Simpozij u Preku: 90 godina Euharistijskog kongresa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Andrina LUIĆ

Sutra, u nedjelju, 6. rujna, u 18 sati u POU Dom na žalu u  Preku održat će se simpozij kojim će se obilježiti 90. godišnjica Euharistijskog kongresa u Preku 8. rujna 1925. godine.

Prema riječima prof. dr. Šime Mihatova iz inicijativnog odbora simpozija, Euharistijski kongres bio je značajan događaj u povijesti Preka  koji je tada, nakon Rapallskog ugovora 1920., bio pod okupacijom  Kraljevine Italije.

- U vremenu snažnog odnarođivanja, ugroze vjerske i nacionalne svijesti, održavanje Euharistijskog kongresa sigurno je bilo motivirano  snažnim vjerskim, nacionalnim i kulturnim razlozima. Preko je bilo domaćin više tisuća uzvanika i sudionika iz mnogih krajeva, pristaništa su  bila prepuna svečano okićenih gajeta, brodova i parobroda, a i papa  Pio XI. osobno se brzojavom obratio sudionicima kongresa. Snagom  zajedništva, duhom vjere i nacionalnim ponosom, Preko se predstavilo  kao "čuvar vjere i nacionalne svijesti" u tim teškim vremenima.

Na simpoziju će o različitim aspektima tog značajnog događaja govoriti mons. prof. dr. Juraj Batelja, prof. Ive Livljanić, doc. dr. Zlatko Begonja i prof. dr. Robert Bacalja.

U sklopu simpozija ing. Davor Klarin otvorit će prigodnu izložbu starih fotografija Preka i fotokumentaciju održavanja Euharistijskog kongresa. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno