domovinskom ratu. Bile su to godine žarke molitve, isčekivanja i neizvjesnosti. Goloruki i s krunicom oko vrata hrvatski branitelji su stali na branik Domovine, istaknuo je nadbiskup Puljić u svojoj nadahnutoj propovijedi.
– Krunica je draga molitva našeg naroda, simbol obrane naših ognjišta, domovina i svetišta, prisjetio se mons. Puljić te je propovijed završio molitvom: “Najvjernija odvjetnice na braniku stoj čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom. Amen.”
Podsjetimo, svećenici Zadarske nadbiskupije pokrenuli su protekle jeseni molitvu krunice za nevino utamničene hrvatske generale. Prva od 30 tjednih “Krunica za pravdu” molila se 18. listopada protekle godine u Pakoštanima, rodnoj župi generala Ante Gotovine. Posljednja molitva krunice, najjače “oružje” koje imaju i Crkva i vjernički puk, održana je 21. svibnja na Belafuži u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.
Sljedećeg petka pobožnost krunice pod nazivom “Krunicom za mir” održat će se u Sukošanu a potom u Biogradu na Moru, Benkovcu, Pridragi, Zemuniku, Kruševu, Pagu…