Dragina najveća želja - da "Čovjek s Olimpa" ugleda svjetlo dana

Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN
Drago Marić: U ovom trenutku doista ne znam hoće li knjiga ikada biti objavljena

Ovih će dana Zadar opet biti u znaku košarke jer kao  što je  poznato, od 24. do 27. rujna održavat će se Zadar Dogus Basketball Tournament na Višnjiku u dvorani najvećeg od najvećih -  Krešimira Ćosića. Ali, da ne bi sve ostalo samo na spomeniku i na  tome da dvorana nosi Krešino ime u njegovom rodnom gradu,  odavno se pobrinuo Drago Marić (76) umirovljeni sportski novinar,  zadarski kroničar i publicist koji je još prošle godine okončao pisanje prve i za sada u nas, jedine knjige o Kreši. No, uz sva obećanja  mnogih - knjiga još nije ugledala svjetlo dana jer nema novca za  njezino tiskanje.

Knjiga je trebala biti objavljena 25. svibnja

- Prva radna verzije knjige o Kreši završena je još prije četiri godine, ali sam je potom nadopunjavao tako da je u cijelosti završena  lani. S obzirom na neka obećanja koja sam imao, trebala je biti objavljena 25. svibnja ove godine na dan Krešine smrti. Međutim, od  tada pa do danas opet ništa. No, kako u svakom zlu uvijek ima i  nešto dobra, možda i bolje da nije objavljena na tu pretužnu obljetnicu. Možda je bolje da se objavi za neku ljepšu i veseliju prigodu  kao što je Krešin rođendan koji "pada" baš negdje oko rođendana  našeg Grada. Ali nažalost, ništa se ne događa i nemam nikakvih  naznaka da bi knjiga uskoro uopće mogla biti objavljena - pojasnio  je pomalo ogorčeno umirovljeni novinar Drago Marić.

Ispričao je kako je još prije šest mjeseci imao vrlo ozbiljnu ponudu i što je najvažnije, veliku želju i volju od jedne "jake" firme iz  Zagreba koja je htjela snositi sve troškove objavljivanja ovog neprocjenjivog blaga, ali opet zbog "zadarskih obećanja" te kako je  naglasio Marić, obzira prema nekim ljudima i ljubavi prema svom  gradu - ponudu je odbio smatrajući kako knjiga o Kreši treba biti  jedino i isključivo zadarski proizvod.

Riječ je o knjizi pod naslovom - Čovjek s Olimpa na oko 300-tinjak stranica, sa oko 600 fotografija od koje su mnoge ekskluzivne.

Životno djelo

- Krešo i ja smo bili veliki prijatelji. Košarka je zapravo u ovoj  knjizi samo okvir za priču. Pisao sam o njemu od rođenja do smrti,  ali o Kreši u prvom redu kao čovjeku, bratu, suprugu, ocu, humanistu, vjerniku, rodoljubu... Više od 60 sugovornika pričalo je o  Kreši ne znajući jedni za druge, a svi su pričali i rekli isto - čovjek  ispred svoga vremena. U ovom trenutku doista ne znam hoće li  knjiga ikada biti objavljena - zaključio je na kraju Drago Marić.

U međuvremenu je napisao još dvije knjige koje čekaju objavljivanje - S četiri kantuna koja je svojevrstan nastavak Zadarskih  kampanela te Priče podsjetnice u kojoj također, piše o ljudima i događajima u gradu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno