Voditi računa o pravilima sigurnog prijevoza djece u automobilima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
djeca u prometu
A. SITNICA
Rujan u znaku pojačanog nadzora prometa

Od sljedećega tjedna pa tijekom cijelog rujna djelatnici Policijske uprave zadarske provodit će akciju pojačane kontrole brzine u zonama u blizini škola i vrtića. Ovom tradicionalnom akcijom pojačanog  nadzora brzine koja se provodi s početkom nove školske godine i rada  vrtića nastojat će se povećati sigurnost predškolske djece i osnovaca, te  upozoriti vozače da pripaze na vožnju, posebno na onim prometnicama  koje su u blizini vrtića i škola. Također, policija upućuje i upozorenje vozačima koji prevoze djecu da vode računa o pravilima sigurnog prijevoza  djece u automobilima, kao i na korištenje sigurnosnog pojasa. 

Ograničiti brzinu

- Pojačano će se nadzirati brzina u zonama u blizini škola i vrtića, ali  će se kontrolirati i vozači koji voze djecu jesu li djeca u vozilu pravilno  smještena. Naime, djeca do 12 godina ne smiju sjediti na prednjem sjedalu nego samo na stražnjem gdje moraju biti pravilno vezana u posebnoj sigurnosnoj sjedalici odnosno sigurnosnim pojasom, podsjeća Elis  Žodan, glasnogovornik PU zadarske, te dodaje kako policija poziva vozače da ograniče brzinu u blizini vrtića i škola.

Za sve one koji ne postupe u skladu s navedenim odredbama Zakona  o sigurnosti prometa na cestama predviđena je novčana kazna u iznosu  od 500 kuna.

Koliko je važno pravilno prevoziti djecu govori i podatak da su najčešći  uzrok smrti djece u Hrvatskoj upravo ozljede, a najčešće je riječ o ozljedama zadobivenima u prometu, gdje djeca stradavaju kao putnici u automobilima. Tako je tijekom 2014. godine u svojstvu putnika u Hrvatskoj  ozlijeđeno ili poginulo više od 500 djece.

Iako je većina roditelja, pokazuju istraživanja, svjesna kako su djeca  koja se neosigurana prevoze u većoj opasnosti u slučaju prometne nesreće, i dalje je stanje sigurnosti djece u automobilima poražavajuće. Tako  istraživanje volontera udruge RODA - Roditelji u akciji provedeno na  proljeće u devet gradova Hrvatske, uključujući i Zadar, o stanju sigurnosti djece u automobilima, pokazuju da se svako drugo dijete u Hrvatskoj  prevozi u automobilu potpuno nezaštićeno.

Opasno držanje djeteta u naručju

Mada zakon propisuje obavezno korištenje sigurnosnog pojasa kod  svakog putnika, a kod djece korištenje dječje autosjedalice ili pomoćnog  postolja, u Zadru je samo 34 posto djece vezano na način koji odgovara  njihovu uzrastu, a čak troje od četvero djece u dobi od pet godina ili starije uopće nije vezano.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, koji propisuje obvezu korištenja posebne sigurnosne sjedalice u automobilu kako bi dijete  sigurnije sudjelovalo u prometu, djeca do 12 godina smiju se prevoziti u  vozilu samo na stražnjim sjedalima, i to ako su pravilno vezana u posebnoj sigurnosnoj sjedalici (dijete mlađe od 5 godina) ili na posebnom postolju prilagođenom njihovoj visini (dijete starije od 5, a mlađe od 12 godina). 

Osim nevezivanja djece, roditelji često pribjegavaju i drugim opasnim  radnjama smatrajući kako njima mogu zaštititi dijete u vozilu, pa tako  misle da je držanje djeteta u krilu jednako sigurno kao i prijevoz u autosjedalici, te da će u slučaju nesreće imati dovoljno vremena i snage zadržati dijete u naručju i zaštititi ga od ozljeda. No, prava je istina da je  držanje djeteta u naručju tijekom vožnje jedna od najgorih vrsta prijevoza djeteta u automobilu koja može uzrokovati teške ozljede djeteta ukoliko dođe do nesreće. Isto tako, pogrešno je da roditelj koji drži dijete u  naručju vezuje pojas oko sebe i djeteta jer vezanje dvije osobe istim pojasom nikako nije preporučljivo.

Djeca koja u vozilu nisu vezana u primjerenoj autosjedalici imaju sedam puta veće izglede da u slučaju prometne nesreće zadobiju ozbiljne,  pa i po život opasne ozljede, od djece koja su u autosjedalici, što bi roditelji svakako trebali imati na umu svaki put kad na neprikladan način  prevoze dijete u vozilu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno