Nekada su na vrata Crvenog križa dolazili samo beskućnici, sada i obitelji s djecom

Slika korisnika valentinam
CRVENI KRIŽ
Svakoga dana dolazi desetak pa i više korisnika koji uzimaju odjeću za cijelu obitelj. Nekada su uglavnom dolazili beskućnici, ali sada dolaze i obitelji s djecom jer zbog nezaposlenosti nemaju mogućnosti kupiti odjeću, kaže gospođa iz Crvenog križa
Marin GOSPIĆ
Zadarski Crveni križ radi svakoga radnoga dana od 9 do 13 sati

Početak školske godine stresno je razdoblje za djecu koja se poslije bezbrižnog ljeta vraćaju u školske klupe. Međutim ovo vrijeme stresno je i za roditelje jer, pored novih obaveza, donosi i financijski trošak. Skupe knjige, bilježnice, pribor, školske torbe, odjeća i obuća – sve ovo predstavlja trošak kojega mnogi roditelji na žalost ne mogu isfinancirati. Neki od njih, primorani takvom situacijom, pomoć pronalaze u Gradskom društvu Crvenog križa.

Zadarski Crveni križ radi svakoga radnoga dana od 9 do 13 sati kada je moguće predati i podignuti odjeću. Gospođa, koja tamo radi i pomaže ljudima da odaberu i odnesu odjeću koja bi bila prikladna za njih i članove obitelji, rekla je kako svakodnevno dolaze ljudi koji na taj način žele olakšati ovaj jesenski period i uštedjeti koju kunu.

- Svakoga dana dolazi desetak pa i više korisnika koji uzimaju odjeću za cijelu obitelj. Nekada su uglavnom dolazili beskućnici, ali sada dolaze i obitelji s djecom jer zbog nezaposlenosti nemaju mogućnosti kupiti odjeću. Sada se uglavnom traži zimska odjeća, kaže gospođa koja radi u Crvenom križu, ali koja je htjela ostati anonimna.

U trenutku kad smo mi došli, nije bilo nikoga od korisnika, bili su već ranije i uzeli svoje pakete hrane i higijenskih potrepština. Naime, do 9. rujna traje podjela paketa u sklopu projekta "Humanitarni paket za Dalmaciju i Primorje" koji se financira iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a uz posredstvo Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt pokriva područje sedam županija jadranske regije, a osnovni cilj je doprinijeti ublažavanju siromaštva najranjivijih skupina u društvu podjelom humanitarnih paketa prehrambenih i higijenskih proizvoda.

- Za podjelu paketa postoji lista korisnika koji ih mogu predignuti, dok je s uzimanjem odjeće druga stvar. Korisnici mogu doći, mi zapišemo podatke s osobne, a oni uzimaju po savijesti, pojasnila je gospođa. Apelirala je na ljude koji poklanjaju da donesu čistu i složenu odjeću kako bi je mogli lakše dijeliti dalje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno