Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Animalizam i fetišizam Mirka Marušića u Zadartu

06.09.2018. 07:45
Animalizam i fetišizam Mirka Marušića u Zadartu


Animalizam i fetišizam naziv je izložbe mladog zadarskog slikara Mirka Marušića koja će se zadarskoj publici predstaviti u galeriji Zadarta.
Marušićeva je to prva samostalna izložba nakon što je početkom ljeta diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Mirko Marušić je rođen je 1991. godine u Rimu. 2005. godine upisuje Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru, gdje stječe prvu likovnu edukaciju. Sudjeluje u postavljanju mnogih izložbi u Kapetanovoj Kuli, pri Hrvatskom Akademskom Društvu Likovnih Umjetnika i u prostorima Zajednice Talijana Zadar. Organizator i kurator izložbe fotografija. Organizator likovnih radionica za djecu i voditelj tečajeva crtanja za odrasle u Zajednici Talijana Zadar.
Moji radovi prikazuju animalizam u urbanističkom okruženju u isprepletenim i fragmentiranim likovnim formama. Dugujem dio likovnosti talijanskim futuristima koji su mi pomogli u likovnim rješenjima. Ideja slika je ljudski fetišizam za robom, dominacija nad prirodom nad vidljivim i nevidljivim stvarima. Fetišizam robe najizrazitiji je oblik čovjekovog otuđenja, umjesto da čovjek bude gospodar proizvoda svoga rada, otuđeni proizvodi dominiraju nad čovjekom kad čovjek postaje rob stvari, rekao nam je u kratkom razgovoru Mirko Marušić.
U njegovim slikama, kaže autor, ispražnjene su zgrade kao simbol naše civilizacije i urbanizma koja ulazi i širi se bez kompromisa unutar staništa animalnog svijeta. No povezujem ih s nama tako što sam u njima vidio bijes i okrutnost koju posjedujemo kad u pitanje dolaze neki naši interesi.
– Njihova neprestana živost i borba za prevlast kako bi se osvojila dominacija nad čoporom podsjeća na ljudske osobine koje su često tema današnjice u politici. U mojim slikama životinje predstavljaju sve oblike društvenih različitosti kao što su rasa, klasa i spol i portretiraju mogući ljudski brutalitet, žestoki apetit za ciljem i pokoravanje pred mehaničkim načinom života. Životinje postaju alegorija koja predstavlja aspekte ljudskog ponašanja, rekao je na kraju akademski slikar Mirko Marušić.
Otvorenje izložbe bit će u četvrtak, 06. rujna u 19.30 u galeriji Zadarta u Kovačkoj 3. u Zadru. Izložba će biti otvorena do 16. rujna 2018.