Dukić ugostio kanadskog veleposlanika NJ.E. Daniela Maksymiuka

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Grad Zadar
Bio je ovo prvi susret kanadskog veleposlanika s gradonačelnikom Dukićem
Grad Zadar
Gradonačelnik Branko Dukić i veleposlanik Daniel Maksymiuk

Kanadski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, NJ. E.  Daniel Maksymiuk posjetio je danas Zadar te se po prvi put susreo s gradonačelnikom Brankom Dukićem. Osim gradonačelnika, u Maloj vijećnici ugostili su ga i zamjenici gradonačelnika Ante Babić i Jagoda Surać te pročelnik Ureda gradonačelnika Neven Klarin.

Nakon što je gradonačelnik je u kratkim crtama predstavio Zadar, veleposlanik Maksymiuk istaknuo je tradicionalno dobre odnose Hrvatske i Kanade  te dug period uspješne suradnje na državnoj razini, ali i na razini gradova i županija. Ta suradnja se može osjetno produbiti, pogotovo na gospodarskom polju nakon prošlogodišnjeg potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između Kanade i EU, pa je na tom tragu veleposlanik predložio i organiziranje jednog događaja u Zadru na kojem bi se okupili čelni ljudi lokalnih tvrtki i gdje bi im bile prezentirane mogućnosti koje nudi kanadsko tržište. To, ionako veliko i gospodarski moćno i stabilno tržište postalo je još zanimljivije i dostupnije našim tvrtkama nakon što je potpisivanjem prije spomenutog sporazuma ukinuta carina od 15%, što otvara prostor za veću konkurentnost hrvatskih proizvoda. Gradonačelnik je objeručke prihvatio ovaj prijedlog u čiji realizaciju će se, osim gradske uprave,  uključiti i Gospodarska i Obrtnička komora.

Druga tema razgovora koju je inicirao veleposlanik je bilo rješavanje migrantske krize koja je posljednjih godina zadesila Europu. Naglasio je  dobar način na koji Hrvatska zbrinjava ljude koji bi trebali ostati ovdje trajno naseljeni, a posebno je istaknuo Zadar kao primjer grada gdje je stigla jedna od prvih grupa izbjeglica koja je uspješno integrirana u lokalni život. Iz tog razloga kanadsko veleposlanstvo bi tijekom listopada u Zadru organiziralo jedno predavanje na temu integracije migranata na koje bi pozvalo predstavnike hrvatskih  gradova kojima tek predstoji njihovo naseljavanje, uz grad Zadar kao primjer dobre prakse.

Konačno, razgovaralo se i o mogućnostima koje Zadar i zadarsko područje nude kanadskim investitorima, a to je jedna od tema koja će se dodatno produbiti na budućim susretima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika branimir
gradonačelnik dukić----dobro pogledajte sta je ovo---ovo je Macelj gora,--https://youtu.be/HF1NITIvwss----di su ti i zavnoha,skoja ubijali naše Hrvate,didove,babe,striceve...---dicu i žene su ti partizani ubijali,,,,S TOGA OSVETA SLIJEDI..OSVETA CE VAM POKUCATI NA VRATA