Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

MODERNA TEHNOLOGIJA I POVIJEST Arheološki muzej Zadar printa bistu cara Augusta

05.09.2018. 11:49
MODERNA TEHNOLOGIJA I POVIJEST Arheološki muzej Zadar printa bistu cara Augusta


U Arheološkom muzeju Zadar ovih dana rade na zanimljivom projektu – printanju plastične replike biste cara Augusta. Riječ je o spoju moderne tehnologije te povijesti, kojom Arheološki muzej želi obogatiti ponudu suvenira.
 – Izrada ovako detaljnog printa cara Augusta je moguća jer je jedna geodetska firma napravila sken kipa cara Augusta, kojega imamo u muzeju. Na temelju tog skena radimo 3D print prema kojem se nadamo raditi nove suvenire. Ovu bistu smo odlučili printati u visokoj rezoluciji te joj treba više vremena za dovršetak – oko 30 sati, pojasnio nam je Neven Vlakić, zadužen za 3D printanje suvenira.
Nakon što 3D printer odradi svoje te isprinta plastičnu bistu, na red stupa muzejski tehničar Frane Šunić, koji će potom napraviti silikonski odljev biste, na temelju kojeg će potom moći napraviti biste od umjetnog kamena.
Inače, ovo nije novost u Arheološkom muzeju, već zadnje dvije godine, koliko imaju 3D printer, rade različite suvenire.
 – U ponudi imamo cara Augusta u nekoliko veličina i boja – od najmanjih, visine 10 centimetara, za čije printanje nam treba sat vremena, do velikih i 40 centimetara, kojega smo morali printati u dva dijela te potom lijepiti. Osim toga imamo i replike orla, glavu dječaka te Herakla. Turisti su jako zainteresirani za printane suvenire, posebno djeca, jer su mali, lagani i jeftini, rekla nam je Marina Brkić, voditeljica Odjela za marketing i odnose s javnošću muzeja.
Istaknula je kako Frane Šunić i Neven Vlakić tijekom godine izrade velik broj suvenira koji se tijekom sezone rasprodaju, te su im jučer police bile gotovo prazne.