Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Iva Borović: Dva desetljeća su bila dovoljna

04.09.2018. 11:37
Iva Borović: Dva desetljeća su bila dovoljna


 Iva Borović zatvorila je jednu životnu stranicu. Onu košarkašku.
– Devetnaest godina u košarci kao igračica bilo je dovoljno. Trenutačno sam usmjerena prema završetku pisanja doktorata – kaže trofejna zadarska igračica koja se umirovila kao kapetanica Medveščaka i najbolja igračica Prve lige po izboru trenera za prošlu sezonu. To priznanje struke donijele su sjajne brojke. Tako je u posljednjoj finalnoj seriji, u kojoj je Medveščak bez poteškoća, s 3-0 pobijedio Trešnjevku 2009, sa 17 poena po utakmici bila najefikasnija igračica. Prethodno je u ligaškom dijelu s 15.8 poena bila sedma najučinkovitija igračica, a s postotkom 42,9 bila je treća po učinku za tricu.
Ipak, Borović ostaje u košarci. U posljednje dvije akcije na Europskom prvenstvu bila je pomoćna trenerica u reprezentaciji do 20 godina, a ove sezone vodit će selekciju Medveščaka do 15 godina. U svibnju s košarkašicama Medveščaka osvojila je petu uzastopnu titulu prvakinja Hrvatske, a prethodno i četvrti, također uzastopni, pokal pobjednica Kupa Ružice Meglaj Rimac.
Borović je karijeru počela u Školi košarke Leonardo Bajlo kod trenerice Gordane Ivković. Kao kadetkinja dolazi u ŽKK Zadar gdje je bila kapetanica u sjajnoj generaciji igračica 1988./89. (Maja Ledenko, Lucija Perica, Nevia Vidaković, Antonia Erslan, Marija Vrsaljko…) s kojom je osvojila titulu kadetskih prvakinja Hrvatske 2004. i juniorsku broncu dvije godine kasnije. Zadar je napustila 2007. godine, a prvu sezonu u Zagrebu, gdje je upisala Kineziološki fakultet, igrala je za Croatiju 2006. Potom je dvije godine nastupala za Agram, a od 2010. je u Medveščaku. Sa Zadrom je 2006. godine izborila ulazak u A-1 ligu u kojoj je godinu dana bila kapetanica "bijelo-plavih". Sjajne igre u dresu Medveščaka otvorile su joj mjesto u reprezentaciji u kojoj je 2015. nastupila na Europskom prvenstvu u Mađarskoj i Rumunjskoj…