Mještani Gorice fizički će spriječiti izgradnju pretovarne stanice

Slika korisnika valentinam
Buna na otoku Pagu zbog projekta zbrinjavanja otpada
Mi smo malo mjesto, sa svega 90-ak žitelja, i nismo u Gradskom vijeću imali svog vijećnika. Tako nismo ni znali što se događalo, sve do prije par dana kad su na ovoj lokaciji osvanuli paneli s podacima što će se tu graditi, tko je investitor i tko je izvođač radova, kaže Josip Škoda, mještanin Gorice
Zvonko KUCELIN
Josip i Šime Škoda i Veljko Pernar, gradski vijećnik, mještani Gorice

Mještani Gorice na otoku Pagu najavljuju prosvjed i fizičko zaustavljanje početka gradnje pretovarne stanice Centra za zbrinjavanje otpada Biljane Donje na lokaciji koja je prostornim planom predviđena za tu svrhu još prije nekoliko godina te je ujedno ishođena i građevinska dozvola, koja je sada već izvršna. Opravdanje za protivljenje gradnji, iako je sve već dovedeno pred gotov čin, temelje na neinformiranosti u vrijeme kad se odlučivalo o lokaciji, kad je na javnom uvidu u prostorijama paške gradske uprave bila izložena dokumentacija za izmjenu i dopunu Prostornog plana, ishođenje građevinske dozvole i slično.

- Mi smo malo mjesto, sa svega 90-ak žitelja, i nismo u Gradskom vijeću imali svog vijećnika koji bi se zalagao za naše mjesto, a nismo ga ni mogli imati jer nas je premalo. Tako nismo ni znali što se događalo, sve do prije par dana kad su na ovoj lokaciji osvanuli paneli s podacima što će se tu graditi, tko je investitor i tko je izvođač radova. Nismo mi protiv toga da se gradi pretovarna stanica, ali smatramo da postoji nekoliko lokacija koje su primjerenije i koje će donijeti manje štete. U mjestu imamo 20-ak OPG-ovaca, ljudi koji se bave ovčarstvom i proizvodnjom sira, oko te parcele su pašnjaci i ne treba dalje ništa govoriti, kaže Josip Škoda iz Gorice ističući kako se pretovarna stanica gradi zapravo u srcu otoka te da ispada da je izabrana jer je najjeftinija. Navodi kako se biralo između šest lokacija, a da se od nekih odustalo radi svega 100-injak metara asfalta koje je trebalo postaviti da bi se omogućio pristup.

- Nedaleko ove lokacije je kamenolom koji radi i s kojim također imamo probleme, a sada još i ovo. Ispada da je zbog tih nekih 100-njak metara asfalta vrijednije od 90-ak mještana Gorice, ali i Povljanaca jer ova lokacija ni njima ne odgovara. Krenuli smo s prikupljanjem potpisa za peticiju protiv pretovarne stanice na ovoj lokaciji i osim mještana Gorice potpisuju je i Povljanci i Pažani, ističe Škoda, a njegov prezimenjak Šime navodi kako je u njegovoj obitelji tri OPG-a kojima prijeti propast.

- Moj sin se vratio iz Zadra i ostavio posao da bi otvorio OPG i živio u Gorici i što sada? Ovo će umanjiti kakvoću kako mlijeka, sira, a tako i janjetine. Rastjerat će nam mlade iz mjesta jer neće moći opstati, plasirati svoje proizvode na tržište, a s druge strane priča se o nekim demografskim mjerama i žali se zbog iseljavanja mladih, kako s otoka i iz sela, tako i iz države, govori Šime Škoda, a njihov sumještanin po rođenju, a Pažanin po adresi, Veljko Pernar, inače i gradski vijećnik u vijeću Grada Paga, dodaje kako će pretovarna stanica na odabranoj lokaciji koja je svega 400 metara udaljena od plaže, 800 od prvih kuća, a 1000 od ornitološkog rezervata te u neposrednoj blizini biciklističke staze prijetnja i turizmu kojim se sve više mladih otočana započelo baviti.

- Mnogi su podigli kredite i krenuli graditi kuće za odmor i apartmane. Tko će im doći kad će biti kraj smetlišta?! Nedavno su nam bili iz Eko Zadra, tvrtke koja je vlasnik i investitor pretovarne stanice i održali prezentaciju kako će to izgledati. Ono što smo mi vidjeli super izgleda. Tamo su nacrtani neki visoki čempresi koji bi zaklonili zid koji bi trebao ograđivati pretovarnu stanicu, međutim, mi koji tu živimo znamo koliko treba tim čempresima da izrastu na tu visinu, odnosno da je u našim klimatskim uvjetima to nemoguće, govori Pernar, a Josip Škoda izražava i bojazan da bi umjesto pretovarne stanice na ovoj lokaciji mogao nastati pravi deponij.

- Činjenica je da još nisu osigurana sredstva za CGO u Biljanima Donjim, a da se kreće s gradnjom pretovarne stanice. Čemu? Gdje će odvoziti to što se ovdje doveze, dok se tamo u Biljanima ne izgradi što treba?! - ogorčen je Škoda koji spominje i kako je on sam kao OPG-ovac povukao EU sredstva za svoj OPG te da je tim sredstvima obnovio i suhozid koji ga je stajao oko 150 tisuća kuna i služi za primjer.

- A što će mi sve to kad mi na 200 metara dalje izgrade deponij?! - sa žaljenjem konstatira Škoda na čiju se priču ponovno nadovezuje Pernar navodeći kako je nedavno stigla jedna ponuda, odnosno pismo namjere za investiranje u eko-kamp nedaleko te lokacije te zaključuje kako i to otpada jer lokacija više neće moći prolaziti kao ekološka.

- U Biogradu su nedavno potpisani ugovori za gradnju pretovarnih stanica, a osim naše koju je potpisao gradonačelnik Paga Ante Fabijanić Njekulin, to su potpisali i gradonačelnik Biograda i načelnica Gračaca na čija područja dolaze preostale dvije pretovarne stanice za Zadarsku županiju. I tu ima jedna nelogičnost. U našu pretovarnu stanicu dovozit će se otpad iz Novalje koja je pod Ličko-senjskom županijom. To je oko 50 tona otpada, s tim da se oni šire, da se grade novi hoteli, bungalovi pa će smeća s vremenom biti puno više, uvjeren je Pernar.

- Nismo protiv pretovarne stanice. Ona mora negdje biti, ali smatramo da je kriva lokacija odabrana i da će posljedice biti nesagledive. Mi smo za to da se prolongira početak gradnje i da se ona izmjesti. Novac koji bi se dao za novu dokumentaciju potrebnu da bi se to napravilo zasigurno je manje vrijedan od nas mještana i budućnosti naše djece i unučadi, poručuju Šime i Josip Škoda te Veljko Pernar koji su u redakciju Zadarskog lista došli kao predstavnici potpisnika peticije, koju je do sada potpisalo više od stotine otočana, a potpisi se prikupljaju i dalje. Iste interese, kažu, zastupat će Pernar na sjednici Gradskog vijeća Grada Paga koje će se održati sutra.

Fabijanić: Mještani Gorice su zakasnili

Mještani Gorice ovih su dana na brojne adrese uputili pritužbu zbog gradnje pretovarnog dvorišta, uz pojašnjenje zbog čega i zašto sada, pred sam početak realizacije projekta. Među ostalima pritužbu su poslali u ured predsjednice Kolinde Grabbar-Kitarović, ministra branitelja Tome Medveda i to stoga što je upravo iz Gorice 14 dragovoljaca sudjelovalo u Domovinskom ratu što je oko 25 posto ukupnog broja stanovnika u tom otočnom mjestu. Pritužbu su poslali i na adresu Vlade RH, saborskog Odbora za pritužbe i predstavke, ministarstava poljoprivrede, turizma, regionalnog razvoja, demografije, kao i na adresu Zadarske županije, odnosno župana Božidara Longina. No, iz Županije su nas uputili da se za drugu stranu priče obratimo Gradu Zadru kao većinskom vlasniku tvrtke Eko Zadar, a otuda doznajemo kako je sve već odavno odrađeno i to sukladno svim propisima i zakonima. Jednako kaže i gradonačelnik Paga, Ante Fabijanić Njekulin.

- Sve je po zakonu, jasno i transparentno. Ja sam potpisao dokumente u Biogradu prije mjesec dana, ali sve što je prethodilo odrađeno je u prethodnom mandatu. Dakle, ishođene su sve dozvole, bio je javni uvid u izmjene i dopune Prostornog plana punih 30 dana, a građevinska dozvola već je odavno pravomoćna. Ne znam što bih više rekao, kaže gradonačelnik Paga pojašnjavajući kako se ne radi o otpadu, već o pretovarnoj stanici gdje će se dovoziti već sortirani, odvojeni otpad po kategorijama. Podsjeća kako se godinama sav otpad s otoka dovozi u Pag te dodaje kako će to i dalje tako biti, te da će se nakon sortiranja u Pagu on odvoziti u pretovarnu stanicu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.9 (7 glasova)

Komentari

Slika korisnika SOFIJA ROSA
Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com