Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

HDZ odobrio spomen-ploču ZAVNOH-u na Peglici, NHR ih bojkotira

04.09.2018. 07:19
HDZ odobrio spomen-ploču ZAVNOH-u na Peglici, NHR ih bojkotira


Na sjednici Gradskog vijeća ovoga četvrtka doći će do intrigantne situacije na 15. točki dnevnog reda kada će HDZ-ovi vijećnici, a na prijedlog SDP-a, podići ruku za postavljanje spomen-ploče ZAVNOH- u, dok će im njihov koalicijski partner NHR – uskratiti glas.
Bit će ovo rijetko viđena situacija na Gradskom vijeću, budući da će HDZ izglasavanjem ove točke zapravo podržati SDP, a njihov koalicijski partner glasovat će protiv. Naime, o čemu je riječ?
SDP-ova predsjednica Odbora za odgoj, obrazovanje, kulturu i sport, Irena Dragić, 28. kolovoza Uredu grada dostavila je prijedlog o postavljanju spomen-ploče na pročelju zgrade "Peglica" na Poluotoku, navodeći kako je zadarska Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra već podnijela Gradu Zahtjev za postavljanjem ove ploče. Time bi se, navodi Dragić, obilježila 75. godišnjica Odluke o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra, otoka i ostalih okupiranih krajeva matici zemlji Hrvatskoj koju je dana 20. rujna 1943. godine donijelo Zemaljsko antifašističko vijeće narodonog oslobođenja Hrvatske – ZAVNOH.
– Zahtjevu je priloženo i Rješenje Ministarstva kulture – Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela Zadar, kao i idejni projekt prema kojem je spomen-ploča izrađena od kamena "sivca", dimenzije 1,1 metara x 1,1 metara s uklesanim slovima, obrazlaže SDP-ova vijećnica, napominjući:
– Odbor za odgoj, obrazovanje, kulturu i sport Gradskog vijeća Grada Zadra dao je pozitivno mišljenje te se sukladno članku 5. st.2. Odluke o postavljanju i uklanjanju spomenika, spomen-ploča, skulptura i drugih sličnih obilježja, dostavlja Gradskom vijeću Prijedlog odluke na razmatranje i odlučivanje, kaže Dragić.
Istražujući sudbinu ovog prijedloga, nalazimo na odluku gradonačelnika Branka Dukića koji je uoči sjednice Gradskog vijeća osobno potpisao odobrenje za spomen-ploču ZAVNOH-u. Njegova odluka kazuje da je gradonačelnik prihvatio zahtjev istoga dana kada je SDP-ova predsjednica Odbora za odgoj, obrazovanje, kulturu i sport dostavila. Razlog je vjerojatno u tome što gradska vlast već godinama ignorira polaganje vijenaca na spomenik palim borcima na Gradskom groblju u Zadru. Na poziv antifašista odbijali su to učiniti svi zadarski gradonačelnici, počev od Živka Kolege, Zvonimira Vrančića, Božidara Kalmete i sada Branka Dukića.
A postavljanjem spomen-ploče ZAVNOH-u umanjit će se negativne posljedice prakse koja je u dijelu javnosti ostavljala dojam kako gradska vlast ne polaže osobitu pažnju antifašističkim temeljima države.
No, dok će zadarski antifašisti itekako biti zadovoljni odlukom o postavljanju spomen-ploče za koju će odluka biti obznanjena na Gradskom vijeću, HDZ-ov koalicijski partner već se usprotivio tome. Naime, od rukovodstva Neovisnih za Hrvatsku saznajemo kako će u četvrtak uskratiti svoj glas HDZ-u, iako sa svojim političkim partnerom imaju dobru suradnju. No, principi su im, kaže nam Mate Lukić predsjednik zadarske organizacije, važniji od svega.
– NHR se protivi svakomu, otvorenom ili prikrivenom, veličanju ZAVNOH-a, ponovno ističući da je ZAVNOH bio i ostao instrument jugoslavenske okupacije Hrvatske. To tijelo bez demokratskog legitimiteta, birano odlukom Politbiroa Komunističke partije Jugoslavije po partijskome ključu i s partijskim blagoslovom, svojim je postojanjem i djelovanjem imalo legitimirati obnovu Jugoslavije i zavarati Hrvate da u novoj, komunističkoj Jugoslaviji neće biti porobljeni kao u predratnoj, monarhističkoj, kaže Lukić.