Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zrilić: Poslovanje mojih tvrtki s Hypo bankom nastavljeno je nesmetano

03.09.2010. 22:00
Zrilić: Poslovanje mojih tvrtki s Hypo bankom nastavljeno je nesmetano


Povezivanje njegova imena s viskopozicioniranim političarima iz redova HDZ-a, Zrilić tumači zlom namjerom usmjerenom upravo na te političare


Nakon što su austrijski, ali i neki domaći mediji, objavili da istraga u slučaju Afere Hypo preko 52 fondacije i off shore tvrtke osnovane u Liechtensteinu vodi do Hrvatske, među zvučnim imenima iz visokih političkih krugova pojavila su se i neka lokalna, među kojima i poznatog zadarskog poduzetnika i bivšeg savjetnika Hypo Alpe Adria banke, Zdenka Zrilića.
Austrijsko tužiteljstvo do Zrilića je došlo istražujući poslovanje bivšeg šefa Hypo banke Guntera Striedingera, direktora i suvlasnika Rubicon Investa, tvrtke sa sjedištem u Klagenfurtu koja je razvijala turistički projekt Punta Skala preko svog ureda u Zadru te bivšeg hrvatskog generala Vladimira Zagorca (austrijski predmet 10 St 273/09g) čije poslove je vodio isti odvjetnički ured iz Vaduza “Hoop&Hoop”.
To dokazuje dokument Zemaljskog suda u Linchtensteinu broj 13 RS.2010.55 ON 42, od 5. svibnja 2010. godine, koji je Austrijancima nakon zahtjeva za međunarodnom pravnom pomoći dostavio i potpisao sudac Carl Ranzoni.
– Točno je da sam bio kod državnog odvjetnika u Austriji u svibnju 2010. godine kako bih razjasnio određene sumnje u poslovanje mojih tvrtki. Sve podatke vezane za moje tvrtke u Lichtensteinu dao sam u svojoj izjavi Državnom odvjetništvu u Klagenfurtu. Svi podaci oko vlasničke strukture mojih tvrtki poznati su, kako Hypo banci u Klagenfurtu, tako i Državnom odvjetništvu u Austriji – riječi su kojima je za naše novine te navode komentirao Zrilić, istaknuvši kako je i nakon tih razgovora poslovanje njegovih tvrtki s Hypo bankom nastavljeno nesmetano. Povezivanje njegova imena s viskopozicioniranim političarima iz redova HDZ-a Zrilić tumači zlom namjerom usmjerenom upravo na te političare.
Kako je istraga austrijskog tužiteljstva još uvijek u tijeku ostaje za vidjeti kuda će tragovi odvesti i kako će se okončati.


 SUMNJIVI HYPO KREDITI




Predmetom istrage austrijskog tužiteljstva našlo se nekoliko zadarskih tvrtki, osnovanih u Liechtensteinu, od kojih većina ima sjedište u Gaženičkoj ulici bb u Zadru. Tako se na popisu nalaze “Pergus”, “Granit Vrkić”, “Tehno Somek”, “Hedus”, “Fontis 1”, “PS Immo”, “Beta”, “Nautico Vaduz”, “Salum”, “Martis”, “Templaris”, “Velox”, “K.N.G. Invest”. No, kada je riječ o kreditima Hypo banke spominju se i Maraska, Aluflekspak AG, Marina Dalmacija, Marina Borik, Kepol…