Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Knez: Tražimo Ortopedsku bolnicu pod okriljem Biograda

04.09.2019. 08:15
Knez: Tražimo Ortopedsku bolnicu pod okriljem Biograda


Specijalna bolnica za ortopediju Biograd je ustanova koja dijeli sudbinu hrvatskog zdravstva koje grca u dugovima. Unatoč raznim mjerama racionalizacije koje su poduzete, biogradska bolnica ima gotovo 30 milijuna kuna. Petero od šestero vijećnika oporbe traži sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća o biogradskoj bolnici.
– Sve su to populističke priče, kao da su dušobrižnici, ali nemaju znanja i prijedloga. Stvaraju famu o svemircima, znaju da su tu, ali ih nisu još vidjeli, tvrdi Knez te nastavlja:
– Svi oporbeni zahtjevi za izvanrednom sjednicom GV-a upućeni gradonačelniku, predsjedniku Gradskog vijeća, Uredu državne uprave u Zadarskoj županiji i Ministarstvu uprave su obični zahtjevi bez potpune dokumentacije. Zahtjevi su ništavni, nije poštivana procedura i svi su odbijeni, kazao je gradonačelnik Ivan Knez, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne ortopedske bolnice.


Nada umire posljednja
– Zar ćemo na sjednici raspravljati tko je manje ili više kriv bez ikakve dokumentacije i prijedloga kako Specijalnu ortopedsku bolnicu spašavati, a ne je još više gurati u ponor, poručio je Knez.
Osnivač i vlasnik Specijalne ortopedske bolnice nije Grad Biograd na Moru već Zadarska županija. Grad osim radova na ogradi, fasadi, unutrašnjosti i okolišu bolnicu, kaže gradonačelnik, godišnje donira oko 500 tisuća kuna, kao i jedinice lokalne samouprave nastale iz bivše Općine Biograd.
– Kako je Zadarska županija osnivač i vlasnik, održali smo više radnih sastanaka sa županom Božidarom Longinom, Bernardom Marunom, županijskim pročelnikom za zdravstvo, njihovim suradnicima te u Ministarstvu zdravstva s ministrom Milanom Kujundžićem i njegovim timom, naglasio je Knez.
Zadarski župan Longin, odnosno Zadarska županija, kaže gradonačelnik, ima dva prijedloga o daljnjoj sudbini Specijalne ortopedske bolnice i to fuziranje u Opću bolnicu Zadar i funkcionalno spajanje dvaju bolnica.


Saniranje dugova bolnice
– Fuziranjem u zadarsku Opću bolnicu gubi se kirurgija, ali i status specijalne bolnice, dok kod funkcionalnog spajanja Ortopedskoj bolnici ostaje pravni status. Iako bi resursi bili optimizirani i maksimalno korišteni, potrebni su pozitivni rezultati. Za sve smo pregovore spremni za spas Ortopedske bolnice, međutim specijalne bolnice u RH za razliku od općih bolnica se uopće ne saniraju, o čemu se vodi rasprava. Istovremeno, funkcionalno spajanje bio bi svojevrsni kamen oko vrata zadarskoj bolnici, koja je također u velikom dugu, jer ne bi bili likvidni za EU fondove i moguća bankovna zaduženja, objašnjava Knez.
Gradonačelnik ima svoju formulu za spas biogradske Ortopedske bolnice s kojom bi Grad Biograd na Moru od Zadarske županije, koja je prava i obveze nad Ortopedskom bolnicom preuzela 1993. temeljem Zakona o ustanovama i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.
– Grad bi preuzeo osnivačka prava i obveza nad ustanovom Specijalna bolnica za ortopediju Biograd n/M u skladu s posebnim propisima. Pismo namjere se podnosi Zadarskoj županiji, objašnjava Knez.




Samostalan rad i opstanak ustanove
Veliki zalog za uspješno poslovanje je, kaže prvi čovjek grada, što Ortopedska bolnica ima vrhunske ortopede te vrhunsku i nadasve učinkovitu fizikalnu terapiju.
– Uslijed negativnih financijskih pokazatelja i trenutačno utvrđenog minusa Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru se nalazi u teškoj financijskoj situaciji, prijeti joj nelikvidnost, blokada računa i slijedom navedenog moguće zatvaranje kao samostalne bolničke ustanove, te pripajanje Općoj bolnici Zadar, navodi Knez.
Grad kao jedini osnivač Specijalne bolnice za ortopediju želi preuzeti odgovornost i upravljačka prava nad tom bolnicom u cijelosti, a sve kako bi se zaustavili negativni financijski trendovi, osuvremenilo bolnicu u financijskom, kadrovskom, upravljačkom i menadžerskom segmentu, te osigurao samostalan rad i opstanak ustanove.
– Gradonačelnik i Gradsko vijeće je spremno radi očuvanja i unapređenja rada bolnice preuzeti upravljačka prava nad bolnicom, uključujući i obvezu saniranja postojećih dugovanja, a sve u svrhu zaštite zdravlja građana bivše skupštine Općine Biograd, kao i stanovnika susjednih općina koji svakodnevno koriste usluge bolnice i čiji eventualni prestanak rada bio nepovratan gubitak, tvrdi Knez.
Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru osnovana je za vrijeme Primorske banovine kao Opća banovinska bolnica u razdoblju 1932. godine, te je do 1993. godine bila pod upravljanjem bivše skupštine Općine Biograd na Moru.


Tko će potpisati izjavu o samostalnosti
– Po uzoru na uspješan rad i prepoznatljivost bolnice u predmetnom razdoblju, kao najuspješnije ortopedske ustanove u Republici Hrvatskoj, spremni smo preuzeti odgovornost za daljnji rad i funkcioniranje ove bolnice koja ima nemjerljivo značenje za Grad Biograd na Moru, susjedne općinu i šire područje, odlučan je Knez.
Milan Kujundžić, ministar zdravstva, na podnesak Upravnog vijeća bolnice je 29. kolovoza 2019., odgovorio kako će ga razmotrati prigodom donošenja Mreže javne zdravstvene zaštite.
– Na sjednici Gradskog vijeća idućeg tjedna vijećnici trebaju prihvatiti Odluku o podnošenju pisma namjere o obavljanju osnivačkih prava i obveza nad Ortopedskom bolnicom te potpisati izjavu o suglasnosti. A hoće li izjavu potpisati i oporbeni vijećnici doznat ćemo za osam dana, zaključio je Knez.
 


Zainteresirani za zdravstveni turizam


Knez podsjeća kako Lijepa naša više nije više socijalistička, već kapitalistička država.
– Financijska situacija u biogradskoj bolnici podsjeća na brodogradilišta Uljanik i 3. maj. Uz pomoć države treba sanirati bolnička dugovanja, otvoriti magnetsku rezonancu i barokomoru koja bi bila najviše isplativa, govori Knez.
Grad je je 2013. osnovao ekspertnu skupinu za provedbu Zdravstvenog turističkog centra s 15 članova na čijem je čelu dr. Branko Vitale.
Otvorili smo pet bolničkih apartmana, a na dobrom smo putu za akreditaciju projekta s mirovinskim fondom u Norveškoj. Mi smo bili u Norveškoj, oni bi k nama došli do kraja godine kako bi mogli dobiti pouke za javljanje na međunarodni natječaj za izgradnju Zdravstvenog turističkog centra.
Nijemci su za zdravstvene potrebe, uglavnom bolesti dišnih organa i asme, zainteresirani za Crvenu luku, dok su hrvatski ortopedi i ravnatelji ortopedskih bolnica u Americi zainteresirani za Centar izvrsnosti za ortopediju, zaključio je Ivan Knez.
 


"Besplatna potražnja, neograničena potražnja"


Za neadekvatno hrvatsko zdravstvo, po mišljenju Kneza, odgovara uzrečica "besplatna potražnja, neograničena potražnja".
Cijene usluga koje Ortopedska bolnica ima ugovorene s HZZO-om ne omogućuju pokriće troškova na koje ne mogu utjecati. Financijski problemi nisu od jučer, cijene usluga su toliko niske da se uopće ne može postići dogovoreni limit. Primjerice, kod nas je jedan operativni zahvat oko 800 eura, u Sloveniji 1.500, a u Njemačkoj 3.300 eura i isto imaju problema. Svi ravnatelji su bili vrhunski stručnjaci, ali su im bile svezane ruke jer su najviše vremena izgubili kako bi spašavali bolnicu od bankrota, odnosno od stečaja, poručio je Knez.
 


Gradsko vijeće o sudbini ortopedije


Sjednica Gradskog vijeća održat će se idući tjedan, u srijedu, 11. rujna, na kojoj su od sedam točaka dnevnog reda tri izravno vezane za budućnost Ortopedske bolnice, te o razvoju medicinskog turizma u Biogradu na Moru.
Riječ je o Prijedlogu Odluke o podnošenju pisma namjere o obavljanju osnivačkih prava i obveza nad ustanovom Specijalna bolnica za ortopediju Biograd n/M, Prijedlog Izjave o suglasnosti s Odlukom o podnošenju pisma namjere o obavljanju osnivačkih prava i obveza nad ustanovom Specijalna bolnica za ortopediju n/M, te Prijedlog Odluke o usvajanju Strategije razvoja medicinskog turizma u Biogradu n/M.