I DORH zanima kako su se u zadarskoj bolnici ugovarali radovi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Arif SITNICA
Pod povećalom je i Objedinjeni hitni bolnički prijem

Sanacijsko vijeće Opće bolnice Zadar jučer je razriješilo Vesnu Zubčić s dužnosti pomoćnice za financijske poslove, kako je to početkom tjedna zbog uočenog niza propusta u njezinu radu zatražila nova  sanacijska upraviteljica Opće bolnice Zadar mr.sc. Andrijana Bedalov  mag.oec.

Tročlano vijeće kojim predsjeda predstavnik Ministarstva zdravlja s  predstavnikom Bolnice i Ministarstva financija odluku o razrješenju donijelo je jednoglasno, nakon što su sagledali sve navode koje je u zahtjevu iznijela sanacijska upraviteljica, kao i one koje je dugogodišnja bolnička šefica računovodstva, financija i javne nabave iznijela u očitovanju.

Tročlano Sanacijsko vijeće ocijenilo je kako su navedeni razlozi za razrješenje opravdani i da postoji sasvim osnovana i utemeljena sumnja  da Zubčić nije odradila svoj posao u skladu s propisima, ovlastima i Zakonom o javnoj nabavi.

Zubčić će uz tadašnjeg ravnatelja OB Zadar, a sadašnjeg dogradonačelnika Zvonimira Vrančića, početkom listopada imati priliku pred Trgovačkim sudom u sporu s Lavčević inženjeringom d.o.o. iznijeti svoju  stranu priče o tome kako se dogovarala gradnja centralne bolničke kuhinje. Lavčević je, naime, Bolnicu tužio za iznos od 1,8 milijuna kuna koliko su koštali naknadni, dodatni radovi, a koji su za 13 posto izišli iz okvira maksimalnog iznosa po Zakonu o javnoj nabavi. Prethodno se radila i  preinaka projekta što je cijenu radova podiglo za 25 posto zakonom dozvoljenih. S kamatama taj sporni iznos sada iznosi 3,2 milijuna, a kako je  prekršen i zakon, to Bolnicu može stajati dodatnih i do milijuna kuna.

 No to je tek jedna od stavki za koje se Zubčić smatra odgovornom ili  suodgovornom. Sljedeća se odnosi na Objedinjeni hitni bolnički prijem.  Tamo, naime, nakon okončanja radova ni do danas nije napravljena primopredaja objekata, a spominju se i radovi na odjelima Otorinolaringologije i Urologije. Radovi su stajalo oko pola milijuna kuna, a javna nabava nije za njih raspisana već se radilo po sistemu direktna ugovaranja kako se inače radi kad je vrijednost radova manja od 70 tisuća kuna. U  međuvremenu se i zadarsko Državno odvjetništvo zainteresiralo za ovaj  slučaj, a kako doznajemo, pregledat će se i svi ostali dokumenti vezani za  javnu nabavu i to unatrag sve do dana kad je na funkciju pomoćnice za  financijske poslove imenovana Zubčić. Slučaj će na ovaj ili onaj način zasigurno dobiti i svoj sudski epilog, a "čistku" koju je nova sanacijska  upraviteljica započela s prvim danom otkako je preuzela rukovodstvo  zadarske bolnice s naklonošću je dočekala većina zaposlenika. Da je na  pravom putu, pokazuje i činjenica da je nakon dugog vremena zadarska  bolnica dva posljednja mjeseca poslovala s dobiti, iako ima milijunska  dugovanja koja mora namiriti.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Antea
Hitch.Hitch.Hitch.