Znanstveni skup: O mijenjanju religijskog krajolika Europe

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Na skupu su bili znanstvenici iz različitih europskih zemalja, od Njemačke, Poljske, Švicarske pa do Ukrajine

Međunarodni znanstveni skup na temu mijenjanja religijskog krajolika Europe okupio je jučer na Sveučilištu u Zadru znanstvenike iz različitih europskih zemalja, od Njemačke, Poljske, Švicarske pa do Ukrajine.

Oni su jučer nazočnima dali prikaz Europe iz jednog drugog aspekta, geo-religijskog, a koji se posljednjih godina međusobno sve više prožima i prelijeva.

Iako nije mogao biti na skupu, zbog iznenadne bolesti, riječi glavnog govornika Reinharda Henkela s njemačkog sveučilišta u Heidelbergu ipak su pročitane na početku skupa, a on se orijentirao na koncept postsekularizma, koji se često koristi u društvenim i humanističkim znanostima, no pronalazi se i u području geografije. Za razliku od zapadne Europe, kazuje Henkel, proces odvajanja crkve i vlasti u istočnoj Europi imao je jako malo odjeka.

- No, da bi se bolje razumjela pozicija ortodoksnih crkava u odnosu prema vlasti, bitan je koncept "kanonskog teritorija", odnosno teritorija u kojem ortodoksni kršćani čine većinu populacije i gdje u principu druge crkve ne mogu biti tolerirane, pojasnio je Henkel, dodajući kako taj koncept porijeklo vuče iz ranijeg crkvenog principa "jedan grad, jedan biskup" koji teži ka jedinstvu kršćana.

- No u istočnoj Europi prosvjetiteljska ideja slobode religije za pojedinca koji ima pravo izbora da odabere ili promijeni svoju religiju nije uspjela uhvatiti korijena, zaključio je Henkel.

O kanonskom teritoriju govorila je i Laura Šakaja sa Sveučilišta u Zagrebu, dok se Damir Magaš sa Zadarskog sveučilišta osvrnuo na Zadarsku nadbiskupiju u kontekstu teritorijalnih i političkih promjena nakon Prvog svjetskog rata.

Bilo je tu i ponekih zanimljivih poveznica religije i društva, poput utjecaja religijskih objekata na razvoj turizma u Hercegovini, pa do pojave budizma u češkom društvu.

Organizator skupa su Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru u suradnji s Geografskim odsjekom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Odjelom za geografiju Prirodoslovnog fakulteta Karlovog sveučilišta u Pragu.

 

 

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno