Na rastanku s roditeljima padne samo pokoja suza

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Arif SITNICA
Irena Kapović i Danijela Čavar, odgojiteljice pune razumijevanja za sve mališane, osluškuju njihove potrebe i želje

Prvog rujna počela je nova pedagoška godina u svim dječjim vrtićima u Zadru. Polazak u vrtić za dijete može biti lijepo i ugodno druženje s vršnjacima, ali jednako tako i stresno razdoblje, dok ne prođe proces prilagodbe. Upravo proces prilagadobe djetetu može otežati prve dane u vrtiću. Navikavanje na novu sredinu, prijatelje, tete... Nerijetko se dogodi da prvi dani u vrtiću prođu u suzama i vapajima za mamom i tatom i ranijim povratkom kući, u poznatu sredinu, gdje se osjećaju sigurnima.

Vole šetnju gradom

Proces prilagodbe, ovisno o djetetu, u prosjeku traje mjesec dana, može trajati kraće, ali i dulje.

Odgojiteljice u dječjim vrtićima "Galeb" i "Jadran" koje smo jučer posjetili, nisu se suočili s djecom kojoj je privikavanje na svakodnevne dolaske u vrtić jako teško palo.

- Ove godine imamo 10-ak nove djece, iako to nije konačan broj. Oni u vrtiću prve dane ostaju nešto kraće, da im cjelodnevni boravak ne bi bio jako dug u početku. U prosjeku prilagodba traje oko mjesec dana, kod osjetljivije djece može trajati i dulje, pojasnila je Snježana Mrva, odgojiteljica u DV "Jadran".

Ima djece koja nerijetko plaču za roditeljima, pa su odgojiteljice prisiljene pozvati ih da dođu po svoje mališane, no u većini slučajeva uspiju ih smiriti i zaokupiti ostalim aktivnostima kako bi im boravak u vrtiću prošao brže i ljepše.

A to im ne pada teško, uz brojne aktivnosti koje imaju. Uz redovan pedagoški program kojeg provode, kako su smješteni na Poluotoku, često s mališanima odlaze u šetnju gradom.

- Oni to jako vole. Odlazimo na sva događanja u gradu koja su primjerena njihovom uzrastu i to ih veseli. Posebno vole odlaske u kazališta ili dolazak glumaca u vrtić. Vole šetnju, igru na Forumu, posjećujemo i Dom sv. Frane, igraju se na igralištu na rivi..., nabraja Mrva.

Posebno su zanimljive posjete majkama na njihovim radnim mjestima, onima koje rade na Poluotoku.

Mrva ističe kako je mališanima to zanimljivo, ali je i potrebno kako bi shvatili da su njihovi roditelji na poslu, a oni su za to vrijeme u vrtiću.

U dječjem vrtiću "Jadran" dvije su mješovite vrtićke skupine, ukupno je 30-ak djece, a međusobno se svi odlično slažu.

Lara ponese svoj ruksak...

- Onaj tko dođe u novu sredinu vrlo se brzo prilagodi. Čak im i jelo ne pada teško, jako dobro pojedu, a brzo prihvate i samoposluživanje za vrijeme ručka. Dogodi se da nova djeca čak bolje jedu u odnosu na onu koja su već ranije pohađala vrtić, priča Mrva.

Odgojiteljice su pune razumijevanja za sve mališane, osluškuju njihove potrebe i želje. Za prvi dan vrtića mališane je dočekala i srdačna dobrodošlica ispisana na zidu, djelo vrijednih odgojiteljica, kao i novoizrađeni pretinci za poštu s njihovim imenima.

U dječjem vrtiću "Galeb" naišli smo na 10-ak mališana, i to same djevojčice. Uobičajeno je, kako vrtić pohađa jedna mješovita skupina, da bude ukupno 17, 18 djece, a "pojačanje", dječaci, stižu im već u ponedjeljak.

Zasada imaju tek jednu, trogodišnju Laru, koja je krenula u vrtić, a prvi dani joj prolaze sa pokojom suzom.

- Kada je smjena odgojiteljica ili kada idemo vani u šetnju, boji se kako je roditelji neće pronaći pa uzme ruksak sa sobom. Zasada se dobro snalazi, iako prilagodba još traje, priča Danijela Čavar, odgojiteljica u DV "Galeb".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno