Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Uzgojila rajčicu tešku 1,2 kilograma

03.09.2010. 22:00
Uzgojila rajčicu tešku 1,2 kilograma


Umirovljenica Rosa Nikpalj iz Zadra u svom vrtu uzgojila je neobične rajčice. Dok većina rajčica koje kupujemo po trgovačkim centrima teži oko 150 do 200 grama, Rosa je u svom vrtu našla rajčice teške i do 1.250 grama, kao i nekoliko manjih plodova od kojih su najmanji teški samo gram.
– Jednostavno nisam mogla vjerovati kada sam ih izvagala. Težile je čak 1.250 grama, rekla nam je Rosa u čijem su vrtu izrasle ogromne rajčica.
– Još se ne mogu načuditi ovako velikoj rajčici. Svoje povrće uzgajam bez pesticida, a zalijevam ih kišnicom iz bunara. Vjerojatno je to i razlog ovako velike rajčice, priča Rosa.
 Ovako velike rajčice su rijetkost, a stručnjaci govore kako je razlog velikim rajčicama uglavnom sraštanje. Uzrok sraštanja mogu biti vremenski uvjeti u vrijeme cvatnje ili su se plodovi razvijali uz potporanj poput kolca ili stupa, pa nisu imali dovoljno mjesta za pojedinačni razvoj. Na tržištu postoje sorte rajčice koje razvijaju plodove mase do 300 grama, sraštanjem se vrlo lako može doseći masa veća od jednog kilograma.