Centar za rehabilitaciju treba obnovu, ravnateljica traži pomoć

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Ravnateljica Centra Valentina Cindori

U centru za rehabilitaciju u Sv. Filipu i Jakovu zajedno s korisnicima ovih dana borave volonteri u sklopu međunarodnog  volonterskog kampa pod nazivom "Djela i potrebe". Dvanaest mladih  volontera iz Hrvatske, Irske, Španjolske, Italije, Češke i Belgije jučer su  marljivo uređivali prostoriju koja će ubuduće služiti kao dnevni i poludnevni boravak za korisnike koji žive u obiteljskim kućama. Novi je ovo  projekt filipjanskog Centra kojeg je odmah po dolasku na mjesto ravnateljice pokrenula Valentina Cindori.

- Bit će to nova usluga našeg Centra, a u dnevni boravak  moći će svakodnevno na nekoliko sati dolaziti osobe s posebnim potrebama, odnosno s mentalnom retardacijom i motoričkim oštećenjima, pojašnjava  Cindori.

 U Centru ljubavi ima na izvoz

A u budućem dnevnom boravku jučer su već marljivo radili volonteri,  pa iako dolaze iz raznih zemalja, savršeno su se sporazumijevali, a pomagali su im i korisnici. Koordinatorica za volontere Danijela Maričić  pokazivala je što sve namjeravaju urediti, a među prostorijama koje će  dobiti novo ruho je i soba Zorice Česnik, 29-godišnje Riječanke koja boravi u Centru posljednjih 26 godina.

U filipjanskom centru, u zgradi izgrađenoj 30-ih godina prošlog stoljeća, svoj dom pronašlo je 92 korisnika, a njih 80 posto je nepokretno.  Oni pokretni jučer su nas dočekali u derutnom dvorištu ispred još derutnije zgrade. No, osmijeh kad su nas vidjeli vrijedio je puno, puno više.  Izet Gal rodom je iz Čakovca, a u Centru je od malih nogu.

- Ja sam ovdje sretan, tete su nam dobre, vode nas na izlete, pjevaju s  nama, a i nova ravnateljica nam super, smije se Izet i započinje odmah  pjesmu, a za njim i svi ostali. Zorica stoji pored njega i pjeva, a usput  nam priča kako su bili na Visovcu na izletu i da im je bilo odlično. Nakon  pjesme, Izet nas je počastio i recitacijom o Dalmaciji. Veselju nije bilo  kraja. Ekipa Zadarskog lista donijela je slatkiše koji su nestali u tren. Ali,  svaku čokoladu međusobno su dijelili, svi se brinu jedni za druge. Volonteri su bojali dnevni boravak, a mlada volonterka Katarina Sabol crtala je  leptire po Zoričinoj želji. Dnevni boravak bojaju u plavo, a jedan umjetnik doći će im i bojama naslikati akvarij na zidovima. Tako su poželjeli  korisnici.

Oronuli zidovi i prozori vape za obnovom

Od ravnateljice, odgajateljica do fizioterapeutkinja i sveg ostalog osoblja, a zaposlenih je u Centru ukupno 72, svi udovoljavaju željama svojih  štićenika. No osim ljubavi i povremenog volonterskog kampa, Centru za  rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov nedostaju i neke druge stvari. Prekrasna  plaža tik ispred Centra nedostižna je ipak nepokretnim korisnicima jer  su stepenice vrlo strme i stare, pa odgajateljice moraju u naručju nositi  štićenike do mora. Treba prilagoditi taj prilaz plaži, obnoviti stolariju,  popraviti puno toga, kako bi život u Centru bio barem malo primjereniji.  Ravnateljica Cindori kaže kako su iz Ministarstva socijalne skrbi bili nedavno u Centru i obećali pomoć, a ići će se i prema EU fondovima. Do  tada, oronule zidove nekadašnjeg biskupovog ljetnikovca, obnavljaju volonteri u sklopu kampa kojemu je cilj prihvaćanje osoba s intelektualnim  teškoćama.

Volonteri ostaju u Centru do 10. rujna, a među njima je i 19-godišnja  Andrea iz Sukošana. Tu je i Gaia iz Italije koja je prvi put u Centru. I ona  je primijetila da u Centru puno toga nedostaje, onog materijalnog, ali to  je valjda zato, kaže Gaia, jer je Hrvatska siromašna zemlja.

 

 

 

 

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno