Na 1. festivalu češnjaka u Zadarskoj županiji sve o nekadašnjem afrodizijaku Grka i Egipćana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

Možda niste znali da od češnjaka, uz različite bolesti,  vampire i osjetljive nosiće, bježe i komarci. Možda se nećete usuditi  to napraviti prije spoja, ali znate li da su ga stari Grci i Egipćani jeli  prije "spoja" zbog njegovih afrodizijačkih svojstava? Ili da su ga britanski vojnici u 1. svjetskom ratu stavljali na rane kako bi brže zacijelile? I da u stomaku mogu uništiti bakteriju H. plyori, koja je odgovorna za nastajanje raka?

Možda naši preci nisu dobro poznavali teoriju češnjaka, ali su u  praksi vidjeli njegove koristi, pa su ga rado konzumirali. Zbog "nepodobnog" mirisa za suvremenog čovjeka postao je gotovo nepoželjan, a u jednom trenutku čak je i prijetio nestanak onakvog  češnjaka kakvog smo poznavali, jer je većina ovog dostupnog u trgovinama uvezena iz Kine i drugih zemalja. Stoga je u Hrvatskoj  pokrenuto nekoliko inicijativa za očuvanjem autohtone sorte  češnjaka od izumiranja, a trogodišnji projekt njegove revitalizacije  pokrenuo je i Upravni odjel za poljoprivredu Zadarske županije,  koji će u suradnji s udrugom Rešta, Gradom Benkovcem  i Turističkom zajednicom Grada Benkovca u srijedu organizirati 1. festival  češnjaka u Zadarskoj županiji u Benkovcu.

Cilj festivala češnjaka je unaprijediti proizvodnju češnjaka na području Zadarske županije,  potaknuti organizaciju proizvodnje sadnog materijala kojom će se omogućiti očuvanje i umnažanje te  proizvodnja dovoljne količine odabranog najboljeg češnjaka. Također, jedan od ciljeva je i  poticanje potrošnje češnjaka na tržištu  u  našoj zemlji.  Ovim projektom potiče se i lokalna proizvodnja hrane  te daje  podrška udruzi Rešta u stvaranju prepoznatljivog kvalitetnog proizvoda, ističu organizatori.

Na festivalu će se predstaviti 15 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji su ujedno i članovi udruge Rešta, a u programu je  predviđen izložbeno-prodajni dio, promotivna prodaja češnjaka te  radionica pletenja rešti i izrade girlandi od luka i cvijeća u kojoj će  sudjelovati učenička zadruga Vridne ruke Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića iz Zadra. U Gradskoj  knjižnici u Benkovcu održat će se edukativno stručna predavanja  stručnjaka Agronomskog fakulteta Sveučilšta u Zagrebu na temu  Mikropropagacija u proizvodnji sadnog materijala za zaštitu zemljopisnog podrijetla benkovačkog češnjaka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno