Obavljeno 40-ak pregleda i 11 operacija

Slika korisnika admin
Autor: 
Arif SITNICA
Doc.dr.sc. Suzana Konjevoda i njemački oftalmolog prof.dr. Klaus-Peter Boergen

Ovo je peti put da sam u zadarskoj bolnici na edukacijskom tečaju dr. Boergena i svake godine vidim i naučim nešto novo. Znanje i iskustvo koje ovdje steknem ne može se naučiti ni iz jedne knjige, niti na jednom drugom tečaju, simpoziju ili pak liječničkom kongresu, a prof. Boergen je u prvom redu čovjek i liječnik koje svoje prebogato znanje i dugogodišnje iskustvo nesebično dijeli - otkrila je svoje dojmove dr. Mirjana Bjeloš oftalmologinja iz zagrebačke Kliničke bolnice "Sveti Duh" na jučer održanoj konferenciji za novinare na Odjelu pedijatrije zadarske Opće bolnice.

Sudjelovalo 20 liječnika

Povod konferencijiza medije bio je tečaj trajne edukcije koji se od 31. kolovoza do 4. rujna ove godine sedmi put, održavao u Bolnici pod nazivom - Dijagnostički i terapijski postupci u strabologiji i dječjoj oftalmologiji, a koje je i ove godine održavao poznati stručnjak iz Njemačke - prof.dr. Klaus-Peter Boergen.

Ove godine, osim zadarskih liječnika na tečaju je sudjelovalo 20-ak liječnika iz svih većih hrvatskih kliničkih centara - Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke, Virovitice, a bila je i liječnica iz susjedne Slovenije što je ovoga puta tečaju dalo i svojevrsnu međunarodnu notu.

- Tečaj je trajao pet radnih dana, a za to vrijeme obavljeno je 40-ak pregleda i 11 operacija. Ima liječnika i kolega koji ovdje dolaze svake godine, ali i dalje smataraju da uvijek imaju nešto novo za naučiti i prikupiti nova iskustva. Za razliku od nekih, drugih sličnih tečajeva koji se organiziraju i u nekim drugim zemljama, ovaj tečaj zbog svoje organizacije i sada već višegodišnje "uhodanosti" pruža liječnicima mogućnost i teorije i prakse i razmjene međusobnih iskustava - naglasila je poznata zadarska otalmologinja i voditeljica Odjela za oftalmologiju zadarske Opće bolnice -  doc.dr.sc. Suzana Konjevoda.

 Njemački oftalmolog Klaus-Peter Boergen je pak, dodao kako svake godine kad dođe kod svojih kolega vidi napredak i kako je rekao, posebno mu je uvijek drago kada sretne pacijente koje je primjerice, operirao lani ili možda čak i ranije, a oni su dobro i zadovoljni.

Komplicirana dijagnoza je izazov

- Nadam se da su pacijenti, ali i kolege profitirali mojim dolaskom. I ovoga puta pregledao sam mnoge. I ovaj put susreo sam se s mnogim kompliciranim dijagnozama, ali to je svakom liječniku izazov u radu - skromno je zaključio prof. dr. Klaus-Peter Boergen, vrhunski stručnjak na području dječje oftalmologije komentirajući upravo završeni još jedan u nizu tečajeva za čiju je organizaciju najzaslužnija dr. Suzana Konjevoda no naravno, uz svesrdnu potporu i pomoć zadarske Opće bolnice.

S obzirom na to da svoje znanje i iskustvo nesebično i bez ikakve financijske naknade pruža svojim kolegama i u prvom redu pacijentima već godinama, prof. dr. Klausa Petera Boergena lani je primio i gradonačelnik Božidar Kalmeta kako bi mu zahvalio osobno, ali kako je tada rekao i "u ime svih građana i vaših pacijenata". Također, gradonačelnik Kalmeta mu je tada rekao kako je njegov rad sa zadarskim oftalmolozima od "neizmjerne važnosti za napredak ove grane medicine u Zadru".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno