Kapitalni projekti i za gradsku i za županijsku turističku zajednicu

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Palača Cedulin atraktivan je prostor na samom ulazu na Poluotok

Na sjednicama Turističkog vijeća TZ Zadarske županije već  nekoliko puta upozoreno je na nepravednu raspodjelu u korištenju prostora palače Cedulin između gradske i županijske turističke zajednice,  no u TZ Grada smatraju kako nikakvog problema nema. Po pitanju prostora, ističu, nije riječ o sukobu, već "nedovoljnoj informiranosti pojedinaca" odgovorivši tako članu Turističkog vijeća Stipi Kneževiću koji je  govorio o ovom problemu, ali je i direktorica županijske TZ Mihaela Kadija najavila kako će pažljivije definirati odnose sa TZ Grada.

Nova je direktorica poznata po tome da s oprezom govori o problemima i ne zalijeće se, svaku riječ prethodno dobro odvagnuvši, no za problem ravnomjernog korištenja prostora obaju turističkih zajednica jasno  je rekla: "S obzirom da ulazimo u stvarnu realizaciju projekta koji podrazumijeva i kreditne odgovornosti, zajedno s Turističkom zajednicom  Grada Zadra krenuli smo ka pomnijem definiranju međusobnih odnosa  na projektu, kako u sufinanciranju pa tako i korištenju nekretnine kroz  minimalno 30-godišnji period. Upravo kroz potonje brinut će se o pravednoj i logičnoj raspodjeli među ravnopravnim partnerima, što je Turističko vijeće Turističke zajednice Zadarske županije i zatražilo".

Palača vlasništvo Grada

U Turističkoj zajednici Grada kažu kako "nema sukoba između TZ  grada i županije, riječ je o nedovoljnoj informiranosti nekih članova  županijskog turističkog vijeća":

- Palača Cedulin je vlasništvo Grada Zadra za koju je još 2002. godine  poglavarstvo Grada Zadra donijelo Zaključak o izgradnji  Turističko-informativnog centra za Grad Zadar i Zadarsku županiju, potpisan od strane tadašnje zamjenice gradonačelnika, gospođe Ane Lovrin.  Temeljem  navedenog Zaključka, 15. veljače 2011. godine potpisan je Ugovor o ustupanju na upravljanje turističke infrastrukture između Grada Zadra, kojeg je potpisao gradonačelnik Zvonimir Vrančić, i Turističke zajednice  grada Zadra. Njime je definirana TZ grada Zadra kao nositelj projekta i  investitor rekonstrukcije te se nalaže reguliranje odnosa s Turističkom  zajednicom Zadarske županije - stoji u odgovoru TZ Grada.

Navode kako je 15. ožujka 2011. godine potpisan Ugovor o sufinanciranju rekonstrukcije i korištenja turističke infrastrukture za palaču Cedulin u kojem se definiraju obveze i odnosi u rekonstrukciji i korištenju  zgrade u omjeru 50 naprema 50 posto. Turistička zajednica Grada i TZ  Županije su dugi niz godina, pa i desetljeća, tražile atraktivan prostor u  kojemu bi, zajedno ili odvojeno, konačno izgradile svoje poslovno-administrativne prostorije i zajednički TIC, pojašnjavaju u gradskoj TZ, dodajući kako je u svijetu praksa ovakve objekte smještati na atraktivnim i turistima dostupnim lokacijama.

Kriva neinformiranost?

- Zahvaljujući razumijevanju Grada Zadra za potrebe turizma, turističke zajednice Grada i Županije dobile su besplatno na korištenje palaču Cedulin kao jednu od najatraktivnijih lokacija u gradu Zadru i puno  šire - kažu u gradskoj Turističkoj zajednici. U odgovoru na izjave iz TZ  Županije navode kako je evidentan ravnomjeran i pravedan udjel korištenja palače Cedulin.

- Neupitno je kako je riječ o kapitalnom  projektu kako za Turističku  zajednicu Grada Zadra, tako i za Turističku zajednicu Zadarske županije.  Završetak radova uz iznimne napore predviđen je pred turističku sezonu  2016. godine. Završetkom izgradnje stvorit će se preduvjeti za razvoj i  unapređenje cjelogodišnje ponude u funkciji bolje promocije i informiranja turista o kulturnim, povijesnim, prirodnim i brojnim drugim atrakcijama grada Zadra i Zadarske županije kroz najnovija softverska  rješenja programiranih aplikacija, specijaliziranih za interaktivni prikaz  turističke ponude grada i županije - kažu u Turističkoj zajednici Grada,  napominjući kako ovakvi pozitivni planovi očito nekome ne odgovaraju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno