Bilosnić ocjenjivač Karahasanove knjige u Austriji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

U izdanju Panonskog instituta (Pannonisches  Institut) iz Pinkovca (Guttenbach), u Austriji, u Burgenlandu (Gradišće), tiskana je knjiga Dževada Karahasana Sindikat tajnih poštara (Der Geheimbund der Brieftrager).  Riječ je o noveli/eseju ovog  bosanskohercegovačkog  književnika, dramatičara, esejista i romanopisaca, poznatog i popularnog u europskim književnim krugovima, poglavito u Austriji. Sindikat tajnih poštara intrigantna je priča  koja se dotiče teme Prvoga svjetskog rata u ondašnjem Sarajevu.

Urednik ovog izdanja je Robert Hajszan Panonski, dok se kao ocjenjivači potpisuju Tomislav Marijan Bilosnić, Hans Gottl i Adnadin  Jašarević. Bilosnić će zapisati i ovo: "Samo pripovjedač po pozivu  kakav je Dževad Karahasan, pisac otvorena duha svim pojavama u  svijetu, ali i autor izgrađenog svjetonazora i autoriteta, obaviješten  o svemu, povijesno sveobuhvatno, literarno zanimljivo i originalno,  može govoriti ovako o velikim povijesnim i životnim pitanjima, prikazujući opće stanja kroz osobne zgode, ali ne iznoseći suda o zatečenome". Jašarević već u uvodu ističe: "Karahasan se u neobičnoj  pripovijesti o zakašnjelim pismima poigrava, u duhu post moderne, sa književnim postupcima tipičnim za Pirandelovo, Poovo i bosansko tradicionalno pisanje..."

Karahasanov Sindikat tajnih poštara objavljen je u dvojezičnom  izdanju na bosanskom i njemačkom jeziku, kao što je i Bilosnićeva  recenzija tiskana na hrvatskom i njemačkom jeziku.  Urednik izdanja Robert Hajszan, uz uvodnu riječ o tome kako je došlo do objavljivanja ove zanimljive knjige, donosi i rječnik manje poznatih riječi  u Karahasanovoj priči.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno