Luna iz Kožina kući ponijela skuplturu "Klapa"

Slika korisnika admin
Autor: 
Nastup klape Luna

U posljednju subotu kolovoza na svodu iznad dvorca  Erdody u Kerestincu treći su put odjekivali mili zvuci Dalmacije. Pedesetak pjevača povezanih u sedam klapa svojim je glasovima iznijelo  pred više od pet stotina uzvanika emotivne poruke poznatih klapskih  pjesama. Rekli bi neki, nebo se te večeri nad Kerestincem činilo ipak  malo bližim. Topla ljetna večer, nadahnuti pjevači, raspoložena publika, odlični akustički uvjeti i dobar i kvalitetan repertoar, sve zajedno je  istkalo koprenu najljepših, nježnih osjećaja koja se mogla gotovo dotaknuti te večeri.

Osim izvornih narodnih pjesama izvodile su se pjesme Ljube Stipišića Delmate, Jakova Gotovca, Rajmira Kraljevića, Mojimira Čačije,  Dinka Fia, Alfija Kabilja, Joška Ćalete ali i Gibonnija, Tedija Spalata, Harija Rončevića, Nene Belana i drugih.

Voditelj Robert Kurbaša došao je te večeri iz Splita samo zbog 4. susreta klapa "Klape u Svetoj Nedelji" i cijelu večer vrlo srdačno predstavljao i najavljivao klape i pjesme te vodio publiku kroz program.

Organizator, klapa Barun, je na kraju večeri, nakon zahvaljivanja pokroviteljima Gradu Svetoj Nedelji i TZ grada Svete Nedelje i svim donatorima, poprilično iznenadila i gostujuće klape kojima su, uz druge darove zahvale, poklonili skulpturu "Klapa" zagrebačkog akademskog kipara Leonarda Dokše koji ju je osmislio upravo za tu prigodu i namjenu. Skulpture će tako ove godine "otputovati" u Zadar (ženska klapa  Luna iz Kožina), u Koprivnicu (muška klapa Koprivnica), u Zagreb  (muška klapa Petrada), u Samobor (muška klapa Poj), u Štrigovu (ženska klapa Stridonne) i u Mariju Bistricu (muška klapa Bistrica).

Susretu klapa su uz petstotinjak posjetitelja prisustvovali i hrvatski  veleposlanik u Republici Mađarskoj Gordan Radman Grlić, svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin, rektor svetišta Uznesenja blažene Djevice Mariju u Mariji Bistrici vlč. Zlatko Koren, ravnatelj dušebrižništva  za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislav Markić, general bojnik Mladen Fuzul, župnik župe Uzvišenja svetog Križa u Kerestincu vlč. Dragutin Bubnjar i jedan od izuzetnih klapskih stvaralaca i osoba koje su  učinile izniman doprinos afirmaciji i razvoju klapske glazbe u Hrvatskoj i svijetu Mojimir Čačija, koji je došao na poziv svog prijatelja  maestra Bojana Pogrmilovića, voditelja klapa Barun i Poj.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno