Zadarski srednjoškolci prvi u izostancima

Slika korisnika valentinam
Javna tajna je kako roditelji pokrivaju "picavanje"
Često se događa da se dijete nije pripremilo za ispit ili ispitivanje pa roditelji zajedno s djetetom odluče da neće taj dan ići u školu ili samo na taj predmet i opravdaju izostanak, pojasnila je na primjeru iz prakse psihologinja Gauta
Često je razlog odlaska s nastave nenaučeno gradivo

 Nedavno su objavljeni podaci kako su učenički izostanci s nastave najmanji u posljednjih pet godina nakon što se tijekom prošle školske godine počeo primjenjivati Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, po kojima su neopravdani izostanci razlog kazni, odnosno izricanja mjera učeniku, a u najgorem slučaju učenik može biti isključen iz škole.

Izostaju iz raznih razloga

Ipak, iako je na razini cijele države situacija bolja, na nivou Zadarske županije rezultati nisu sjajni. Naime, zadarski srednjoškolci prednjače u broju neopravdanih sati po učeniku u srednjim školama - promatrano po ukupnom broju, svaki srednjoškolac ima devet neopravdanih sati. Učenici s nastave izostaju zbog kojekakvih razloga - ili zaspu, ili nisu naučili pa tako izbjegavaju loše ocjene ili im je dosadno i slično.

Ova školska godina tek je počela i bit će zanimljivo vidjeti kakvi će ovogodišnji rezultati biti u odnosu na prošlogodišnje.

O problemu izostajanja s nastave razgovarali smo s Jagodom Gautom, psihologinjom u OŠ Šime Budinića.

- Trend izostanaka raste od nižih prema višim razredima, ali tek u srednjoj školi problem izostajanja s nastave naraste, pojasnila je Jagoda Gauta dodavši kako srećom u Hrvatskoj još uvijek ima jako malo odustajanja od školovanja, kojega je u zapadnim zemljama sve više.

- U većini škola, pa tako i u našoj, radi se o opravdanim izostancima koje roditelji pravdaju, odnosno na taj način pokrivaju djecu. Često se događa da se dijete nije pripremilo za ispit ili ispitivanje pa roditelji zajedno s djetetom odluče da dijete neće taj dan ići u školu ili samo na taj predmet i opravdaju izostanak, pojasnila je na primjeru iz prakse Gauta.

Roditelji se ne ponašaju odgovorno

Dodala je kako su prije roditelji morali imati ispričnicu liječnika, ali prošle godine su se liječnici pobunili i nisu htjeli pravdati dječje izostanke ukoliko djeca nisu zaista bolesna. Sad je odgovornost pala na roditelje koji se, kako je pokazalo istraživanje, ali i praksa, ne ponašaju odgovorno već idu "niz dlaku" djeci i pravdaju im izostanke.

- Službeni stav škole je ako je roditelj opravdao izostanak, to je opravdano. Ukoliko vidimo da se ponavlja uzorak ponašanja, upozorimo roditelje, ali na roditeljima i djeci je da preuzmu odgovornost, dodala je Gauta i istaknula kako je ovo dječje ponašanje odraz klime društva i roditeljske popustljivosti.

- Iza svakoga problema s djetetom i njihovim ponašanjem stoji neka situacija iz doma i sve što se događa vuče tragove iz obitelji, a tako je i u slučajevima čestih izostanaka iz škole, zaključila je Gauta.

Roditelji bi trebali pustiti djecu da preuzmu odgovornost za svoje školovanje jer im pravdajući izostanke samo čine medvjeđu uslugu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno